Antivirus gratuit de la Microsoft – Security Essentials

24.06.2009
Antivirus gratuit de la Microsoft - Security Essentials

Microsoft a lansat astăzi Security Essentials, antivirusul despre care s-a tot vorbit în ultimele săptămâni. Nume de cod Morro, antivirul gratuit al celor la Microsoft capătă un nume destul de puţin intuitiv. Este unul dintre puţinii antiviruşi, dacă nu chiar singurul, care nu include în denumire cuvântul Antivirus. Security Essentials duce cu gândul la un produs de securitate, dar fără să fii în cunoştinţă de cauză nu poţi fi sigur ce fel de produs este – antivirus, antispyware, firewall etc.

Dincolo de numele mai mult sau mai puţin inspirat Security Essentials este un antivirus, aflat în stadiu beta deocamdată, care va putea fi folosit gratuit de cei care au cumpărat Windows. Este compatibil atât cu XP şi Vista, cât şi cu Windows 7. De fapt, l-am şi instalat pe un Windows 7 RC1 şi până acum nu am întâlnit probleme de stabilitate sau de alt gen.

Security Esentials

Download, instalare

Programul poate fi descărcat de pe site-ul Microsoft şi numai de pe site-ul Microsoft (oficial), urmând acest link. La fel de neprietenoasă cu presa cum ne-a obişnuit, Microsoft nu permite difuzarea acestui program de către alte site-uri. Aşa că pentru a-l descărca, trebuie să dai vreo 5-10 click-uri şi să completezi un foarte scurt chestionar.

După ce treci testul răbdării şi descarci kitul de instalare de nici 5 MB, poţi purcede la instalare. Evident, primul pas al wizard-ului de instalare este să se asigure că ai cumpărat sistemul de operare. După ce se convinge că Windows-ul tău este "Genuine" va începe procesul de instalare. Nu durează decât 2-3 minute.

Security Esentials

După instalare, la prima pornire, îşi va face automat update pentru a fi la zi cu baza de semnături. După aceea este iniţiată prima scanare rapidă. Aceasta durează la rândul ei 5-6 minute.

Interfaţă, ergonomie

Ca majoritatea aplicaţiilor serioase făcute de Microsoft (cu excepţia lui Windows Media Player), Security Essentials beneficiază de o interfaţă suficient de ergonomică pentru a se descurca fără probleme şi cel mai ignorant user. Are patru tab-uri: Home, Update, History şi Settings.

Security Esentials

Numele acestora sunt suficient de sugestive pentru a indica ce operaţiuni corespund fiecăruia. În home poţi vedea statut-ul aplicaţiei – protecţia în timp real a sistemului şi actualizarea bazei de date. Tot de aici poţi porni scanarea rapidă, a întregului sistem sau doar a anumitor foldere.

Update este – evident – locul unde poţi face update manual, iar la History poţi vedea viruşii sau orice alte coduri maliţioase detectate. Tab-ul Settings te lasă să configurezi aplicaţia.

Security Esentials

Configurare, opţiuni

Comparativ cu un antivirus veteran, de exemplu Kaspersky, Security Essentials oferă un număr redus de opţiuni. Utilizatorul nu are foarte multe de spus în privinţa procesului de scanare şi a tehnologiilor folosite. Se vede clar că Microsoft nu a vrut să facă un antivirus complicat, pe placul utilizatorilor avansaţi, ci unul simplu care să funcţioneze "pe pilot automat".

Chiar şi aşa, Security Essentials are un set de opţiuni default destul de bine stabilit. Nu poţi scoate mult mai mult de la el prin configurare. Utilizatorul îl poate lăsa bine merci, fără să intervină asupra setărilor default. Probabil asta a fost şi ideea celor de la Microsoft.

Security Esentials

Din tab-ul Settings poţi să configurezi:

intervalul de timp şi tipul scanărilor programate
actualizarea automată a bazei de date înaintea scanărilor
acţiunile automate în cazul detectării viruşilor, pe nivele de periculozitate
protecţia în timp real
excluderea de la scanare a anumitor fişiere, foldere sau procese de sistem
scanarea arhivelor sau a unităţilor de stocare removable

Security Esentials

În mod implicit, Security Essentials este configurat să scaneze toate fişierele descărcate de pe Internet şi să creeze un Restore Point (Vista şi Windows 7) înainte să intervină asupra fişierelor compromise. De remarcat consumul redus de resurse al protecţiei realtime.

Security Esentials

Dat fiind timpul scurt de când a fost lansat, este prea devreme pentru a face aprecieri legate de eficienţa şi performanţele lui Security Essentials. Tot ce pot să spun e că sper să nu fie un al doilea Windows Defender. Să dezactivez Avira şi să am încredere în Microsoft?

Urmărește Go4IT.ro pe Google News