Cum creezi o reţea wireless pe calculatorul tău, simplu şi gratis

Există situaţii în care ai nevoie de conexiune la Internet pe mai multe calculatoare. Situaţii în care ai un singur calculator conectat - prin cablu sau wireless - şi nu ai echipamentele necesare (cum ar fi un router) pentru a da net şi celorlalte calculatoare. Pentru aceste situaţii există soluţii software gratuite şi uşor de utilizat.

Soluţiile software pe care le voi prezenta în acest articol sunt pentru laptopuri sau pentru sisteme desktop cu placă wireless. Indiferent că primeşti net prin cablu sau wireless, trimiterea la alte calculatoare se face doar wireless.

Bzeek - pentru conexiunile prin cablu

Dacă ai net prin cablu, poţi folosi Bzeek pentru a crea o reţea wireless. Ştiu, e un nume ciudat dar programul îşi face bine treaba şi te scuteşte de cumpărarea unui adaptor sau a unui router wireless. Nu doar că nu te costă nimic programul, dar nici nu dai bani pe alte echipamente wireless.

Ca să poţi da mai departe net wireless cu ajutorul lui Bzeek trebuie să fie îndeplinite două condiţii:

- sa primeşti net prin cablu, nu prin wireless
- să îl instalezi pe laptop sau pe un calculator cu placă de reţea

Bzeek

Instalarea şi configurarea programului sunt la mintea cocoşului. Se instalează ca orice alt program de Windows iar configurarea practic nu există. Dacă este activă conexiunea la Internet pe calculatorul pe care a fost instalat, Bzeek va crea automat o conexiune wireless şi va da sharing conexiunii la Internet.

Reţeaua creată de Bzeek va fi iniţial nesecurizată şi se va numi Free Wi-Fi. Evident, o poţi securiza folosind setările din Windows. Nu ai de făcut decât să conectezi celălalt calculator sau laptop la noua reţea. De fapt, vei putea conecta orice dispozitiv cu suport wireless, inclusiv un telefon, care va dobândi astfel acces la Internet.

Bzeek merge atât pe recent lansatul Windows 7, cât şi pe Vista sau Windows XP (cu cel puţin SP2 instalat). O mică problemă pe care am depistat-o cât timp l-am folosit (pe Windows 7) este legată de intrarea în standby a unuia din cele două calculatoare. După ieşirea din stadby, uneori, nu de fiecare dată, conexiunea wireless creată de Bzeek nu mai funcţionează. Trebuie închis şi redeschis programul sau, dacă nici aşa nu revine, se rezolvă cu un restart de Windows.

Descarcă Bzeek de aici

Connectify - dă wireless-ul mai departe pe Windows 7

Spre deosebire de Bzeek, care crează o conexiune wireless dintr-o conexiune la Internet prin cablu, Connectify transmite mai departe prin wireless o conexiune la Internet realizată tot prin wireless. Sau mai simplu, dacă te conectezi la Internet prin wireless, cu ajutorul lui Connectify vei putea da mai departe Internetul tot prin wireless.

Şi nu îţi trebuie o placă de reţea în plus pentru asta. Singura placă de reţea pe o ai va realiza ambele operaţiuni: va primi net şi-l va da mai departe. Ambele operaţiuni, evident wireless. Minunea poate deveni realitate doar pe Windows 7. Cu alte cuvinte, această metodă nu o poţi pune în practică decât pe cea mai nou versiune de Windows.

Bzeek

Unii se pot întreba ce rost are să transmiţi mai departe o conexiune wireless la care se poate conecta şi direct celălalt calculator. Uneori chiar nu are rost. Alteori însă, în acest fel poţi oferi o conexiune mai bună unui calculator aflat mai departe de sursă şi care în mod normal ar fi avut un semnal slab. Sau, realizând o conexiune în lanţ folosind mai multe calculatoare, o reţea wireless se poate întinde pe o arie pe care în mod normal nu ar fi bătut.

După instalare, Connectify ia loc cuminte în systray, lângă ceas. Pentru configurare, dai dublu click pe iconiţă. Wi-Fi name este numele sub care va fi detectată conexiunea de celelalte calculatoare. Passprase va fi parola pentru conectare (parolă pe care tu o alegi şi o vei introduce pe calculatorul cu care te vei conecta) iar la Internet Connectify va alege automat conexiunea wireless la Internet.

Bzeek

Numele îl poţi schimba sau nu, parola trebuie să o treci obligatoriu, iar la Internet nu ai nevoie să schimbi nimic. Nu mai trebuie decât să apeşi butonul de jos şi să aştepţi câteva secunde până când acesta va afişa mesajul Hotspot on. Din acest moment te vei putea conecta de la alte calculatoare, laptopuri sau telefoane mobile la nou creata conexiune wireless la Internet.

Descarcă Connectify de aici

Ambele soluţii, atât Bzeek, cât şi Connectify crează prin metode software reţele wireless. Ceea ce face Bzeek se poate realiza şi cu ajutorul opţiunilor din Windows, dar este ceva mai complicat. În schimb, soluţia oferită de Connectify este unică. Connectify merge atât pe versiunea de 32 de biţi de Windows 7, cât şi pe cea de 64.