Chrome foloseşte de acum autentificare Google Services, complicând utilizarea browserului în modul „nesincronizat” cu serverele companiei

24.09.2018
Chrome foloseşte de acum autentificare Google Services, complicând utilizarea browserului în modul „nesincronizat” cu serverele companiei

Până la versiunea Chrome 68, contul Google folosit pentru sincronizarea de bookmark-uri şi aplicarea de setări personalizate trebuia autentificat o singură dată, după care acesta rămânea setat permanent în browserul web. Iar dacă utilizatorul opta pentru a nu folosi un cont Google, Chrome păstra toate setările local, fără alte complicaţii.

Începând cu versiunea Chrome 69, contul Google folosit pentru sincronizarea bookmark-urilor Chrome este legat de întregul pachet Google Services, ceea ce înseamnă că nu mai putem ignora autentificarea Chrome şi folosi celelalte servicii Google în mod separat. Simpla autentificare Gmail vine la pachet cu cedarea colecţiei de bookmark-uri şi întreg istoricul de navigare al dispozitivului către spaţiul Cloud deţinut de Google, la pachet cu parolele salvate în browser, carduri de credit ataşate şi adrese memorate pentru auto-completare.

Complicând şi mai mult lucrurile, ieşirea din contul Gmail echivalează cu de-autentificarea globală din Google Services, oprind sincronizarea datelor din browserul Chrome şi accesul la toate serviciile Google conexe.

Practic, asociind browserul Chrome cu Google Services, gigantul american asigură că nici un utilizator al serviciilor Google nu va mai putea „fenta” sincronizarea browserului cu serverele companiei.

Schimbarea prin care Google obţine acces la datele utilizatorilor care foloseau instalări Chrome „nesincronizate” cu un cont Google s-a făcut fără informarea clară a celor direct vizaţi de aceasta, alimentând speculaţii despre adevăratele intenţii ale companiei.

Google explică decizia asocierii contului autentificat pentru sincronizarea setărilor Chrome cu pachetul Google Services prin nevoia de a elimina o cauză de confuzie printre utilizatorii care nu înţelegeau separarea dintre cele două. Practic, prin această măsură Google a transformat Chrome dintr-un simplu browser web într-o componentă profund integrată cu pachetul de servicii Google, deosebit de utilă pentru obţinerea de informaţii despre utilizatorii săi.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult