Qualcomm a anunţat Wear 3100, chipset-ul care promite între 2 şi 30 de zile de autonomie pe smartwatch-uri

11.09.2018
Qualcomm a anunţat Wear 3100, chipset-ul care promite între 2 şi 30 de zile de autonomie pe smartwatch-uri

Qualcomm a anunţat noul procesor Snapdragon Wear 3100, dedicat dispozitivelor de purtat. Acesta este al doilea model de procesor „wearable” lansat în 2018, primul fiind modelul W2500, o variantă de bază, dedicată ceasurilor inteligente pentru copii. Faţă de W2100, predecesorul său lansat în urmă cu doi ani, W3100 este un model realizat încă de la început pentru autonomie crescută şi cazuri de utilizare diferite faţă de cele ale unui smartphone obişnuit.

La nivel de arhitectură, Qualcomm a realizat un chipset bazat pe tehnologie ARM, folosind patru nuclee A7 „mari”, alături de două cipuri secundare mai mici. Avem de a face cu un DSP (digital signal processor) şi cu un ultra-low power co-processor (QCC1110) care preiau multe dintre activităţile mai puţin complexe ale dispozitivului, pentru a oferi funcţionalitate fără un consum de energie ridicat. Qualcomm numeşte această arhitectură „big-small-tiny” şi este cumva inspirată de deja clasicul „big.LITTLE” care folosea în tandem nuclee rapide şi nuclee lente pe smartphone-uri.

Co-procesorul şi DSP-ul vor fi folosite pentru activităţile de bază, precum monitorizarea non-stop a pulsului sau pentru monitorizarea somnului folosind senzorii de mişcare. Conform Qualcomm, co-procesorul QCC1110 este de 20 de ori mai eficient decât nucleele A7 principale, putând opera folosind doar 0,6 volţi. Astfel, poţi avea un dispozitiv care poate oferi peste două zile de utilizare în regim „normal”, chiar dacă are funcţii precum monitorizarea somnului şi „OK Google” tot timpul active.

Qualcomm a mers un pas mai departe şi oferă dezvoltatorilor hardware acces la noi tipuri de funcţionalităţi care vor putea fi folosite pe Watch OS-ul de la Google. De exemplu, Enhanced Ambient Mode va limita culorile afişate la numai 16 şi dar va anima feţele ceasului şi va oferi acces la widget-uri pe ecran, însă va folosi mai puţine resurse decât în modul normal. Apoi va exista modul Sport, care afişează informaţiile relevante pentru activităţile sportive dar activează şi senzorii necesari precum GPS sau puls, fără să folosească alte componente. În cele din urmă modul „tradiţional” va oferi un simplu ceas şi puţine alte funcţii, un mod care poate oferi o săptămână de utilizare cu 20% baterie, sau 30 de zile la o încărcare completă.

Desigur, pentru 30 de zile de autonomie, renunţi cam la toată funcţionalitatea smart, însă aceasta poate fi activată oricând este necesară. Important este faptul că va exista posibilitatea de a alege între autonomie şi performanţă.

Primele modele echipate cu chipset-ul Snapdragon Wear 3100 de la Qualcomm vor fi lansate înainte de finalul anului 2018, companii precum Fossil Group, Louis Vuitton şi Montblanc confirmând deja adopţia acestuia. De altfel, primul ceas echipat cu Snapdragon W3100 este chiar Montblanc Summit 2.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult