Navon N650 – iGO amigo pe ecran de 5”

26.08.2009
Navon N650 – iGO amigo pe ecran de 5”

Despre sistemele de navigaţie Navon am vorbit pentru prima dată când am testat modelul N470. Cu un ecran de 4.3”, acesta ne-a lăsat o impresie foarte bună, în mod special datorită aplicaţiei iGO amigo. Ea a fost dezvolată pe vechea platformă a lui iGO 2008, are o interfaţă intuitivă şi nu i-am putut găsi decât o singură problemă relativ minoră. În continuare vă vom prezenta fratele mai mare al lui N470, modelul cu diagonala de 5” Navon N650.

Navon N650 cu ecran de 5

Design minimalist

Ca şi modele foarte populare din seria Mio Moov, aspectul lui Navon N650 este foarte minimalist. În jurul ecranului se găsesc doar un LED şi un orificiu pentru microfon. Butonul de pornire se găseşte pe latura superioară, iar toţi conectorii au fost amplasaţi pe latura dreaptă: mufa miniUSB, cititorul de carduri, ieşirea audio jack şi mufa pentru antena TMC. Pe spatelele sistemului de navigaţie, alături de o mulţime de abţibilde, se pot recunoaşte un difuzor şi un buton pentru Reset. Pentru cei interesaţi, dimensiunile aparatului sunt 134x88x17 mm. Sistemul de fixare pe parbriz este identic cu cel folosit de Navon N470.

Navon N470 - sistemul de prindere

iGO amigo cu clădiri 3D

Nu vom prezenta din nou aplicaţia iGO amigo, cei interesaţi putând accesa articolul menţionat mai sus. Vom spune doar că hărţile sunt bine puse la punct pentru ţara noastră şi dispun de clădiri 3D. Modelul testat de noi a fost dotat cu hărţile tuturor ţărilor din Europa. Culorile alese pentru aplicaţie sunt inspirate şi reamintim singura neplăcere cu care ne-am confruntat şi data trecută. Atunci când este setată o destinaţie, aplicaţia nu poate afişa viteza în timp real. În modul de navigaţie liberă, ea poate fi vizualizată. Desigur, această problemă minoră nu este de-ajuns pentru a ne schimba părerea despre un software bun. Mulţi ar putea-o considera doar o preferinţă personală.

Navon N650 - iGO amigo cu clădiri 3D

Deşi dispune de un conector pentru antenă TMC, ea nu este inclusă în pachet şi oricum serviciul nu este disponibil în ţara noastră. Traffic Message Channel a fost creat pentru ca evenimentele din trafic, precum accidentele, lucrările de reabilitare, devierile şi arterele blocate, să poate fi transmise sistemului de navigaţie pentru a le ocoli sau a pune în temă utilizatorul. Probabil că se va găsi o companie care să pună la dispoziţie un astfel de serviciu, însă dacă ne uităm peste hotare, în mai multe ţări din Europa, el este contra cost.

Navon N650 - difuzorul

Suport multimedia şi Bluetooth

Fiind topul de gamă de la Navon, modelul N650 dispune de suport pentru redarea fişierelor multimedia, având inclus şi un modul Bluetooth. Pentru accesarea meniului principal al aparatului este necesară extragerea cardului cu hărţi. De altfel, redarea fişierelor multimedia nu se poate face decât de pe card, Navon N650 neavând memorie flash internă. Odată ajunşi în acel meniu principal, ne sunt puse la dispoziţie un player video, unul audio şi o aplicaţie pentru redarea imaginilor.

Navon N650 - conectorii

Cele două playere sunt simpliste. Cel audio nu are nici măcar un egalizator, oferind doar funcţiile Repeat şi Random. Volumul se poate ajusta prin intermediul unei zone de pe ecran. Playerul video se descurcă bine cu filme DivX de 700 MB. Nu am putut testa prea multe fişiere comprimate cu codec-uri diferite, însă cele trei pe care le-am folosit au fost redate fără probleme. Ecranul de 5” este destul de mare pentru această funcţie şi are unghiuri laterale bune. Modul de vizualizare a imaginilor este şi el simplist, însă dispune de o funcţie slideshow. Din păcate, încărcarea imaginilor la rezoluţie mare se face lent şi ele nu sunt redimensionate corect pentru a fi afişate pe ecran. Partea bună este că se poate face zoom şi drag pe imagine.

Navon N650 dispune şi de un stilus

Meniul specific modulului Bluetooth este singurul disponibil din aplicaţia de navigaţie. Telefonul recunoaşte sistemul de navigaţie ca şi o cască Bluetooth cu profilul 2.0. Pentru comunicare sunt folosite microfonul frontal şi difuzorul sau ieşirea audio. Modulatorul FM, pe care l-am întâlnit la alte dispozitive similare, lipseşte, conversaţia putând fi transmisă către boxele maşinii doar prin ieşirea audio. Nu am testat dacă modulul Bluetooth al lui Navon N650 poate se poate conecta şi la un headset separat. Agenda de pe telefon nu poate fi citită de sistemul de navigaţie, iar apelurile noi se fac doar cu ajutorul telefonului. Meniul modulului Bluetooth dispune însă de funcţie reapelare.

Concluzie

Cu N650, cei de la Navon vor să se poziţioneze în segmentul superior al sistemelor de navigaţie. Dotările şi preţul vorbesc de la sine în acestă privinţă. Deşi nu este cel mai ieftin sistem de navigaţie cu ecran de 5” de pe piaţă, el se bazează pe aplicaţia iGO amigo, una dintre cele mai bune la ora actuală. Suportul multimedia nu este extraordinar, însă ar putea fi util în momentele de repaus. Modulul Bluetooth este într-adevăr necesar în timpul mersului, însă nici funcţiile sale nu sunt cele mai avansate de pe piaţă. La un preţ ce variază între 950 şi 1000 de lei, Navon N650 este un sistem de navigaţie uşor de recomandat.

N650 - topul de gamă de la Navon

Plusuri şi minusuri:

[+] iGO amigo, un soft de navigaţie foarte bun
[+] funcţie handsfree Bluetooth
[+] ecran mare
[] suportul multimedia este simplist

Urmărește Go4IT.ro pe Google News