iPod Nano generaţia 5 - evoluţie în direcţia corectă

Mulţi oameni confundă iPod-ul cu însuşi termenul de player MP3. Pentru ei, cele două sunt sinonime. Iar acesta este meritul celor de la Apple care au reuşit să facă un player excelent pentru timpul lui. Cu fiecare versiune nouă, iPod-ul a avansat pe scara tehnologică iar astăzi suntem în faţa celei de-a cincea generaţii de iPod Nano.

Nano este una dintre cele mai de succes serii iPod. Mic, bine dotat din punct de vedere tehnic şi suficient de accesibil, iPod Nano a ajuns la a cincea generaţie şi are o serie de surprize pentru utilizatori.

Cochet şi practic

iPod Nano Generaţia cu numărul 5 are aceeaşi dimensiune ca versiunea precedentă. La o primă vedere lasă însă impresia că ar fi mai mare. Asta din cauza ecranului de 2.2 inch care are o înălţime mare.

De asemenea, spre deosebire de versiunea anterioară, generaţia 5 a mutat controller-ul mai jos, aproape de marginea inferioară. Nu mai există spaţiu irosit. Ecranul şi controller-ul îşi împart întreaga suprafaţă a player-ului.

Calitatea ecranului este foarte bună, nu că ne-am fi aşteptat la altceva. Controller-ul are aceleaşi funcţii ca versiunea anterioară:

  • 4 butoane pentru cele patru puncte cardinale: play, next, previous şi MENIU
  • Butonul central care joacă două roluri: enter când este apăsat normal şi meniu contextual când este apăsat prelung
  • Mişcarea circulară a degetului pe banda albă pentru navigarea în meniuri sau reglarea volumului

Muzică

Deşi nu este doar un player audio, funcţia sa principală rămâne redarea muzicii. Calitatea sunetului nu este ceva de care te poţi plânge. Cu toate astea, utilizatorii pretenţioşi vor simţi lipsa unei tehnologii autonome de îmbunătăţire a sunetului.

iPod Nano Căştile lasă destul de mult de dorit, motiv pentru care recomandăm celor pretenţioşi să-şi achiziţioneze o pereche mai bună de căşti. Faptul că ieşirea audio este de 3.5 mm uşurează sarcina schimbării căştilor.

Alegerea melodiilor se face pe baza criteriilor clasice. Printre acestea poţi opta pentru playlist, gen, artist, album, compozitor etc. Nu lipseşte nici funcţia de căutare, în caz că vrei să asculţi rapid o anumită melodie.

Accelerometrul din dotare este folosit inteligent. Când îl întorci la orizontală, trece automat în modul Cover Flow, chiar dacă te afli în meniul principal. De acolo nu trebuie decât să selectezi albumul dorit.

În modul Play now sunt afişate doar informaţiile importante precum artistul, melodia şi albumul. În partea de jos apare timpul, progresul şi numărul melodiei curente din totalul melodiilor care corespund criteriului ales pentru redare. Ca la telefon, pe bara de sus poţi vedea nivelul de consumare a bateriei. Tot acolo apar simbolurile corespunzătoare unor opţiuni precum repetarea sau redarea aleatorie a melodiilor.

iPod Nano

Dacă apeşi prelung butonul din centrul controller-ului în timp ce este redată o melodie, va fi afişat un meniu contextual. Acesta îţi permite să accesezi rapid o melodie sau un album al aceluiaşi artist.

Personal aş fi preferat ca din acelaşi mediu să am acces şi la opţiuni legate de sunet, precum egalizatorul. Pentru a-l accesa trebuie să ieşi din modul Play Now şi să intri la Settings - Playback.

Chiar şi cu acest mic inconvenient, facilităţile muzicale ale generaţiei 5 de iPod Nano sunt excelente. Este extrem de uşor de folosit şi suficient de bine dotat pentru majoritatea utilizatorilor.

Cameră (doar) video

Una dintre adiţiile importante ale noii generaţii de iPod Nano este camera video VGA.

Calitatea imaginii, pentru rezoluţia VGA, este chiar bună. Şi în acest caz, imaginea poate fi reorientată cu ajutorul accelerometrului.

Sunt disponibile 15 efecte interesante care pot fi aplicate în timp real înregistrărilor. Am fost amuzat în mod special de un efect care nu are nevoie de nicio descriere: Terminator. Filmarea cu unul din cele 15 efecte este foarte amuzantă.

iPod Nano gen. 5 - captura video (1) de pe tare.ro

iPod Nano gen. 5 - captura video (2) de pe tare.ro

Două nemulţumiri am legat de camera lui iPod Nano gen. 5. Plasamentul camerei nu este cel mai bine ales, ţinând cont şi de dimensiunile reduse ale player-ului. Trebuie să fii foarte atent pentru a nu acoperi camera cu degetul.

Cealaltă nemulţumire vine din faptul este doar o cameră video, care nu-ţi permite să faci şi fotografii. Ştim însă cu toţii că Apple a omis-o intenţionat, pentru a o adăuga într-o versiune viitoare.

iPod Nano

Radio şi altele

În afara faptului că există şi este foarte uşor de folosit, nu sunt multe lucruri de spus despre radio. Posturile pot fi memorate, iar numele postului este recepţionat automat prin intermediul funcţiei RDS.

O funcţie interesantă este aşa-numita Live Pause. Dacă apeşi butonul Play/Pause sunetul este întrerupt la fel ca la o melodie obişnuită. Se creează un buffer, iar când apeşi din nou acelaşi buton redarea porneşte exact de unde a rămas. Apoi, poţi reveni la transmisiunea directă. Este o funcţie similară cu Time Shifting-ul tunerelor TV.

O aplicaţie foarte utilă celor care aleargă cu iPod-ul este Pedometrul. Acesta îţi va arăta cât timp, câţi paşi şi câte calorii ai consumat în timpul exerciţiului.

iPod Nano

Autonomie, concluzii

De regulă, autonomia dată de producător este mult peste cea reală la produsele de acest gen şi nu numai. În cazul lui iPod Nano generaţia 5 lucrurile stau exact invers. Deşi Apple spune că poţi asculta muzică timp de 24 de ore, în realitate, în acest test autonomia a ajuns la aproximativ o zi şi jumătate.

Deşi are câteva neajunsuri, generaţia 5 de iPod Nano oferă o experienţă foarte bună iubitorilor de muzică. Este unul dintre cele mai bune playere de pe piaţă şi păstrează intactă faima seriei iPod.

Plusuri şi minusuri

+ design elegant, dimensiuni reduse
+ uşurinţă în utilizare
+ excelent pe partea de muzică
+ radio, cameră video
+ aplicaţii suplimentare şi jocuri
+ autonomie

- căştile lasă mult de dorit
- plasarea camerei video