Facebook anunţă cel mai ieftin dispozitiv VR, Oculus Go, şi prototipul wireless Santa Cruz

12.10.2017
Facebook anunţă cel mai ieftin dispozitiv VR, Oculus Go, şi prototipul wireless Santa Cruz

Facebook a organizat aseară conferinţa Occulus Connect, unde a dezvăluit câteva noi informaţii despre viitorul dispozitivelor sale pentru realitate virtuală. Am primit astfel informaţii despre primul headset de sine stătător numit Oculus Go, despre un nou prototip de dispozitiv complet wireless numit Santa Cruz, dar şi o reducere de preţ permanentă pentru modelul Oculus Rift lansat anul trecut.

Oculus Go este cel mai nou produs al gigantului din social media, pe care utilizatorii vor putea pune mâna în viitorul apropiat. Acesta este un headset VR de sine stătător, care nu necesită un smartphone pentru a fi folosit. Acesta se livrează la preţul de 200 de dolari şi va fi compatibil cu platforma Oculus VR pe care am întâlnit-o în trecut pe dispozitivul Gear VR de la Samsung.

Acesta va beneficia de un ecran QHD (2560 x 1440 pixeli), un sistem audio performant fără căşti şi de un controller cu senzori de mişcare. Întrucât Gear VR şi Oculus Go sunt produse compatibile, dezvoltaotrii de aplicaţii nu vor trebui să facă foarte multe modificări în cod pentru a asigura rularea pe noul produs. Oculus Go va fi lansat la începutul anului 2018, în timp ce dezvoltatorii de aplicaţii vor primi versiunea „dev kit” începând cu luna noiembrie.

Modelul Santa Cruz este însă un produs care va ajunge pe piaţă mai târziu. Anul trecut am auzit prima dată informaţii despre acesta, fiind prezentat ca o alternativă wireless la clasicul Oculus Rift. Santa Cruz va ajunge abia anul viitor în mâinile dezvoltatorilor şi probabil că va mai dura ceva timp până când va ajunge pe rafturile magazinelor. Cert este că acesta va fi conectat la PC în mod wireless, nu va necesita senzori externi pentru detectarea mişcărilor utilizatorilor şi că va fi livrat cu un nou model de controllere Touch mai performante.

Noile modele Oculus Touch se vor conecta direct la dispozitiv şi vor comunica cu senzorii headset-ului, fără camere care să fie conectate la PC. Din păcate, întrucât vorbim în continuare despre un prototip, nu avem informaţii despre capabilităţile acestui model. Facebook nu a confirmat ce display-uri va include şi nici cât va costa varianta finală, însă ştim că dezvoltatorii vor putea comanda un dev kit spre jumătatea anului 2018.

În cele din urmă, cei care îşi doresc un Oculus Rift acum pot comanda unul la un preţ redus. Pe parcursul verii, Facebook a redus preţul pachetului Rift plus două controllere Touch la 399 dolari, însă preţul a urcat înapoi la 599 în luna septembrie. De acum înainte, preţul oficial pentru Oculus Rift este de 399 dolari permanent.

Mark Zuckerberg a declarat în cadrul conferinţei Occulus Connect că obiectivul principal pentru Oculus VR este să atragă un miliard de utilizatori în spaţiul virtual.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult