A apărut 3DMark 11

3DMark 11 este cea mai nouă versiune a popularului benchmark pentru măsurarea performanţei 3D a plăcilor video, dezvoltat de Futuremark special pentru platforma DirectX 11.

Conceput pentru măsurarea performanţelor 3D a plăcilor video de ultimă generaţie, 3DMark 11 pune la dispoziţie un total de şase teste, optimizate pentru testarea celor mai noi tehnologii şi procedee de iluminare şi umbrire, în scenarii de utilizare care imită comportamentul viitoarei generaţii de jocuri DirectX 11.

3DMark 11 necesită prezenţa unui accelerator grafic compatibil DirectX 11 şi poate fi rulat numai pe sistemele de operare Windows 7 şi Vista.

Suita de testare combină procedee avansate de iluminare şi umbrire a suprafeţelor, cu facilităţi hardware nou introduse prin API-ul DirectX 11, cum ar fi tehnologia Tesselation pentru procesarea cu ajutorul plăcii video a formelor geometrice care compun o scenă 3D.

Eliberând procesorul din sistem de sarcina procesării geometriei, este posibilă creşterea substanţială a nivelului de complexitate în scenele 3D, folosind puterea de procesare din acceleratoarele grafice moderne pentru obţinerea unui nivel mai ridicat de realism, în jocurile care suportă procedeul tesselation.

Un element din ce în ce mai folosit pentru animarea efectelor speciale din jocuri, funcţia de accelerare hardware a fizicii este implementată folosind motorul open source Bullet Physics, ce poate rula deopotrivă pe soluţii grafice NVIDIA şi AMD. Astfel este evitată neplăcuta situaţie întâlnită în ultimul benchmark, 3DMark Vantage, în care folosirea API-ului NVIDIA PhysX punea în dezavantaj soluţiile grafice AMD/ATI, obligate să folosească un procedeu de emulare software mult mai puţin eficient pentru implementarea efectelor PhysX.

3DMark 11 permite rularea suitei de testare folosind trei nivele de complexitate: Entry, Performance şi Extreme.

Pe lângă suita standard de teste avem la dispoziţie şi un mod Demo, în care avem parte de o demonstraţie în care putem admira versiunea celor de la Futuremark pentru un motor grafic DirectX 11.

3DMark 11 este oferit în versiune Profesional Edition, Advanced Edition şi Basic Edition, cea din urmă fiind oferită în versiune free pentru utilizare personală.

Descarcă de aici 3DMark 11