Browsere Web – test de viteză

Browsere Web - test de viteză

Când stai câteva ore pe zi pe Internet, sau chiar o zi întreagă cum este cazul celor care suntem legaţi prin job şi pasiune de Marea Reţea, viteza de încărcare a paginilor contează foarte mult. Dincolo de funcţii şi preferinţe personale, viteza de încărcare ar trebui să fie cel mai important criteriu în alegerea browser-ului pe care îl folosim. Pentru că dacă am face un calcul, cât timp aşteptăm într-o zi să se încarce site-urile pe care le vizităm, am aprecia fiecare minut în minus.

Diferenţele dintre browserele Web, legate de viteza de încărcare a paginilor, chiar dacă la prima vedere par insignifiante, se adună şi, în timp, îşi spun cuvântul. Titlul de cel mai rapid browser ţine de orgoliu, din punctul de vedere al producătorului şi de productivitate, din punctul de vedere al utilizatorului.

Pentru a testa viteza de încărcare a browserelor Web am apelat la unul dintre cele mai serioase servicii de benchmarking, SunSpider JavaScript Benchmark. Aşa cum reiese şi din nume, SunSpider este un test sintetic bazat pe JavaScript. Acesta supune browserele mai multor tipuri de teste, iar la sfârşit face o medie a timpilor scoşi. Dacă browser-ul nu realizează vreunul din testele la care este supus, nu îi va fi calculată viteza medie.

Am ales cele mai importante browsere Web pentru Windows: Internet Explorer 7, Firefox 3 Beta 3, Firefox 2, Opera 9.26. La acestea s-a adăugat şi Safari al celor de la Apple, de dragul comparaţiei. Se ştie că Safari are o cotă foarte mică de piaţă pe Windows.

Rezultatele obţinute în urma testelor sunt exprimate în milisecunde şi au o anumită marjă de eroare trecută în dreptul fiecărui browser. Testarea s-a făcut pe Windows XP Professional cu SP2, în aceleaşi condiţii (de trafic şi consum de resurse) pentru toate cele 5 programe. Fiecare browser are link către pagina în care sunt afişate rezultatele complete ale testelor.

Ierarhia este următoarea:

  1. Firefox 3 Beta 3 – 17242.8ms (+/-11.8%) – rezultate complete
  2. Safari 3.0.4 – 21051.6ms (+/-9.4%) – rezultate complete
  3. Opera 9.26 – NA (explicaţia mai jos) – rezultate complete
  4. Firefox 2 – 37484.2ms (+/-5.1%) – rezultate complete
  5. Internet Explorer 7 – 80872.8ms (+/-2.2%) – rezultate complete

Firefox 3 este cel mai rapid browser de Windows, graţie noii versiuni a motorului de randare Gecko (1.9) de care dispune. Este chiar cu mult mai rapid decât Firefox 2. Safari a fost destul de aproape de Firefox 3, însă a trebuit să se mulţumească cu locul 2, aşa cum se mulţumeşte deocamdată cu o cotă de piaţă foarte mică pe Windows.

Locul 3 îl merită Opera. Asta chiar dacă browser-ul norvegian nu a trecut toate testele de JavaScript la care a fost supus şi din această cauză nu i-a putut fi calculat un timp mediu de încărcare a paginilor. Însă, ţinând cont de rezultatele individuale ale testelor pe care le-a făcut, timpii obţinuţi îl clasează undeva după Safari, dar înainte de Firefox 2.

Firefox 2 este abia al patrulea, dar la mare distanţă de Internet Explorer 7. Mai bine spus Internet Explorer este mult mai lent decât toate celelalte browsere. În acest test, cu cele 80872.8ms, Internet Explorer este de peste 4 ori mai lent decât Firefox 3, cu ale lui 17242.8 ms.

Poţi şi tu să faci aceste teste pe calculatorul tău, accesând această pagină şi apăsând link-ul Start Now. Însă trebuie să ţii cont că cifrele pe care le vei obţine nu au cum să fie identice cu ale noastre (şansele sunt foarte, foarte mici mai exact). Sunt mai mulţi factori care influenţează viteza de încărcare a paginilor de la tipul conexiunii la procesorul şi memoria RAM de pe calculatorul tău. Oricum, ierarhia ar trebui să fie aceeaşi, chiar dacă rezultatele individuale diferă.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News