Intel a anunțat noua generație de procesoare pentru desktop

17.10.2023
Intel a anunțat noua generație de procesoare pentru desktop

Intel a anunțat noua generație de procesoare pentru desktop, bazată pe arhitectura actualizată Raptor Lake. Schimbările nu sunt foarte mari, comparativ cu generația anterioară.

Noile procesoare Intel au fost prezentate și pot fi considerate versiuni overclockate ale modelelor din generația anterioară, cu unele noi funcții de software și conectivitate. Doar modelul i7 are unele modificări la aspectul său de bază, relatează GSMArena.

NE vom lega de noua generație de procesoare în ordine descrescătoare, de la cel mai mare la cel mai mic. 14900K prezintă îmbunătățiri modeste ale vitezei, dar suficient pentru ca Intel să revendice titlul primului procesor care atinge 6,0 GHz pentru a doua oară. Compania a făcut deja această afirmație cu 13900KS, dar acel cip a fost vândut în număr mic, în timp ce se spune că 14900K este primul cip care va atinge 6.0GHz și care va fi vândut în serie mare. În afară de asta, nu există modificări notabile, în comparație cu 13900K.

Pentru 14700K, lucrurile sunt ușor diferite, în sensul că 14700K adaugă câteva E-cores suplimentare în comparație cu predecesorul său, ducând numărul de la 8+8 la 8+12. Frecvențele au crescut și ele, la fel și cantitatea de cache. Apoi, în sfârșit, există 14600K, care beneficiază de creșteri modeste ale frecvenței. Procesoarele cu placă video integrată vor folosi același chip UHD Graphics 770, identic cu cele din generația precedentă.

Intel a optimizat noua generație de procesoare cu un nivel mai bun de conectivitate

Nou pentru această generație este Intel Application Optimization, un sistem proiectat să îmbunătățească threadingul aplicațiilor și programarea thread-urilor pentru sistemul de operare pentru a profita la maximum de arhitectura hibridă a acestor procesoare. Intel a prezentat o îmbunătățire cu până la 16% în anumite jocuri, dar a recunoscut, de asemenea, că nu va aduce beneficii pentru toate titlurile.

Noile procesoare din generația a 14-a vor avea suport integrat pentru Wi-Fi 6/6E și Bluetooth 5.3, precum și suport discret pentru Wi-Fi 7 și Bluetooth 5.4. Există și suport pentru viitorul Thunderbolt 5, care dublează lățimea de bandă Thunderbolt la 40 Gbps.

Procesoarele din generația a 14-a vor fi compatibile cu plăcile de bază din seria 600 și 700 existente cu soclul LGA 1700, ceea ce înseamnă că orice placă de bază care acceptă procesoare din a 12-a și a 13-a generație va funcționa și cu noile modele lansate.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Ionuț Vîlciu
Curios din fire, fascinat de tehnologie, jocuri, gadgeturi și pasionat de lumea auto, Ionuț și-a început cariera în jurnalism alături de echipa WASD.ro. De acolo a urmat o incursiune în presa automobilistică, alături de ProMotor. Când nu scrie despre mașini, redactează articole despre ... citește mai mult