Snapdragon XR1 este un nou chipset de la Qualcomm pentru platforme VR, AR şi Mixed Reality

30.05.2018
Snapdragon XR1 este un nou chipset de la Qualcomm pentru platforme VR, AR şi Mixed Reality

Atunci când o nouă categorie de dispozitive mobile ajunge la o oarecare maturitate, Qualcomm încearcă să îşi adapteze tehnologia la acestea, lansând chipset-uri dedicate pentru noile cazuri de utilizare. Am văzut acest lucru în urmă cu doi ani cu Snapdragon W2100, un cip dedicat ceasurilor inteligente, iar acum că realitatea virtuală începe să pătrundă în mainstream cu headset-uri precum Oculus Go, Vive Focus şi Lenovo Mirage Solo, producătorul de procesoare anunţă Snapdragon XR1, un cip pentru dispozitive VR/AR şi Mixed Reality.

Compania numeşte aceste dispozitive „extended reality” sau XR, pe scurt, iar chipset-ul XR1 încearcă să renunţe la elementele care nu sunt necesare din gama de chipset-uri Snapdragon pentru a oferi performanţă şi eficienţă mai bună pentru astfel de cazuri de utilizare. Momentan nu am primit foarte multe detalii concrete despre XR1, însă ştim că acesta va fi disponibil foarte curând pentru parteneri şi că va debuta în cursul anului 2018 în noi headset-uri de la câţiva parteneri confirmaţi.

Practic, Snapdragon XR1 este o versiune de chipset Snapdragon high-end, care renunţă la modemul pentru date, păstrând însă celelalte elemente. Compania a confirmat deja că noul cip va integra nuclee Kryo, un GPU Adreno, procesor de imagine Spectra şi un modul de sunet Hexagon, adică exact ceea ce găsim chiar şi în cel mai recent model Snapdragon 845. Nu este clar însă pe ce variantă de Snapdragon va fi acest model bazat, însă având în vedere că Oculus Go foloseşte Snapdragon 821, un model lansat în urmă cu doi ani, este posibil ca XR1 să nu fie la fel de performant precum cel din smartphone-urile de top.

Qualcomm susţine însă că chipset-ul său va fi optimizat pentru utilizare la performanţă maximă, spre diferenţă de cele din smartphone-uri care rulează la frecvenţe înalte pe perioade scurte. De asemenea, acesta va putea fi folosit atât în headset-uri „XR” de bază, care oferă doar mişcare pe trei axe, cât şi în dispozitive cu mişcare liberă în orice direcţie, diferenţa fiind senzorii pe care producătorii doresc să îi integreze în dispozitivele lor.

Conform specificaţiilor, XR1 va putea fi integrat în dispozitive cu display-uri cu rezoluţie peste QHD, iar funcţiile „AI” pentru comenzi vocale vor fi păstrate de la modelele pentru Smartphone-uri.

Primii parteneri confirmaţi sunt Vive, Vuzix, Meta şi Pico, care ar trebui să lanseze dispozitive bazate pe Snapdragon XR1 spre sfârşitul anului curent. Probabil că vom afla mai multe despre performanţa noului chipset mai aproape de lansare, atunci când dezvoltatorii de software vor avea nevoie de specificaţiile oficiale pentru a-şi adapta aplicaţiile la noua platformă.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult