Apple anunţă iOS 13, noul iPadOS, watchOS 6 şi noi versiuni de macOS şi tvOS cu Dark Mode şi multe altele

03.06.2019
Apple anunţă iOS 13, noul iPadOS, watchOS 6 şi noi versiuni de macOS şi tvOS cu Dark Mode şi multe altele

Apple a anunţat în această seară noile sale versiuni de sisteme de operare pentru gamele de dispozitive iPhone, iPad, Mac, Apple TV şi Apple Watch. Pentru prima dată, Appe separă sistemul de operare de pe tablete de versiunea principală de iOS, în 2019 urmând să debuteze iPadOS, un software specializat pentru ecrane tactile de dimensiuni mari. Nici restul sistemelor de operare Apple nu au fost ignorate, iOS, macOS, tvOS şi watchOS primind actualizări importante.

Apple a pornit conferinţa cu primul trailer pentru un nou serial pentru Apple TV+, noul său serviciu de streaming pentru filme şi seriale. Serialul se numeşte For All Mankind şi spune o poveste alternativă a istoriei anilor 60, ruşii fiind primii care ajung pe Lună, înaintea americanilor. Acesta este realizat de creatorul serialului Battlestar Galactica şi producătorul Star Trek, Ronald D. Moore.

tvOS 13

Primul sistem de operare actualizat despre care Apple a vorbit în cadrul conferinţei sale este tvOS. Acesta va primi profiluri de utilizatori, fiecare în parte având acces la propriile preferinţe şi recomandări din aplicaţiile Apple TV şi Apple Music.

tvOS va primi şi posibilitatea de a afişa versurile melodiilor din Apple Music pe ecran în timp real, asemeni unui software de karaoke.

Pentru Apple Arcade, serviciul de gaming de la Apple, tvOS va primi suport pentru două gamepad-uri foarte populare, livrate cu consolele Xbox One şi PlayStation 4.

În rest, la nivel de interfaţă şi funcţionalitate, tvOS va rămâne în mare parte neschimbat.

watchOS 6

watchOS va primi mai multe noi „feţe” pentru ceas. Gradient, Numerals, Digital Face, California Dial şi Solar Phase, fiecare oferind un design unic şi noi complicaţii, cât şi elemente interactive.

Taptic Chimes vor fi combinaţii de vibraţii şi sunete care vor fi redate din oră în oră. Pot fi dezactivate.

Apple va lansa noi aplicaţii: Apple Books pentru audiobooks, Voice Memos pentru înregistrare de sunet şi Claculator, care va avea funcţie de calcul a bacşişului şi de a împărţi nota între mai multe persoane.

Aplicaţiile de Apple Watch vor putea fi independente de aplicaţiile de iOS. Până acum, acestea puteau fi  lansate doar dacă aveau o versiune de telefon. De asemenea, a fost implementat un nou API pentru streaming de muzica (Streaming API).

Nu în ultimul rând, Apple Watch primeşte AppStore direct în meniul ceasului pentru cumpărarea şi instalarea de aplicaţii. Până acum, aplicaţiile noi puteau fi descărcate doar prin intermediul telefonului.

La capitolul funcţii de sănătate şi fitness, Apple implementează noua funcţie Activity Trends, care oferă informaţii despre activitatea utilizatorului pe termen lung. Aplicaţia Activity poate detecta atunci când anumite activităţi scad sau sunt în creştere, pentru a încuraja utilizatorii să rămână activi pe termen lung.

Pentru protejarea auzului, ceasul poate folosi microfonul pentru a detecta dacă sunetul ambiental este periculos pentru utilizator. Această funcţie poate apărea pe diverse feţe de ceas, monitorizând zgomotul în timp real.

Pentru persoanele de sex feminin, Apple Watch are acum „Cycle Tracking”, o funcţie care poate urmări ciclul menstrual, cu interfaţă simplă pentru raportarea informaţiilor. Ceasul poate notifica utilizatoarele înainte ca ciclul menstural să pornească, conform calendarului. Această funcţie va fi disponibilă şi pe iPhone în cadrul aplicaţiei Health.

Noua aplicaţie Health de pe telefon va primi o nouă interfaţă, cu grafice realizate pe baza informaţiilor colectate de ceas, care sunt stocate criptat pe telefon şi iCloud. Aceasta va afişa informaţii relevante pentru utilizatori folosind algoritmi de machine learning.

iOS 13

Apple spune că 97% dintre utilizatori sunt mulţumiţi de iOS 12 şi că 85% dintre dispozitivele Apple de pe piaţă rulează cea mai recentă versiune, în comparaţie cu 10% în ograda Android, cu versiunea 9.0 Pie.

iOS 13 va fi concentrat pe performanţă. Apple spune că deblocarea cu Face ID este cu cu 30% mai rapidă decât pe iOS 12. De asemenea, aplicaţiile vor fi cu 50% mai mici, iar update-urile cu 60% mai mici. În consecinţă, lansarea aplicaţiilor este de două ori mai rapidă.

Prima funcţie nouă confirmată pentru iOS este Dark Mode, capabilitatea de a „vopsi” meniurile interfeţei în nuanţe întunecate. Toate aplicaţiile Apple şi tastatura implicită beneficiază de noi meniuri cu fundal negru şi text alb, iar tastatura a primit mult aşteptata funcţie de „swipe” (Quick Path), pentru a „desena” de la literă la literă fiecare cuvânt. Dark Mode va ajuta modelele de iPhone cu ecran OLED să conserve baterie, în teorie, însă Apple nu a vorbit despre asta.

Safari va avea setări pentru fiecare site în parte, Mail va primi formatare mai bună în corpul mesajului, iar Reminders va primi noi funcţii bazate pe locaţie şi vei putea ataşa fotografii la fiecare listă în parte. De asemenea, fiecare item poate avea o persoană ataşată, iar dacă conversezi pe iMessage cu acea persoană, vei primi reminder automat despre task-ul respectiv.

Serviciul Apple Maps va primi actualizări foarte mari. Hărţile vor fi complet refăcute pentru SUA până la finalul anului 2019 şi alte ţări vor fi de asemenea actualizate în viitorul apropiat. Noile hărţi sunt înregistrate folosind informaţii captate cu laser (LiDar), dar şi din avion, fiind acum mai bine reprezentate clădirile şi alte puncte de interes. Drumurile sunt de asemenea mult mai precise acum. Look Around este o nouă funcţie în Apple Maps, similară cu Google Street View, care permite explorarea spaţiilor folosind fotografii 360. De asemenea, există posibilitatea de a te plimba pe străzi folosind animaţii care combină fotografiile cu elemente 3D, spre diferenţă de slideshow-urile Google. Desigur, disponibilitatea acestor imagini va fi limitată la început.

La capitolul inimitate şi protecţia datelor, Apple face eforturi noi pentru a îmbunătăţi şi mai mult securitatea. Pentru locaţie, utilizatorii vor putea oferi acces doar o singură dată aplicaţiei, iar aplicaţiile nu vor mai putea abuza de colectarea de date folosind Bluetooth sau Wi-Fi. Utilizatorii vor putea vedea exact ce accesează fiecare software în parte, pentru a putea controla mai bine datele pe care le furnizează către terţi.

Apple introduce un nou tip de login online numit „sign in with Apple”. Acesta este folosit drept o alternativă la Google şi Facebook, folosind un cont Apple, securizat cu Face ID, care nu urmăreşte utilizatorii şi nu oferă date despre locaţie. Dezvoltatorii vor putea să folosească Sign In With Apple fără să ofere adresa de e-mail sau alte date personale. Pentru aplicaţiile sau serviciile care insistă să primească astfel de date, Apple va genera adrese de e-mail pentru fiecare user în parte şi pentru fiecare aplicaţie în parte, având control complet asupra mail-urilor pe care aceştia le primesc. Practic, poţi dezactiva mail-ul pentru fiecare serviciu în parte. Mesajele trimise pe adresele generate vor veni tot pe adresa de e-mail personală a utilizatorului.

HomeKit, componenta Smart Home din iOS, primeşte noi opţiuni de securizare a camerelor video de supraveghere. Semnalul video poate fi accesat de pe dispozitivul utilizatorului şi va fi stocat pentru 10 zile în iCloud gratuit. Tot conţinutul este critptat şi accesibil doar de către utilizator. HomeKit va veni şi pe routere, oferind posibilitatea de configurare şi monitorizare a routerelor. Linksys este unul dintre primii parteneri.

iMessage primeşte posibilitatea de a personaliza un profil personal cu un nume, o poza de profil, folosind fotografii sau Memoji. Memoji primeşte de asemenea noi opţiuni de pesonalizare precum machiaj, cercei, piercing-uri, posibilitatea de a personaliza dinţii personajelor şi chiar pălării. De asemenea, Memoji vor putea deveni stickere care pot fi trimise către prieteni prin iMessage şi alte servicii prin intermediul tastaturii emoji. Memoji stickers funcţionează pe toate dispozitivele cu chipset Apple A9 sau mai nou, indiferent dacă au sau nu cameră True Depth.

Camera foto ptimeşte un nou efect pentru modul portret, pentru fotografii alb-negru. De asemenea, poţi modifica iluminarea manual în modul portret, pentru a aduce lumina mai aproape sau mai departe de subiect.

În aplicaţia Photos apar noi opţiuni de editare precum saturaţia culorilor, umbre, accente şi multe altele. Toate vor putea fi folosite şi pentru a edita clipuri video rapid, plus noi filtre. Pentru a îmbunătăţi modul de afişare al fotografiilor din telefon, telefonul va ascunde fotografiile duble, iar albumele vor fi organizate acum şi pe zile, luni sau ani, într-un mod vizual plăcut, cu posibilitatea de a face zoom in sau zoom out pentru a vedea mai multe sau mai puţine fotografii şi clipuri video.

Pentru AirPods, pe iOS 13, Siri va putea citi mesajele imediat ce sunt primite, iar utilizatorul va putea să răspundă imediat prin dictare la mesaj. Această funcţionalitate este integrată în iMessage, însă dezvoltatorii vor putea să implementeze această funcţie în aplicaţiile de mesagerie. De asemenea, Audio Share este o nouă funcţie care poate să ofere posibilitatea de a reda sunetul pe mai multe dispozitive iOS cu o simplă atingere a dispozitivelor.

HomePod primeşte posibilitatea de a recunoaşte utilizatorii în funcţie de voce şi va reda conţinut personalizat pentru fiecare în parte. HomePod primeşte Handoff, posibilitatea de a continua redarea de pe un dispozitiv cu iOS pe boxa inteligentă, imediat.

CarPlay primeşte posibilitatea de a afişa mai multe aplicaţii în acelaşi timp: Harta, muzica, mesaje şi altele. Aplicaţia Apple Music are acum o interfaţă nouă, mai bine adaptată la ecranul unei maşini.

Aplicaţia Shortcuts, care a debutat odată cu iOS 12 este acum integrată în sistemul de operare, iar aceasta poate acum să sugereze noi scurtături vocale pe care le poţi face, folosind comportamentul din trecut utilizatorului. Siri primeşte Neural Text To Speech, o metodă mai naturală de a reda vocea asistentului vocal.

iPadOS

iPadOS este un nou sistem de operare, diferit de iOS. Acesta continuă să se separe de cel dedicat telefoanelor, oferind o interfaţă nouă, adaptată ecraelor tactile de dimensiuni mari, cu posibilitatea de a afişa mai multe aplicaţii pe ecran, cu meniuri contextuale şi funcţii drag & drop avansate, orientate în principal pentru productivitate.

La prima vedere, iPadOS este similar cu iOS 12, însă poate găzdui acum mai multe aplicaţii pe ecranul principal. De asemenea, widget-uri pot fi ataşate pe ecranul de pornire. Aplicaţiile „slide over”, care se suprapun pe aplicaţiile active primesc acum propriul task manager, putând schimba între mai multe aplicaţii de acest gen, fără a le mai căuta prin meniuri.

SplitView permite acum afişarea mai multor fişiere din aceeaşi aplicaţie simultan. Poţi avea două aplicaţii Notes, două ferestre mail, Word, etc. pe acelaşi ecran, iar interfaţa de task manager, Expose, poate afişa acum mai multe „spaţii” compuse din mai multe aplicaţii care rulează simultan.

Aplicaţia Files se apropie acum mai mult de Finder-ul din macOS, putând afişa fişierele pe coloane sau în mod detaliat. De asemenea, Files suportă acum servere SMD, cât şi stick-uri USB, card-uri SD şi alte suporturi de stocare externă. Aplicaţiile pot acum primi fotografii direct de pe cameră, fără a fi necesară descărcarea în Photos mai întâi.

Browser-ul Safari va acum afişa versiunea desktop implicit. Astfel, aplicaţii web precum Google Docs vor funcţiona pe safari de iPad, în timp ce Apple integrează acum şi un manager de download-uri pentru acesta.

Apple permite instalarea de font-uri noi prin intermediul AppStore şi integrează noi metode pentru cut/copy/paste în aplicaţiile de editare text. Funcţia Undo este acum un gest cu trei degete, nu mai necesită mişcarea tabletei. Tastatura poate fi micşorată la dimensiuni de smartphone, pentru utilizare mai rapidă cu o mână.

Apple Pencil primeşte un upgrade important: latenţa între mişcarea şi acţiunea pe ecran scade de la 20 la 9 milisecunde. De asemenea, dezvoltatorii vor primi acces la PencilKit, pentru funcţii dedicate în aplicaţii, diferite de cele de bază de până acum, putând integra diverse unelte de desen dezvoltate de Apple.

macOS Catalina

Noua versiune de macOS se numeşte Catalina şi va modifica câteva aspecte ale sistemului de operare pentru dispozitivela Mac.

iTunes se transformă în trei aplicaţii noi: Apple Music, Apple Podcasts şi Apple TV. Componenta de redare de muzică din iTunes este transferată în Apple Music, interfaţa fiind inspirată de versiunea de pe iOS, cu recomandări şi multe alte playlist-uri. Posibilitatea de sincronizare a telefonului cu computerul este mutată la nivelul sistemului de operare, fără a mai folosi iTunes sau Apple Music.

Aplicaţia Podcasts va permite căutarea în emisiuni folosind text. Apple va asculta prin machine learning toate episoadele şi le va transforma în format text, pentru a putea oferi căutări relevante.

4K HDR şi Dolby Vision vor fi tehnologiile video noi pe care aplicaţia Apple TV le va putea reda folosind noul serviciu de streaming.

Sidecar va fi o nouă funcţie în macOS, care va permite folosirea unui iPad pe post de ecran secundar. De asemenea, iPad-ul va putea deveni o tabletă grafică pentru Mac, folosind un Apple Pencil. Această funcţionalitate va putea fi folosită atât în mod wireless, cât şi folosind un cablu USB Type-C.

macOS primeşte şi control vocal, iar Apple va introduce această funcţie şi pe noul iOS 13. Practic, orice funcţie poate fi realizată doar rostind comenzile, sistemul de operare punând numere în jurul butoanelor interactive. De asemenea, funcţia de dictare suportă acum posibilitatea de a adăuga semne de punctuaţie şi de a face corecturi, fără a utiliza un mouse sau tastatură. Toată procesarea vocii este realizată local, pe dispozitiv.

Find My este noua aplicaţie care combină Find My iPhone şi Find My Friends. Această capabilitate permite localizarea dispozitivelor chiar dacă sunt oprite şi nu sunt conectate la internet. Dispozitivele Apple transmit acum prin Bluetooth un semnal către alte dispozitive Apple din zonă, toate datele fiind criptate. Acestea transmit la rândul lor aceste informaţii către serverele Apple. Compania spune că bateria nu este afectată de această nouă funcţie. Activation Lock permite blocarea laptop-ului de la distanţă, asemeni unui iPhone sau iPad, pentru a nu mai putea fi folosit de către altcineva care găseşte computerul.

macOS primeşte şi funcţia Screen Time de pe iOS, care permite monitorizarea activităţii de utilizare a computerului.

Project Catalyst este un nou program Apple care permite dezvoltatorilor să porteze rapid aplicaţii de iPad pe computerele iMac, MacBook şi Mac Pro. Aceştia pot livra aplicaţiile prin AppStore, procesul de portare fiind rapid şi mai bine adaptat la un regim de utilizare desktop. Dezvoltatorii de aplicaţii vor primi acces la această capabilitate din SDK-ul Xcode începând de astăzi. Tot ce trebuie să facă este să bifeze platforma Mac din listă, iar aplicaţia este transformată automat într-una de tip desktop, implementând elementele de interfaţă pentru utilizarea cu un mouse şi o tastatură.

Toate sistemele de operare vor primi o versiune beta pentru dezvoltatori începând de astăzi, iar macOS va fi disponibil în beta public în luna iulie.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult