Aplicaţia săptămânii: Corel Pinnacle Studio for iPhone

Aplicaţia săptămânii: Corel Pinnacle Studio for iPhone

Platformă software: iOS

Aplicaţia de editare video Pinnacle Studio de la Corel este binecunoscută utilizatorilor Windows de foarte multă vreme, aceasta ocupând o nişă între aplicaţiile extrem simple pentru tăierea sau redimensionarea capturilor video şi produsele profesionale precum Premiere sau Final Cut. Lansată acum doi ani pe tabletele iPad, aplicaţia Pinnacle Studio a devenit de curând disponibilă şi pe iPhone şi este un bun punct de plecare pentru noua noastră rubrică.

Înainte de a purcede la prezentarea noului produs, trebuie să stabilim mai întâi de ce am avea nevoie de un astfel de produs pe un telefon mobil. Cele mai multe persoane se mulţumesc să înregistreze un scurt film cu telefonul mobil şi să-l arunce direct pe Facebook sau YouTube, însă dacă aveţi cumva motive întemeiate pentru tăierea unor secvenţe, inserarea unui text cu numele autorului, un Voiceover sau un montaj cât de mic, Pinnacle Studio este cea mai puternică soluţie software disponibilă în App Store.

Pinnacle Studio for iPhone: un editor video de buzunar

Magazinul digital Apple include deja un rival foarte celebru, Apple iMovie, însă Pinnacle Studio abordează diferit ideea editării video pe telefonul mobil. Dacă iMovie oferă un mediu de lucru foarte simplu pe care-l poate pricepe uşor şi o persoană care nu prea ştie ce înseamnă montajul video, Pinnacle Studio oferă tradiţionala interfaţă cu Timeline şi piste audio multiple, binecunoscută de la aplicaţiile desktop similare, şi include mult mai multe tranziţii şi şabloane pentru montaj.

Managementul resurselor foto/video/audio locale

Deoarece vorbim de o aplicaţie iOS, formatele video sau de imagine care pot fi folosite în cadrul aplicaţiei sunt limitate la JPG, PNG, TIFF, H.264 (în MP4), MP3 şi AAC. Din acest motiv, aplicaţia este optimă doar pentru procesarea capturilor foto/video făcute cu telefonul mobil sau, în cazul versiunii pentru iPad, şi a imaginilor sau fluxurilor video compatibile importate cu Camera Connection Kit de pe o cameră foto sau video.

Pinnacle Studio for iPhone: o interfaţă similară celor din aplicaţiile desktop

Modul de lucru este familiar celor care au mai folosit astfel de produse. Pinnacle Studio oferă o pistă pentru imagini sau video în care puteţi amplasa secvenţial prin drag and drop fişierele trase din galeria media. Aceste bucăţi de conţinut pot fi rearanjate oricând după dorinţă, iar o apăsare dublă pe acestea permite deschiderea opţiunilor avansate. Aplicaţia funcţionează nativ la rezoluţia 1080p şi nu permite ajustarea modului de afişare a secvenţelor filmate în format 4:3 sau alt raport în afară de cel nativ 16:9, opţiunile de corectare a diferenţelor de aspect fiind oferite doar pentru imagini.

Ajustările pentru imaginile din Timeline

În cazul fişierelor, opţiunile avansate pentru control permit ajustarea vitezei de redare, controlul Fade In/Fade Out al volumului audio şi nivelul general al acestuia din urmă. Pe lângă coloana sonoră implicită a înregistrării video, aplicaţia mai oferă încă trei piste audio în care puteţi amplasa muzică de fundal, efecte audio din galeria internă sau o înregistrare a propriei voci, pentru care este oferi un modul intern de înregistrare care oferă şi o opţiune simplă de sincronizare.

...si cele pentru fisierele video

Opţiunile de editare permit tăierea precisă a secvenţelor video, ajustarea duratei afişării imaginilor şi inserarea unor tranziţii din bogata galerie preinstalată. Fişierele video originale nu pot fi modificate, însă pentru imagini se pot folosi celebrul efect Ken Burns pentru zoom şi panning. Cei care vor să se avânte mai departe pot folosi modulul pentru inserturi text, util pentru crearea genericului sau a subcapitolelor, iar cei mai pretenţioşi pot folosi şabloanele de montaj.

Pinnacle Studio for iPhone: tranziţii...

...montaje...

...si modul de lucru cu efectul Ken Burns

Folosind elemente grafice 3D mai avansate, aceste şabloane pentru montaj oferă diverse artificii grafice cum ar fi trecerea de la un element grafic la altul cu unei tranziţii complexe complet independentă, şi este totodată şi motorul din spatele rutinei Picture in Picture. Foarte puternice, rutinele PiP permit suprapunerea imaginilor şi secvenţelor video în orice combinaţie dorită, păstrând totodată şi reglajele caracteristice separate pentru fiecare element grafic în parte.

PIcture in Picture, cu imagini sau secvenţe video

Aplicaţia permite lucru la 30, 25 sau 24 de cadre pe secundă şi permite exportul în formate Full HD, HD, 576p şi inferioare. Fişierul video rezultat din export poate fi salvat local sau amplasat direct pe Facebook şi YouTube. Dacă vreţi să continuaţi un montaj început pe telefonul pe ecranul mai mare al unei tablete iPad, sincronizarea se poate face fie prin intermediul iTunes, fie prin serviciul online de stocare Box.

Nu toate lucrurile sunt însă tot atât de impresionante. Fată de iMovie, care are o performanţă excelentă, Pinnacle Studio rulează ceva mai sacadat în momentul în care montajul video devine cam aglomerat iar exportul video este ceva mai lent. Pentru a accelera afişarea efectelor avansate în timpul editării, aplicaţia permite precalcularea lor, însă acest lucru nu este întotdeauna suficient pentru a oferi o performanţă bună.

Avantajul interfeţei generoase de pe tabletă este incontestabil

În plus, faţă de versiunea de iPad, care fructifică din plin ecranul mare al tabletei, interfaţă aplicaţiei pentru iPhone este extrem de înghesuită şi deseori veţi fi nevoiţi să comutaţi între modurile de lucru orizontal şi vertical pentru a lucra mai uşor. Am folosit versiunea de iPad cu succes în ultimul an pentru mici exporturi video făcute de pe o cameră foto, însă lucrul cu versiunea pentru iPhone este mult mai greoi şi mai enervant decât mi-aş fi dorit.

Pinnacle Studio for iPhone este disponibil în App Store la preţul de 5€, în timp ce versiunea Pinnacle Studio pentru iPad, care a fost şi ea actualizată de curând, este disponibilă contra sumei de 12€.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News