Dezavantajele tehnologiei: echipamentele de supraveghere GPS sunt utile şi hoţilor

Dezavantajele tehnologiei: echipamentele de supraveghere GPS sunt utile şi hoţilor

Receptoarele GPS folosite pentru urmărirea unui vehicul sunt o temă comună în filmele de acţiune, în realitatea acestea având o gamă şi mai largă de utilizări, de la supravegherea parcului de vehicule al unei companii până la supravegherea anumitor infractori. Dacă autorităţile au însă nevoie de mandat pentru instalarea unui astfel de echipament, un hoţ ingenios nu a avut nici o problemă să-şi urmărească victimele cu astfel de module GPS şi să treacă la fapte atunci când a considerat oportun.

Conform acuzaţiilor victimei, proprietara unui magazin de bijuterii de Kansas City, Statele Unite, făptaşul a folosit dispozitive de urmărire GPS pentru maşina sa şi cea a fiului său pentru a le urmări deplasările. Profitând de renovarea reşedinţei victimei, care şi-a depozitat bunurile de valoare în garaj, şi de o deplasare a celor două persoane supravegheate la o distanţă suficient de mare de casă, acuzatul a trecut la acţiune.

Persoana acuzată acum de daune penale, tentativă de furt şi furt s-a simţit atât de sigură pe planul său încât a parcat  în plină zi un camion cu remorcă lângă casa victimei şi, după ce a dezactivat alarma reşedinţei, a încărcat bunuri în valoare de 100.000 de dolari. Aceasta nu este prima ispravă a făptaşului, poliţia acuzându-l de alte fapte similare, însă nu este clar dacă acesta a folosit aceeaşi metoda de supraveghere în toate aceste cazuri.

Vânzarea echipamentele de supraveghere GPS nu este reglementată în cele mai multe ţări, acestea putând fi achiziţionate din comerţ şi doar utilizarea lor pentru supravegherea neautorizată a altor persoane intrând sub incidenţa legii. Având dimensiuni reduse, acestea oferă, pe lângă modulul GPS, şi un modem radio 2G/3G care permite transmiterea coordonatelor către un server sau prin email şi SMS.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News