Antiviruşi gratuiţi, 5 programe care nu costă nimic

11.06.2008
Antiviruşi gratuiţi, 5 programe care nu costă nimic
Avira, Comodo şi ClamWin

Avira AntiVir Personal

Dacă preferi programul celor de la Avira dar nu eşti dispus să dai 40 de euro pe suita completă Avira Premium Security Suite, poţi să optezi pentru Avira AntiVir Personal. Nu numai că nu te costă nimic, dar Avira AntiVir Personal se dovedeşte şi rapid la scanare, mult mai rapid decât mulţi alţi antiviruşi.

Avira AntiVir Personal

În afară de viruşi, viermi şi troieni, Avira AntiVir Personal oferă protecţie antiphishing şi poate detecta rootkit-uri. Nu îţi va scana însă e-mail-urile primite prin POP3.

Comodo AntiVirus

Cei de la Comodo sunt cunoscuţi în primul rând datorită firewall-ului gratuit pe care îl au. Însă, alături de acesta, Comodo AntiVirus 2.0 este o soluţie pentru cei strânşi la pungă.

Comodo AntiVirus oferă protecţie real-time, update-uri zilnice şi se ocupă şi de scanarea mesajelor electronice şi a ataşamentelor pe care acestea la conţin. Nivelul de ocupare a resurselor sistemului în timpul scanării real-time este decent, nu îţi va pune nervii la încercare.

Comodo AntiVirus

ClamWin

Nu mulţi au auzit de ClamWin. Este un antivirus open source pentru Windows 98, Me, 2000, XP, 2003 şi Vista. Acesta oferă majoritatea funcţiilor esenţiale unui antivirus, inclusiv un plugin pentru Microsoft Outlook care are rolul de a scana ataşamentele.

Marea lui problemă şi motivul pentru care nu-l recomand este lipsa protecţiei real-time. ClamWin nu stă rezident în memorie pentru a scana fişierele în timp ce sunt accesate. Nu ştie decât să scaneze la comanda utilizatorului. Funcţia de prevenţie lipseşte, nu poţi decât, eventual, să elimini viruşii după ce te-ai pricopsit cu ei.

ClamWin

Nici interfaţa programului nu este foarte atrăgătoare. Arată mai degrabă a program de pe vremea lui Windows 95.

Când îţi alegi antivirusul trebuie să ţii cont, în primul rând, de nivelul de detecţie al posibililor viruşi. Apoi poţi să te preocupi de resursele ocupate şi alte aspecte mai mult sau mai puţin importante. Aspectul financiar este şi el foarte important, dar nu trebuie să-ţi compromiţi datele din cauza lui.

Download AVG Anti-Virus

Download avast! Home Edition

Download Avira AntiVir Personal

Download Comodo AntiVirus

Download ClamWin

AVG şi avast

În general, utilizatorul român nu este obişnuit să plătească pentru programele de calculator. "De ce să mai dau bani şi pe programe, nu am dat destui pe calculator?", este întrebarea nerostită dar aflată pe buzele tuturor. Şi aşa se ajunge la piraterie. Însă, dacă tot nu vrei să plăteşti pentru software, de ce să nu profiţi de programele gratuite?

Poate că, de cele mai multe ori, programele care costă sunt superioare ca funcţionalitate celor gratuite. Dar nu este o regulă, există şi aplicaţii gratuite mai bune decât alternativele lor pe bani. Strict legat de antiviruşi, subiectul acestui articol, eficienţa unui antivirus – gratuit sau comercial – se măsoară prin teste, precum cel realizat periodic de Virus Bulletin. Antiviruşii care au primit certificarea VB100 sunt de încredere iar alegerea unuia dintre aceştia se face luând în calcul şi alte aspecte: preţul, gradul de ocupare a resurselor, viteza de scanare, interfaţa, modulele auxiliare etc.

Dacă eşti hotărât să nu dai bani pe un antivirus, dar nici nu vrei să ai mustrări de conştiinţă că piratezi programe, ai de ales între mai mulţi antiviruşi gratuiţi.

AVG Anti-Virus

Prima sugestie este AVG Anti-Virus al celor de la Grisoft. Pe lângă faptul că este cel mai popular antivirus gratuit, AVG a trecut testul Virus Bulletin, aşa că mentalitatea "ce e gratuit, e prost" nu se aplică aici.

În afară de protecţia antivirus, AVG Free Edition oferă şi un modul antispyware. Îi lipsesc însă unele funcţii, precum scanarea e-mail-urilor sau detectarea rootkit-urilor, facilităţi care se regăsesc în versiunea comercială.

AVG Anti-Virus

Dacă versiunile mai vechi nu aveau o interfaţă foarte atrăgătoare, odată cu AVG 8, producătorul a lucrat şi la acest aspect şi i-a dat o faţă ceva mai simpatică.

avast! Home Edition

Şi apreciatul avast! are o versiune gratuită, cunoscută sub numele avast! Home Edition. Timp de 60 de zile poţi folosi avast! Home Edition fără nicio obligaţie. După cele 60 de zile, producătorul te va lăsa să-l utilizezi în continuare, în mod gratuit, doar dacă îi dai adresa ta de e-mail, adresă pe care îţi va trimite o cheie de înregistrare ce va scoate limita de 60 de zile.

avast! Home Edition

În afară de detectarea viruşilor, avast! Home Edition se mai ocupă cu monitorizarea comportamentului programelor deschise şi a modificărilor pe care acestea le aduc regiştrilor de Windows. De asemenea, programul scanează şi e-mail-urile de eventuale ataşamente periculoase.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News