Iriver Spinn, un player multimedia cu mult stil

21.11.2008
Iriver Spinn, un player multimedia cu mult stil
Ecran, utilizare

Touchscreen pentru că e în tred

Touchscreen-ul a ajuns deja ceva normal şi pentru playerele multimedia, nu doar pentru telefoane. Iriver Spinn are un astfel de touschscreen şi chiar unul de toată frumuseţea. Este un OLED de 3.3 inch, de orientare landscape. Calitatea imaginii este foarte bună, însă touchscren-ul opune o oarecare rezistenţă la apăsare. Nu e suficient să îl atingi scurt pentru comenzi, trebuie să apeşi uşor şi prelung. Evident, amprentele nu pot lipsi de pe un touchscreen de peste 3 inch, iar cei care au boala ecranelor impecabile vor dezvolta obsesia ştergerii la fiecare 2 minute.

Iriver Spinn

Iriver Spinn îţi dă de ales între butoane şi touchscreen. Nu îţi place ideea de touchscreen? Poţi să-l utilizezi pe baza butoanelor fizice. Este valabilă şi viceversa, cu câteva plusuri: unele funcţii, precum ştergerea fişierelor sau atribuirea rating-urilor, se fac doar prin intermediul touchscreen-ului. Ştergerea fişierelor de pe player se face oarecum atipic şi nu tocmai intuitiv. Dacă intri în manager-ul de fişiere vei observa un simbol în formă de coş de gunoi al cărui rol evident este de ştergere a fişierului selectat. Doar că nu poţi şterge prin simpla apăsare a butonului respectiv, aşa cum mi se pare normal. Trebuie să tragi fişierul şi să-i dai drumul deasupra coşului de gunoi pentru a şterge. Seamănă puţin cu zicala aceea cu scărpinatul invers.

Meniul principal

Iriver SpinnMeniul pricipal are 9 elemente, aranjate liniar. Acestea sunt, exact în ordinea de pe ecran, următoarele: Flash, Rec, Picture, Video, Music, Radio, Text, File şi Set. Navigarea de la un element la altul se poate face fie folosind spinner-ul, fie prin apăsarea şi mişcarea degetului în zona de jos a ecranului.

Elementele meniului sunt simple texte, nu pictograme sau alte elemente grafice. La fel ca butonul fizic de back, cel din interfaţa grafică este mic şi destul de dificil de apăsat.

Muzică, radio

Oricât de mult ar vrea producătorii să impună conceptul de PMP, adevărul este că user-ul vrea muzică şi nu este foarte interesat de partea video. Sunt convins că dacă s-ar face o cercetare, mai puţin din 10% dintre cei care au PMP-uri îl folosesc şi pentru video. Motiv pentru care redarea audio este cea mai importantă funcţie, fie că vorbim de un PMP, de un MP4 sau de un MP3.

Calitatea sunetului este un criteriu subiectiv şi depinde foarte mult de căştile folosite. Cele incluse în pachet nu sunt grozave, dar nici penibile. Nu sunt foarte pretenţios când vine vorba de calitatea sunetului, aşa că mă declar mulţumit de Spinn, chiar şi cu căştile lui. Celor pretenţioşi însă, le recomand utilizarea unor căşti mai bune.

Muzică şi circ

Meniul dedicat muzicii are următoarele secţiuni: Songs, Now Playing, Playlists, Albums, Genres şi Pod Cast. Toate, mai puţin Now Playing, sunt modalităţi de sortare ale melodiilor stocate. Now Playing este centrul de control, când vine vorba de muzică. În cadrul acestuia sunt afişate titlul, artistul şi albumul de pe care face parte melodia redată, coperta albumului, timpul scurs, butoanele pentru trecerea la altă melodie, play/pauză şi repetare. Deasupra numelui melodiei sunt afişate cinci steluţe albe. Acestea îţi permit să atribui un rating melodiei active, de la una la cinci stele.

În zona superioară sunt afişate alte informaţii precum egalizatorul folosit, modul de redare, bateria şi ora. Tot acolo sunt plasate două butoane: Back şi OPT (de la options). Acestea sunt subliniate cu o linie portocalie pentru a evidenţia faptul că pot fi apăsate (ca nişte link-uri). Meniul de opţiuni din fereastra Now Playing oferă accesul la următoarele funcţii: modul de redare, selectarea egalizatorului, viteza de scanare, viteza de redare şi afişarea versurilor (dacă este cazul).

Iriver Spinn

Egalizatorul grafic are 5 benzi şi include câteva setări predefinite (Rock, Jazz, Pop, Classic, Live şi Ubass). În afară de acestea, utilizatorul îşi poate configura propriul egalizator. Mai este disponibil şi modul SRS WOW HD. Din acesta fac parte 4 efecte care pot fi reglate după bunul plac: SRS, TruBass, Focus, Wow şi Definition.

Radio şi steluţe

În cadrul aplicaţiei FM, impresia de radio de pe timpuri este la ea acasă. Acesteia i se adaugă afişajul digital al frecvenţelor şi memorarea automată a posturilor şi iese o combinaţie retro-modernistă de toată frumuseţea. Se pot căuta respectiv salva şi manual posturile. Pot fi salvate maxim 30 de frecvenţe. Nu lipseşte nici posibilitatea înregistrări de pe radio.

Interfaţa este însă cea care face toţi banii, nu funcţiile. Pe centrul ecranului este afişată, mare, frecvenţa activă. Jos este o linie orizontală subţire şi lungă care reprezintă banda FM, de la 87.5 la 108. Posturile memorate apar ca nişte mici steluţe albe înşirate pe banda FM reprezentată de linia orizontală. Când învârţi spinner-ul, bara portocalie verticală care indică postul selectat se mişcă, de la stânga la dreapta, sărind direct de la o frecvenţă salvată la alta. Este genial.

Video şi altele

Video cu probleme

Partea video este călcâiul lui Ahile. Deşi, teoretic, Spinn poate reda o gamă largă de formate, în practică apar probleme. Nu te gândi să vezi pe el filmele pe care le vezi fără probleme pe calculator. Dacă pui pe el un film normal, în format MPEG-4 (cel mai răspândit), ţi-l va reda dar cu mari dificultăţi. Fie se va mişca în reluare, fie nu va avea sunet, fie sunetul nu va fi sincronizat cu imaginea. Este evident faptul că Spinn nu face faţă puterii de calcul necesare redării filmelor. Însă nu trebuie să disperi, poţi să-ţi vezi filmele pe el. Condiţia este să foloseşte programul de pe CD, Iriver Plus 3, pentru copierea filmelor pe player. Asta pentru că aplicaţia va face automat conversia într-un forma video care va fi rulat fără probleme. Adică WMV.

Când intri în aplicaţia Video eşti întâmpinat de o interfaţă gen Media Center. În stânga este afişată lista cu filmele disponibile, iar în dreapta, într-un chenar, preview-ul live al clipului selectat. Fereastra de redare, are butoanele de control (next, play etc.) în stânga şi bara de progres jos. După câteva secunde de redare, acestea dispar automat.

Transferul fişierelor

La capitolul transfer nu sunt multe de spus. Poţi folosi programul propriu al celor de la Iriver dacă vrei să copiezi filme şi să fii sigur că vor merge. Poţi să încerci Windows Media Player pentru o sincronizare ca la carte a melodiilor. Nici Winamp-ul nu este o alegere rea. Dar cel mai simplu este să copiezi pur şi simplu melodiile direct de pe calculator pe Spinn.

Iriver Spinn

Alte calităţi

Spinn are aceleaşi aptitudini adiţionale ca player-ele mai vechi ale celor de la Iriver. Poate citi fişiere text şi imagini. Poate afişa animaţii flash şi înregistra fie prin microfon, fie de la radio. Combinaţia touchscreen – animaţii flash este foarte interesantă. Dacă ştii să descarci jocuri flash de pe net şi le vei copia de Spinn, te vei distra de minune dimineaţa în aglomeraţia de la metrou.

Opţiuni

Iriver Spinn are câteva opţiuni interesante. Există o aşa-numită funcţie Smart Key (ţii apăsat spinner-ul mai mult de o secundă) care poate îndeplini mai multe roluri. Printre acestea rotirea ecranului, play/pauză şi înregistrare. Redarea video va rămâne în mod landscape chiar dacă optezi pentru afişarea în modul portrait. Aşa e şi normal.

Setările sunt împărţite în 6 categorii: bluetooth, dată şi oră, sunet, ecran, Advanced şi Smart Key. Există posibilitatea de a programa player-ul să se închidă automat după un anumit interval de timp. Utilizatorul mai poate configura şi funcţia butonului de Power (ca în Vista). Adică se poate alege ca apăsarea acestuia să ducă la închiderea dispozitivului sau doar la intrarea în standby a acestuia.

Autonomie, concluzii

Autonomie bună

Iriver estimează că autonomia lui Spinn ar fi undeva în jurul a 25 de ore pentru muzică şi 5 ore pentru video. Nu ştiu dacă este chiar aşa, nu am parcurs un ciclu complet de descărcare a bateriei folosind setările standard. Însă, pot să spun că după aproximativ 13 ore în care l-am utilizat din plin (multă muzică şi radio, aproximativ 30 de minute de video, navigare, configurare, diverse setări de egalizator, volum la peste 3/4 din capacitate) nu scăzuse nici măcar o liniuţă din baterie. Este posibil ca indicatorul bateriei să scadă brusc la un momentdat şi nu indice chiar corect nivelul de energie din baterie. Însă oricum e clar că autonomia este unul din punctele forte ale lui Spinn. Ajunge cu siguranţă la măcar 20 de ore autonomie pe muzică, la setările menţionate mai sus.

To Spinn or not to Spinn

Am două critici de făcut. Prima vizează partea de video, iar a doua butoanele back, atât cel fizic, cât şi cel grafic. Ambele butoane sunt prea mici. În rest, am doar remarci pozitive pentru Spinn. Ştiu că de la anunţul oficial şi până la finalizarea produsului s-au pierdut câteva funcţii pe drum. Printre acestea, slotul de memorie şi bateria care fi trebuit să poată fi înlocuită. Însă chiar şi aşa mi-a plăcut mult. Spinner-ul şi touchscreen-ul sunt principalele atuuri. Facilităţile sunt, în mare măsură, aceleaşi pe care le ştiam de la player-ele Iriver anterioare.

Nu-mi este însă foarte clar cât de bine se împacă Iriver Spinn cu cerinţele de bază ale user-ului "de la metrou", cel care face cea mai mare parte din vânzări. El ţine player-ul MP3 în buzunar. Pe când Spinn va fi incomod din două motive. În primul rând din cauza touchscreen-ului. Când ai un PMP cu ecran de 3.3 inch ţi-e cam milă să-l bai în buzunar. Cel puţin în pantaloni există riscuri majore. La fel de problematică este şi conectarea căştilor care se face de aşa natură încât să te incomodeze dacă îl ţii în buzunar. Spinn are ca target user-ul elitist, cel care pune mare preţ pe design şi funcţii şi este dispus să scoată ceva mai mulţi bani din buzunar. Majoritatea utilizatorilor însă vor prefera un player mic şi ieftin care să redea MP3-uri şi atât.

Oricum, una peste altă, Iriver Spinn este un PMP remarcabil, cu un design excepţional, dar care ascunde şi câteva nepotriviri minore pe latura practică. Efectul de radio de modă veche este impresionant. Îţi dă un feeling aparte. Păcat că nu scrie iPod pe el. Ar fi fost mai vizibil în vitrină.

Plusuri:

[+] design superb
[+] controller (spinner) excelent
[+] impresia de radio vechi
[+] touchscreen
[+] calitate bună a sunetului
[+] interfaţa grafică, meniuri
[+] autonomie bună

 

Minusuri:

[-] partea video are nevoie de îmbunătăţiri
[-] butonul de back este prea mic

premiu go4it.ro pentru design

Contrucţie, design

premiu go4it.ro pentru design Unii îl numesc MP4 player. Alţii, mai puţin la curent cu noutăţile din IT, îl consideră un player MP3 obişnuit. Adevărul nu e la mijloc, ci dincolo de ambele etichete. Iriver Spinn este un player multimedia portabil (PMP) de 8 GB care a poposit pentru câteva zile (dar îl voi ţine mai mult pentru că-mi place) în redacţia go4it.ro.

The spinner

Îţi aduci aminte radiourile din epoca de aur pe care se chinuiau bunicii tăi să prindă Europa Liberă? Dacă nu, înseamnă că erai prea mic sau încă nu existai. Dacă da, rememorează căutarea posturilor. Cum se învârtea butonul cilindric, iar indicatorul se plimba între frecvenţe de la stânga la dreapta sau invers. Exact asta este ideea de la care (cred) că au pornit designerii de le Iriver când au proiectat Spinn.

Numele vine de la controller-ul cilindric pe care îl învârţi şi îl apeşi pentru a apela funcţiile player-ului. El este actorul principal în această scenetă. Plasat în dreapta ecranului, spinner-ul (îl voi numi aşa pentru că mi se pare mai potrivit termenul decât controller) este responsabil de peste 50% din utilizarea acestui PMP. În combinaţie cu linia verticală care se plimbă prin meniul principal, spinner-ul reuşeşte să-ţi recreeze în minte imaginea nostalgică a imenselor radiouri vechi.

Iriver Spinn

Spinner-ul se învârte minunat, iar pleonasmul este intenţionat. Oferă un feedback excelent, se învârte lin, iar fiecare rotire completă (o poziţie) este însoţită de un click fin. Tot cu rol de feedback, dispozitivul vibrează în anumite momente, în timpul utilizării spinner-ului (de exemplu când ajungi la ultima opţiune dintr-un meniu şi învârţi în continuare pentru a reveni la prima opţiune). Dacă nu-ţi place vibraţia, o poţi dezactiva oricând de la opţiuni.

Ca utilizare propriu-zisă, spinner-ul are trei direcţii: rotire în stânga, în dreapta şi apăsare. În funcţie de meniul în care te afli poate avea diverse alte utilizări. În meniul principal rotirea corespunde navigării iar apăsarea este pentru selectare. În fereastra Now Playing, de redare audio sau video, rotirea spinner-ului schimbă melodiile iar apăsare corespunde funcţiei play/pauză. Când player-ul este blocat, spinner-ul poate fi totuşi folosit pentru reglarea volumului. Asta dacă bifezi opţiunea corespunzătoare de la setări.

The wow factor

Ca design şi construcţie, Iriver Spinn este un adevărat gadget. Iubitorii de gadgeturi îl vor considera cu siguranţă un dispozitiv trăsnet. Arată bine, este evidentă grija pentru detalii şi totuşi are un desen simplu şi la obiect, fără elemente fanteziste inutile. Este impresionant.

Iriver Spinn

Partea din dreapta, unde sălăşluieşte spinner-ul, este (din cauza acestuia) rotunjită. De aceea, unii pot avea impresia, la prima vedere, că de acolo ar trebui să mai apară un element de construcţie. Eventual un al doilea ecran, o tastatură QWERTY ca la telefoane sau ceva. Nu este cazul, partea respectivă este rotundă doar pentru a fi în ton cu spinner-ul.

Pe latura superioară a player-ului sunt trei elemente: sistemul de blocare, butonul cu funcţie de back şi microfonul pentru înregistrare. Cu butonul de back am o problemă: e prea mic. Din cauza asta este destul de dificil de folosit. Pe latura stângă, opusă spinner-ului, sunt plasate butonul de pornire/oprire şi volumul. Jos are doar intrarea pentru conectorul USB.

Intrarea pentru căşti este poziţionată exact în zona rotundă, unde este spinner-ul. Doar că spinner-ul este sus, iar mufa de căşti intră jos. În general nu e nicio problemă cu această abordare. Doar dacă ai de gând să-l ţii în buzunar va fi cam dificil şi nici mufa nu se va simţi foarte bine.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News