GLONASS, GPS-ul rusesc, testat cu câinele lui Putin

20.10.2008
GLONASS, GPS-ul rusesc, testat cu câinele lui Putin

Labradorul Koni testand GLONASSPovestea sistemului rusesc de navigaţie prin satelit începe în perioada războiului rece, ca aproape orice competiţie a Uniunii Sovietice cu Statele Unite. Dacă americanii au aşa ceva, de ce n-am avea şi noi, au zis ruşii. Deşi a fost conceput pentru a funcţiona cu 24 de sateliţi, în 1991 doar 12 din cei 43 de sateliţi GLONASS lansaţi pe orbită mai erau funcţionali. Constelaţia a fost întregită în 1995, cu toate că preşedintele Boris Yeltsin se grăbise încă din 1993 să anunţe că sistemului este operaţional. Datorită problemelor financiare întâmpinate de Rusia, sistemul nu a mai fost întreţinut, iar în 2002 doar 8 sateliţi mai erau funcţionali, insuficienţi pentru ca să se poată realiza localizarea.

Preşedinte pe atunci, Vladimir Putin a decis că proiectul este foarte important şi a alocat fonduri pentru reabilitarea sistemului. În 2007 au fost lansaţi 8 sateliţi, iar anul acesta în martie au fost trimişi pe orbită încă 6. Pentru o acoperire totală a teritorului rusesc sunt necesari 18 sateliţi, iar unul din secretarii de stat ai cabinetului Putin a declarat zilele acestea că până la sfârşitul anului GLONASS va avea 21 de sateliţi. Săptămâna trecută, domnul Putin, acum prim-ministru, a testat sistemul naţional de poziţionare prin satelit cu ajutorul labradorului său, Koni.

Un receptor hibrid GLONASS/GPS folosit de armata

Demnitarul a ataşat câinelui o zgardă cu un dispozitiv de poziţionare şi l-a urmărit cu un receptor special. Momentul a fost televizat, într-o încercare de a convinge populaţia rusiei că sistemul GLONASS este disponibil consumatorilor de rând, nu doar forţelor armate ca până acum. Acurateţea sa este de 57-70 m în planul orizontal şi 70 m în plan vertical, comparativ cu aproximativ 15 m pe orizontală în cazul sistemului GPS. Ce de-a treia generaţie de sateliţi GLONASS va intra în serviciu începând cu anul 2009.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News