Facebook te urmăreşte chiar şi când ai GPS-ul dezactivat şi aplicaţia de mobil închisă

19.12.2018
Facebook te urmăreşte chiar şi când ai GPS-ul dezactivat şi aplicaţia de mobil închisă

Anul acesta a fost probabil cel mai rău din istoria Facebook, compania reuşind să atragă atenţia autorităţilor din toată lumea din cauza lipsei de grijă cu care a folosit datele personale ale utilizatorilor şi securităţii slabe din jurul acestora. Se pare însă că reţeaua de socializare are probleme şi mai mari, fundamentale, care probabil că nu se vor schimba prea curând, precum monitorizarea locaţiei utilizatorilor chiar dacă aceştia dezactivează toate metodele de urmărire a geo-locaţiei.

Un studiu realizat de Aleksandra Korolova, asistent-profesor de informatică la Universitatea din California de Sud, şi publicat pe platforma Medium, dezvăluie faptul că Facebook te poate urmări oricând şi de oriunde. Reţeaua de socializare are la dispoziţie multe setări de „intimitate”, prin care poţi dezactiva urmărirea dispozitivelor pe care le foloseşti pentru a accesa platforma. Desigur, dezactivarea aceasta nu opreşte complet algoritmii Facebook.

De curând au ieşit la iveală brevete pe care compania le-a înregistrat pentru a putea urmări utilizatorii chiar şi atunci când sunt offline şi metode prin care să afle unde mergi înainte să ajungi la destinaţie. Acestea sunt încă destul de departe de a fi implementate, însă metoda din prezent a companiei este foarte simplă şi aproape imposibil de oprit.

Atunci când dezactivezi toate funcţiile legate de GPS, Facebook urmăreşte dispozitivele prin IP-urile reţelelor telecom, prin IP-urile reţelelor Wi-Fi şi folosind informaţiile de la dispozitivele Bluetooth conectate. Astfel, reclamele care sunt axate pe un anumit public dintr-o anumită zonă, vor putea chiar şi fără geo-locaţie să poată ajunge la utilizatorii doriţi.

De altfel, Facebook nici măcar nu neagă acest lucru, însă spune că adună informaţii de acest gen în special pentru „securitate” şi recunoaşte pe pagina dedicată publicităţii că foloseşte informaţii precum Wi-Fi şi Blueooth pentru urmărirea utilizatorilor şi că poate afla unde sunt aceştia chiar şi atunci când aplicaţia este închisă.

Cea mai bună şi probabil singura soluţie pentru a te proteja de spionajul Facebook în acest moment este să ştergi complet aplicaţia de pe telefon, să îţi ştergi profilul şi să nu mai intri pe această reţea de socializare. De fapt, nu ar trebui să intri pe nicio altă reţea de socialiare, întrucât garantat toate se aliniază la aceleaşi practici de urmărire, chiar dacă Facebook este acum în centrul atenţiei.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult