Aplicaţia săptămânii: WeatherPro

Aplicaţia săptămânii: WeatherPro

Platformă software: Android, iOS, Windows Phone, BlackBerry OS

Am întâlnit persoane care afirmă că aplicaţiile meteo pentru platformele mobile sunt inutile deoarece nimeni nu ar trebui să aibă nevoie de aşa ceva pentru a consulta ce poate vedea foarte bine şi pe fereastră. Dacă această observaţie poate fi corectă în acel moment, arareori am reuşit să observ pe geam vremea de peste 12 ore, iar încercările de a zări viitorul îndepărtat au eşuat lamentabil. Pentru cei care nu vor să ajungă însă la Berlin cu umbrela în mână în plină caniculă, o aplicaţie cu precizie ceva mai bună precum WeatherPro  este recomandată.

Pentru România, cele mai precise informaţii curente şi prognoze sunt cele oferite de INMH şi Administraţia Naţională de Meteorologie. Dacă acestea oferă însă un site bine pus la punct, informaţiile afişate aici nu au ajuns şi în cadrul unor aplicaţii bune pentru platformele mobile, puţinele încercări precum Vodafone Meteo oferind informaţii sărace în cadrul unor interfeţe oribile şi nemaifiind actualizate de multă vreme.   Bine, bine, ar putea întreba cineva, dar Google Play sau App Store sunt pline de aplicaţii pentru prognoza meteo iar cele mai multe sisteme de operare oferă oricum de la bun început un astfel de produs, deci de ce aş avea nevoie de o noua aplicaţie? Faţă de miriada de produse de acest gen care folosesc datele oferite de servicii meteo populare precum AccuWeather, Weather Channel, Weather Undergound, Intellicast sau WeatherBug, WeatherPro este oferit de către MeteoGroup, cel mai mare furnizor de servicii de prognoză meteo din Europa şi un important furnizor de servicii pentru companiile maritime şi aviatice.

WeatherPro oferă un mediu grafic simplu, informaţiile acoperind temperatura reală şi aparentă, umiditatea, presiunea atmosferică, cantitatea de precipitaţii, viteza şi direcţia vântului, acoperirile noroase şi indicele UV. În mod implicit, aplicaţia oferă prognoze pe o perioadă de şapte zile şi informaţii meteo pentru intervale de trei ore, cei care vor achiziţiona suplimentar abonamentul anual în valoare de aproximativ 5,5€ vor beneficia de prognoze pe 14 zile, detalii din oră în oră şi acces la un număr mai mare de hărţi meteo, cum ar fi imaginile din satelit, hărţile UV, cele pentru fronturile de presiune şi altele.

În cazul în care folosiţi aplicaţia pe o tabletă, interfaţa este şi mai atrăgătoare deoarece spaţiul generos de ecran permite afişarea unei cantităţi impresionante de date care pot fi parcurse practic dintr-o singură privire.

Pe lângă situaţia orară şi prognoză, aplicaţia afişează şi alerte pentru fenomene ieşite din comun, cum ar fi furtunile, precipitaţiile abundente, canicula sau îngheţurile. Pentru cei interesaţi de meteorologie, WeatherPro include şi un modul mic de ştiri scrise de editorii MeteoGroup, acestea acoperind uneori subiecte relevante doar pentru Marea Britanie, ţara-mamă a companiei, dar oferind oricum nişte analize interesante pentru fenomenele meteo deosebite care au loc.

La fel ca orice produs de acest tip, WeatherPro permite salvarea oraşelor favorite şi localizare cu ajutorul modulului GPS. Din păcate, localizarea în timp real este disponibilă doar pe telefoanele, în cazul aplicaţiilor pentru tablete fiind necesară activarea manuală a opţiunii şi selectarea staţiei meteo relevante. O altă problemă neplăcută care face ca abonamentul anual să fie mai puţin atractiv este lipsa acoperirii radar pe teritoriul României.

În cazul în care sunteţi cu adevărat pasionaţi de meteorologie şi aţi achiziţionat o staţie meteo casnică de la Netatmo (lucru pentru care vă invidiez sincer), WeatherPro permite colectarea şi afişarea datelor oferite de aceasta laolaltă cu datele meteo furnizate de MeteoGroup.

Am folosit WeatherPro timp de aproape doi ani şi mereu am încercat sa-l compar cu aplicaţiile populare. Probabil pentru că MeteoGroup este o companie europeană şi are puse la punct nişte modele mai apropiate de realitatea de pe vechiul continent, WeatherPro a avut întotdeauna o acurateţe vizibil mai bună şi s-a apropiat mereu de prognozele meteo întocmite local de către INMH. În plus, spre deosebire de aplicaţiile uzuale, WeatherPro nu face abuz de animaţii şi obiecte grafice colorate, limitându-se strict la afişarea vizibilă a unor informaţii utile. Nu în ultimul rând, WeatherPro este disponibilă pe tabletele şi telefoanele iOS, tabletele şi telefoanele Android, telefoanele Windows Phone, tabletele Windows 8 şi Windows RT şi telefoanele BlackBerry, ceea ce-i asigură practic prezenţa pe toate platformele mobile moderne.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News