Aplicaţiile Dragon – uită de Siri, dictează pe telefon în română!

Aplicaţiile Dragon - uită de Siri, dictează pe telefon în română!

Comenzile vocale există pe telefonul mobil încă din anii ’90. Vreme de 20 de ani s-a lucrat la îmbunătăţirea lor, dar primele rezultate spectaculoase au apărut odată cu iPhone 4S şi Siri. Din păcate, românii nu se pot bucura pe deplin de această aplicaţie pentru că nu recunoaşte limba noastră. De astăzi însă, românii cu dispozitive iOS au la dispoziţie suita de aplicaţii Dragon, realizată de către compania Nuance Communications.

Nuance a prezentat astăzi în România două aplicaţii mobile bazate pe recunoaşterea vocală. Ambele vor putea fi descărcate din App Store gratuit, chiar din această săptămână.

Aplicaţiile, reunite sub brand-ul Dragon, ne ajută să comunicăm vocal ce avem de spus, mult mai repede decât folosind tastaura fizică sau virtuală şi pe mai multe canale de comunicare (SMS, E-mail, reţele sociale). Propoziţiile şi frazele rostite în limba română sunt convertite în text printr-un algoritm avansat de tip „speech to text” şi, după caz, procesate. Să vedem însă concret despre ce e vorba.

Dragon Dictation

Aplicaţia Dragon Dictation permite trimiterea de SMS-uri, mail-uri şi update-uri în reţelele sociale Facebook şi Twitter fără să apelăm la tastatură. Pur şi simplu, apăsăm butonul de înregistrare şi spunem ce avem de spus. După ce terminăm de vorbit (maximum 60 de secunde), vorbele sunt convertite în text şi afişate pe ecran.

Din nou, printr-o simplă apăsare, putem alege pe ce canal de comunicare să fie transmis textul. Sau, dacă dorim, putem copia textul în clipboard pentru a-l folosi oriunde altundeva dorim.

Recunoaşterea vocală este deosebit de precisă. Am rămas impresionat în cadrul demonstraţiei de cât de bine „înţelege” aplicaţia vorbele noastre, iar asta fără să fim nevoiţi să facem setări de calibrare. Totul este să vorbim aproape de aparat şi pe un ton normal, ca într-o discuţie faţă în faţă cu cineva. Am testat inclusiv accentele regionale (moldoveneşti) şi am rămas surprinşi de faptul că au fost corect interpretate.

Semnele de punctuaţie, dacă doriţi să apară în text, trebuie şi ele rostite. Spre exemplu „bună virgulă ce mai faci semnul întrebării„. În orice caz, dacă doriţi să expediaţi rapid un mesaj puteţi renunţa la semnele de punctuaţie. Câtă vreme nu este un comunicat important şi oficial, sunt convins că persoana căreia i-l trimiteţi va pricepe ce aţi vrut să transmiteţi.

Dragon Search

Dragon Search este un fel de motor de căutare vocal şi totodată universal. Prin universal vrem să subliniem faptul că aplicaţia afişează rezultatele căutării pe mai multe platforme: Google, YouTube, Wikipedia, Yahoo!, Twitter şi iTunes.

Fiecare platformă poate fi accesată individual prin intermediul unor tab-uri asociate. Căutarea se face tot după o dictare vocală, care ulterior este procesată de către aplicaţie.

Ca şi în cazul Dragon Dictation, rezultatele interpretate au o precizie excelentă.

Această suită de aplicaţii oferită de Nuance Communications primeşte recomandarea go4it. Pentru România, este mai mult decât o alternativă la Siri.

Aş spune că Siri intră mai mult în sfera divertismentului, în vreme ce suita Dragon se adresează persoanelor care doresc să transmită mesaje importante într-un timp foarte scurt. Sau doresc să găsească rezultate relevante fără să tasteze cuvintele cheie pe fiecare canal în parte.

Conform oficialilor, dictarea vocală este de cinci ori mai rapidă decât tastarea clasică.

Dacă aveţi un dispozitiv cu iOS 5, nu ezitaţi să încercaţi aplicaţiile Dragon Dictation şi Dragon Search. Suntem convinşi că le veţi găsi deosebit de utile, mai ales prin prisma faptului că se împacă excelent cu limba română.

Posesorii de smartphone-uri şi tabletele cu Android nu se pot bucura încă de aplicaţiile Dragon, cel puţin nu cu suportul în limba română. Există momentan Dragon Go!, tot bazată pe comenzi vocale, dar doar în limba engleză.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News