Apple ar putea unifica platformele software iOS şi macOS în 2018

21.12.2017
Apple ar putea unifica platformele software iOS şi macOS în 2018

Microsoft a pornit o iniţiativă interesantă odată cu lansarea Windows 10, promiţând o experienţă continuă pe toate dispozitivele, aplicaţiile urmând să fie intercompatibile pe telefoane, tablete, pc-uri şi console. Din păcate, planul a fost dat peste cap de „moartea” platformei Windows 10 Mobile. Apple pare să fie următorul jucător important care ia în calcul aplicaţii cross-platform, anul 2018 putând fi cel în care aplicaţiile de iOS şi macOS devin universale.

Conform Bloomberg, Apple va oferi începând cu anul viitor pentru dezvoltatori unelte care să asigure compatibilitatea aplicaţiilor cu ambele sisteme de operare. Practic, programatorii vor trebui să realizeze o singură variantă a aplicaţiei, aceasta urmând să fie publicată atât pe AppStore-ul de pe iOS cât şi pe cel de pe macOS. Aplicaţia ar putea rula fără muncă în plus pe iPhone, iPad, Macbook, iMac sau Mac Pro, făcând automat trecerea la o interfaţă pentru un ecran mai mic sau mai mare şi de la interfaţă touchscreen la una realizată pentru mouse şi tastatură.

Aceleaşi surse sugerează că programul de unificare a platformelor Apple se numeşte intern „Marzipan” şi va fi elementul principal pe care compania se va concentra în cursul anului 2018. Lansarea acestei funcţionalităţi va veni cel mai probabil în toamna anului viitor, când sunt aşteptate versiunile următoare de iOS şi macOS.

Nu este clar însă dacă va exista în continuare posibilitatea de a publica aplicaţii doar pe o singură categorie de dispozitive, sau dacă tot ce ajunge în AppStore va trebui să fie obligatoriu dezvoltat şi pentru macOS. Având în vedere însă faptul că chip-urile mobile de la Apple sunt momentan cele mai puternice de pe piaţă şi că macOS a primit suport pentru arhitectura ARM, nu ar fi ieşit din comun să vedem acelaşi hardware şi acelaşi software rulând pe întreaga gamă de dispozitive Apple în viitorul apropiat.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult