Cum foloseşti HERE Maps pentru navigare GPS fără conexiune la internet

Cum foloseşti HERE Maps pentru navigare GPS fără conexiune la internet

Disponibilă acum şi în versiune pentru Android (în curând recent lansată pe iOS) şi de mult pe Windows Phone, HERE Maps se numără printre cele mai versatile aplicaţii pentru navigare GPS, disponibilă pentru utilizare gratuită şi cu suport pentru navigare offline, folosind hărţile GPS descărcate în memoria telefonului mobil.

Odată instalată din App Store sau magazinul Google Play, aplicaţia poate fi utilizată imediat, însă pentru a beneficia de toate funcţiile disponibile este necesară crearea unui cont de utilizator. Pentru funcţia de navigare avem de ales între două secţiuni – ‘Maps’ şi ‘Drive’, prima fiind gândită pentru orientare manuală răsfoind hărţile 3D.

Modul Dive

Modul Drive ne întâmpină cu o interfaţă mai apropriată de stilul navigatoarelor GPS tradiţionale, în care tastăm destinaţia dorită sau o alegem din lista cu destinaţii recent folosite, după care suntem ghidaţi mai departe folosind indicaţii vizuale şi auditive. În funcţie de preferinţe, putem limita au creşte numărul de parametrii afişaţi pe ecran, având de ales între informaţii ca distanţa parcursă şi timpul de sosire estimat, direcţia curentă şi atenţionări privind eventuale congestionări ale traficului pe ruta aleasă.

here-maps-1

Exceptând numele străzii şi semne de circulaţie, toate informaţiile de care avem nevoie sunt afişate în bara din partea de jos a ecranului, incluzând viteza de deplasare, limite de viteză pe traseu şi alte informaţii alese pentru afişare. Interfaţa HERE Maps este scalabilă, modul de orientare fiind ajustat automat pentru folosirea cu ecranul în poziţie orizontală sau verticală.

Dacă optăm pentru furnizarea de indicaţii auditive pentru navigare turn-by-turn avem de ales între mai multe limbi de redare, inclusiv Română.

Utilă mai ales şoferilor, funcţia Speed Limit permite emiterea de alerte vizuale/auditive la depăşirea vitezei limită configurată în cadrul aplicaţiei.



În meniul Settings găsim reglaje suplimentare din care putem activa afişarea clădirilor 3D (sau dezactiva pentru creşterea vitezei la afişare), ajutând orientarea în timp ce ne deplasăm ˝la pas˝ pe străzile înguste.

Orietare în modul Maps

Similar aplicaţiei Google Maps, HERE Maps oferă şi un mod pentru navigare ˝la pas˝ bine dezvoltat, oferind rute de tranzit alternative şi indicaţi privind traseele mijloacelor de transport în comun, acoperind rutele autobuzelor, troleibuz, tramvaie şi metrou.

Rutele preferate sunt păstrate ca favorite în memoria telefonului, dar avem şi posibilitatea să dăm share, oferind indicaţii preţioase unui prieten din reţelele de socializarea sau prin email. Tot pentru orientare, putem dezvălui locaţia în care ne aflăm altor prieteni care folosesc HERE Maps.

Navigare Offline

Unul din principalele avantaje pentru Here Maps este prezenţa suportului pentru navigare GPS în modul offline, având toate informaţiile necesare pentru orientare descărcate în memoria telefonului mobil.

În timp ce folosind Google Maps putem doar să descărcăm porţiuni din hartă de-a lungul rutei de parcurs, cu HERE Maps putem descărca harta integrală a unei ţări folosind conexiunea WiFi, navigând în regiuni izolate fără acces la internet şi destinaţiile de vacanţă alese în afara ţării, fără a încărca factura cu trafic de date în roaming. Hărţile pot fi descărcate atât în memoria internă a telefonului, cât şi pe card-ul de memorie ataşat, ocupând între 295MB dacă ne limităm la harta României şi până la 10GB dacă dorim să avem la dispoziţie întreaga hartă a Europei.

Iată care sunt paşii de urmat pentru a folosit HERE Mape în modul de navigare Offilne:

1. Ne autentificăm cadrul aplicaţiei, folosind contul de Facebook sau contul de utilizator HERE.

2. Alegem hărţile de care dorim să dispunem în modul offline folosind butonul Get Maps. Opţional, dacă memoria internă a dispozitivului este insuficientă putem opta pentru download pe card de memorie, selectând card-ul de memorie ca mediu de stocare principal în meniul Settings, la secţiunea Storage memory.

3. Opţional, tot din meniul Settings, la secţiunea Voice navigation, alegem limbile dorite pentru funcţia de navigare turn-by-turn.

4. Înainte de a folosi efectiv aplicaţia HERE Maps în modul offline, fără grija traficului de date suplimentar făcut prin conexiunea de internet mobil, este necesar să bifăm opţiunea Use app offline în meniul principal, accesibil cu o atingere pe simbolul afişat în colţul stânga-sus a interfeţei.

Trebuie ştiut că o conexiune activă la internet este totuşi necesară pentru anumite funcţii, cum ar fi afişarea în timp real a informaţiilor din trafic (ambuteiaje, rute ocolitoare), precum şi actualizarea timpului de sosire estimat în funcţie de condiţiile de trafic. Costul rezultat în urma folosirii conexiunii de internet mobil nu ar trebui să pună probleme, însă pentru conexiunile în roaming este de preferat să ne limităm la modul offline.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult