Verbatim Store ‘n’ Go Secure Portable HDD – un dispozitiv de stocare extern inedit, cu tastatură fizică pentru parole [REVIEW]

04.05.2018

Din comoditate, tot mai mulţi oameni preferă să îşi stocheze fişierele de orice fel, chiar şi cele foarte sensibile, în cloud, încurajaţi şi de faptul că preţurile la aceste servicii au scăzut accelerat în ultimii ani pe fondul concurenţei acerbe dintre jucătorii de pe piaţă. De asemenea, încărcăm o mulţime de imagini şi clipuri video pe platforme precum Facebook, ca mai apoi să regretăm lipsa noastră de cumpătare după ce aflăm despre incidente precum Cambridge Analytica. Pentru cei care au date importante care nu pot fi puse pe internet sau persoanele care nu au încredere în platforme precum Google Drive, Microsoft OneDrive sau Dropbox, Verbatim oferă Store ‘n’ Go Secure Portable HDD, un dispozitiv de stocare extern care dispune de măsuri suplimentare de securitate şi de un element inedit – o tastatură fizică.

 

PREZENTARE

 

Hard Disk-ul nu are un design ieşit din comun. Partea superioară şi cea inferioară sunt realizate din plastic negru texturat, iar cadrul este din aluminiu. Elementul care atrage imediat atenţia este tastatura fizică, care include taste de la 0 la 9 şi două suplimentare pentru blocare şi deblocare.

 

 

Dispozitivul este livrat cu un cablu din USB Type-C în USB-A 3.1. Este disponibil, în cutie, şi un adaptor din USB-A în USB Type-C.

 

Caracteristici tehnice principale:

 

Capacitate: 1 TB

Viteză: 7200 RPM

Greutate: 283 de grame

Dimensiuni: 123.5mm x 76mm x 11mm

Altele: tastatură fizică, criptare hardware, software pentru backup inclus

 

 

PERFORMANŢE ŞI UTILIZARE

 

Prima dată când conectezi hard disk-ul la computer nu se întâmplă nimic. Pentru ca acesta să fie recunoscut de PC, trebuie mai întâi să fie deblocat. Acest lucru se face prin introducea parolei (cea implicită este „0000”) urmată de apăsarea tastei de deblocare Unlock (cea ilustrată cu un lacăt deschis). Blocarea se face prin apăsarea a butonului dedicat Lock (ilustrat cu un lacăt încuiat) sau prin deconectarea dispozitivului de la computer.

 

Pentru a schimba parola implicită trebuie ţinut apăsat butonul Lock până când se aprind două LED-uri, unul roşu şi unul portocaliu. La pasul următor se introduce parola implicită (patru de zero), apoi se apasă tasta Unlock. După aceea se intoduce noua parolă şi se apasă Unlock. La ultimul pas se mai introduce o dată noua parolă şi se apasă din nou Unlock. O parolă poate avea maxim 12 cifre şi minim patru. 

 

În cazul în care ajunge pe mâna cui nu trebuie, acest HDD se formatează automat după 20 de încercări eşuate de deblocare.

 

Trebuie precizat că deblocarea nu se face foarte repede după ce introduci parola şi apeşi tasta Unlock. Acest proces durează câteva secunde uneori şi cred că aici este loc de îmbunătăţire.

 

Pentru şi mai multă securitate, pe dispozitiv este inclus software Nero BackItUp, prin intermediul căruia pot fi făcute copii de siguranţă ale datelor.

 

Un alt aspect important este criptarea hardware oferită de dispozitiv, care foloseşte un algoritm AES pe 256 de biţi. Spre deosebire de alte dispozitive de stocare externă criptate, acest model Verbatim poate fi folosit şi pe televizoare sau poate fi conectat la mediabox-uri.

 

Rezultate în CrystalDiskMark 6.0:

 

CrystalDiskMark Seq Q32TI (citire): 32,61 MB/s

CrystalDiskMark Seq Q32TI (scriere): 32,64 MB/s

 

După cum se vede, vitezele de transfer nu se compară cu cele oferite de modelele SSD. Performanţele din acest punct de vedere sunt afectate şi de criptarea hardware care se face în timp real. Totuşi, acest model costă mai puţin şi oferă o capacitate de stocare de patru ori mai mare decât varianta lui SSD.  

 

Nu am găsit deocamdată produsul în magazinele cunoscute din România (deşi va ajunge, în curând). În Europa, HDD-ul costă aproximativ 90 de euro, iar versiunea SSD circa 120 de euro. 

 

CONCLUZIE

 

Verbatim Store ‘n’ Go Secure Portable HDD este un produs unic, care se adresează celor care doresc un mediu de stocare sigur şi privat. Posibilitatea de securizare a HDD-ului cu o parolă, prin intermediul unei tastaturi fizice, este binevenită, dar viteza cu care se face deblocarea ar trebui îmbunătăţită. Dacă doriţi o viteză de transfer mare, atunci ar trebui să aruncaţi o privire la varianta SSD a acestui produs (256 GB), deoarece versiunea HDD nu excelează la acest capitol.

Părţi pozitive

Oferă un nivel ridicat de securitate
Sistemul de autentificare hardware este bine implementat
Capacitate de stocare generoasă la acest preţ
Vine cu adaptor din USB Type-C în USB-A

Părţi negative

Vitezele de transfer oferite sunt modeste
Deblocarea nu se face rapid

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult