Logitech MX Master review

Logitech MX Master review

Logitech este una dintre companiile cu cea mai mare experienţă în realizarea de periferice pentru PC-uri, mouşii fiind specialitatea sa. De mai bine de zece ani, seria MX este standardul în industrie pentru profesioniştii care au nevoie de un mouse precis, confortabil şi care să fie destul de versatil pentru a se potrivi în orice tip de activitate. Noul MX Master este de departe cel mai avansat din această serie şi se impune din nou drept regele absolut al mouşilor pentru birou.

Logitech MX Master

Construcţie şi ergonomie

MX Master păstrează designul consacrat al seriei, care oferă un corp bine proporţionat şi foarte bine construit, alături de o bucata de plastic extinsă în exterior, pentru poziţionarea degetului mare. Deşi forma nu s-a schimbat foarte mult de la modelul precedent (Performance Mouse MX, lansat în 2009), detaliile şi finisajele sunt acum aduse la zi.

Corpul mouse-ului este realizat dintr-un plastic solid, uşor cauciucat, care asigură o aderenţă optimă pe perioade îndelungate. Butoanele sunt realizate dintr-un plastic ceva mai subţire şi mai alunecos, în timp ce finisajele aurii sunt realizate dintr-un plastic lucios „de cursă lungă”. Pe laterale avem de a face cu suprafeţe din cauciuc, decorate cu forme angulare. În partea din dreapta, această suprafaţă găzduieşte degetul mic, în timp ce în partea stângă este aşezat degetul mare.

Logitech MX Master - Design confortabil

Logitech a realizat un mouse foarte confortabil, care poate să fie folosit întreaga zi. Acest lucru este asigurat atât de forma sa, pe care mâna se mulează perfect, întregul corp fiind puţin înclinat, pentru a proteja încheietura.

Cei interesaţi de funcţii speciale vor fi bucuroşi să audă că MX Master nu dezamăgeşte la acest capitol. Mouse-ul oferă cele două butoane clasice, alături de două rotiţe de scroll, butoane pentru „înainte” şi „înapoi”, foarte utile în browsing, un buton pentru schimbarea modului de operare a rotiţei de scroll principală, cât şi un buton special numit „gesture button”, ascuns în suprafaţa de cauciuc de sub degetul mare. Toate butoanele pot fi personalizate din aplicaţia dedicată Logitech Options.

Logitech MX Master - Bateria internă se încarcă prin micro-USB

Întrucât este un mouse pentru birou, acesta nu este nici foarte uşor, nici foarte greu, fiind realizat pentru a satisface nevoile unui număr cât mai mare de utilizatori. Cum probabil este evident şi din imagini, MX Master este un mouse pentru dreptaci. Cei care preferă să folosească mouse-ul cu mâna stângă vor trebui să apeleze la alte modele.

Performanţe şi software

Logitech a integrat în MX Master un senzor Darkfield Laser, pe care nu l-am mai întâlnit de la lansarea lui Performance Mouse MX. Acesta oferă sensitivitate înaltă, însă nu este recomandat pentru gaming. Cei care au nevoie de rezoluţie foarte înaltă vor trebui să apeleze la alte soluţii realizate în mod special pentru aşa ceva. MX Master oferă rezoluţie între 400 şi 1600 dpi şi nu include butoane dedicate pentru schimbarea sensitivităţii.

Logitech MX Master - Scroll-ul principal are două moduri de funcţionare

În cazul în care doriţi să folosiţi MX Master ca un mouse obişnuit, nu este nevoie decât de conectarea sa la un computer cu Bluetooth sau de introducerea micului conector Universal de la Logitech în oricare dintre port-urile USB. Totuşi, dacă doriţi să deblocaţi adevărata sa „putere”, va trebui să instalaţi aplicaţia Logitech Options, care este disponibilă gratuit de pe site-ul oficial al companiei. De asemenea, este recomandat să aveţi Windows 8 sau 8.1 instalat, întrucât multe dintre funcţiile avansate ale lui MX Master sunt disponibile doar pe cel mai recent sistem de operare Microsoft.

Odată instalat, Logitech Options oferă posibilitatea de a personaliza funcţiile tuturor butoanelor, în afară de cele principale, pentru click. Fiecare dintre butonul de sub scroll, butonul pentru schimbarea modului de operare al scroll-ului, butonul pentru gesturi, back şi forward, cât şi scroll-ul secundar pot fi programate cu funcţii dintr-o listă foarte lungă.

Logitech Options - Aplicaţia de configurare a lui MX Master

Butonul de gesturi oferă acces la diverse funcţii prin simpla mişcare a mouse-ului într-o direcţie. De exemplu, în modul implicit, acesta poate fi apăsat, iar mişcarea in sus măreşte fereastra deschisă pe tot ecranul. Mişcările în stânga sau dreapta lipesc fereastra de marginile ecranului, iar mişcarea în jos minimizează tot şi afişează desktop-ul. Există multe alte funcţii predefinite pentru acest buton, cât şi posibilitatea de a crea propriile gesturi în cadrul aplicaţiei.

Fiecare buton programabil oferă acces la oricare dintre funcţiile prefefinite. Copy, paste, deschiderea meniului de setări, deschiderea ecranului Start, deschiderea unor fişiere accesate des precum Documents, This PC, sau aplicaţii, fişiere şi funcţii de sistem precum Shut Down. De asemenea, scroll-ul secundar, care în mod implicit face scroll pe orizontală, poate fi programat să schimbe între tab-urile unui browser, să modifice volumul, să schimbe melodii, să facă zoom în pagină, să modifice luminozitatea ecranului sau să dubleze funcţiile back şi forward.

SmartShift - O funcţie inteligentă de control al vitezei de scroll

În cele din urmă, Logitech Options oferă accesul la setarea de sensitivitate, oferă posiblitatea de a activa sau dezactiva „Smooth scrolling” şi activează sau dezactivează SmartShift. SmartShift este o tehnologie care schimbă automat modul de operare al rotiţei principale de scroll, în funcţie de viteza pe care o foloseşti pentru scroll. Dacă scroll-ul este setat să funcţioneze în modul cu click-uri, iar utilizatorul doreşte să mărească viteza de scroll, nu trebuie decât să aplice mai multă forţă. Rotiţa se va învârti apoi fără piedici. Această funcţie poate fi însă dezactivată complet, sau poate fi setată pe un nivel mai scăzut de sensitivitate, pentru a evita activarea accidentală.

Spre diferenţă de alte mouse-uri wireless, Logitech nu oferă posibilitatea de a schimba bateriile pe MX Master. Acesta vine cu un acumulator de 500 mAh intern, care se încarcă printr-un cablu micro-USB. O încărcare de 4 minute ar trebui să ofere o zi întreagă de utilizare, în timp ce o încărcare completă ar trebui să ţină 40 de zile. Mouse-ul funcţionează şi conectat prin cablul USB. Acumulatorul nu vine complet încărcat din fabrică şi am reuşit să îl descărcăm în două săptămâni, deci în teorie ar trebui să ţină minim o lună după o încărcare completă.

Fiecare buton poate fi personalizat folosind o listă lungă de comenzi

O funcţie pe care nu am putut să o testăm a fost configurarea de surse multiple. MX Master oferă posibilitatea de conectare la trei dispozitive în acelaşi timp, putând schimba între ele cu o simplă apăsare de buton. Astfel, poţi avea mouse-ul conectat la computerul de acasă şi cel de la muncă fără a necesita configurare de fiecare dată. Schimbarea dispozitivului la care este conectat se face prin simpla apăsare a unui buton de pe baza mouse-ului.

Specificaţii 

  • Senzor: Darkfield Laser
  • Rezoluţie: 400 – 1.600 dpi
  • Conectare: Logitech Unified / Bluetooth / Micro-USB
  • Dimensiuni: 85,7 x 126 x 48,4 milimetri
  • Greutate: 141 de grame
  • Baterie: Li-Po 500 mAh, 40 de zile autonomie
  • Altele: 5 butoane programabile

Logitech MX Master - Mouse-ul poate fi conectat la trei PC-uri simultan

Concluzii

MX Master este un mouse bun la toate, dar în special bun la munca de birou. Fie că foloseşti aplicaţii profesionale precum Photoshop sau Premiere, sau că lucrezi în mediul web, noul mouse Logitech are şansa să îţi uşureze munca prin funcţiile sale software avansate, dar şi prin forma sa confortabilă. Acesta pare să fie un mouse de cursă lungă, care nu va necesita înlocuire prea curând. Singurul său dezavantaj real este forma gândită exclusiv pentru dreptaci, care va ţine departe câţiva posibili utilizatori. 

Părţi pozitive

Design ergonomic
Construcţie din materiale de calitate
Cinci butoane programabile
Baterie internă

Părţi negative

Dedicat dreptacilor
Majoritatea funcţiilor avansate sunt disponibile doar pe Windows 8

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult