Aplicaţii iOS, rulând pe dispozitive cu Android. Da, se poate!

15.05.2014
Aplicaţii iOS, rulând pe dispozitive cu Android. Da, se poate!

Un grup de studenţi de la Universitatea Columbia din Statele Unite au găsit o modalitate pentru a rula aplicaţii destinate platformei Apple iOS pe dispozitive cu sistem Android, fără a apela la metode care penalizează masiv performanţele resimţite, cum ar fi emulatoare software sau maşini virtuale.

În schimb, aceştia au dezvoltat un layer software care permite dispozitivelor cu sistem Android să ruleze în mod direct aplicaţii bazate pe limbajul de programare Objective C. Ce-i drept, în demonstraţia ţinută cu ajutorul unei tablete din prima generaţie Nexus 7 performanţele nu prea sunt la nivelul promis. Odată deschisă, aplicaţia Apple Remote este lentă iar interfaţa răspunde cu întârziere la comenzile primite.

Potrivit creatorilor săi, layer-ul Cider permite platformei Android să imite interfaţa binară a unui sistem de operare străin, în cazul de faţă iOS, pentru a rula aplicaţii native nemodificate create pentru acesta. Pentru atingerea scopului propus, Cider foloseşte adaptări care permit refolosirea codului sursă nemodificat cu nucleul Android (kernel), împreună cu aşa numite funcţii diplomatice, care permit accesarea interfeţelor hardware şi software proprietare folosind librării standard pentru Android.

Pentru moment nu este clar dacă Cider va rămâne la stadiu demonstrativ sau va evolua într-un produs complet funcţional, accesibil fie şi contra cost utilizatorilor obişnuiţi.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult