Cum poţi folosi tab-uri în Windows Explorer

24.09.2008
Cum poţi folosi tab-uri în Windows Explorer

Dacă nu cumva eşti un power user care vrăjeşte tastatura cu Total Commander în amintirea zilelor în care Norton Commander era ultimul răcnet în materie de software, atunci probabil ai rămas fidel bătrânului şi ruginitului Windows Explorer în care îţi organizezi şi accesezi fişierele şi folderele. Chiar dacă este mult rămas în urmă în ceea ce priveşte funcţionalitatea, Windows Explorer este în continuare cel mai folosit program pentru gestionarea fişierelor. Asta, la fel cum Internet Explorer este cel mai folosit browser Web, pentru simplul motiv că este inclus în Windows.

Şi dacă nu ai de gând să migrezi către un manager de fişiere mai bun (cum ar fi Total Commander, pe care îl recomand), atunci măcar poţi aduce unele îmbunătăţiri Explorer-ului de Windows. E simplu, gratuit şi vei aprecia plusul de funcţionalitate de care vei benificia.

Tab-uri că tot sunt la modă

Până acum, probabil că majoritatea utilizatorilor s-au obişnuit deja cu tab-urile. Le găseşti deja în toate brwoserele Web. Opera are tab-uri, la fel şi Firefox, până şi Internet Explorer şi-a tras tab-uri. Aşa că de ce nu ai profita de această funcţie şi în Windows Explorer.

Windows Explorer

Motivaţia este evidentă. Folosind tab-urile poţi gestiona mai uşor şi mai rapid fişierele respectiv folderele de pe calculatorul tău. În loc să tot navighezi înainte şi înapoi pentru a copia câteva fişiere dintr-un folder într-altul sau să deschizi mai multe ferestre de Windows Explorer pentru a copia prin drag&drop, mai bine deschizi mai multe tab-uri în aceeaşi fereastră şi foloseşti câte un tab pentru fiecare folder în care vrei să lucrezi cu fişierele.

QTTabBar

Pentru asta trebuie să descarci programul QTTabBar de aici. Este o arhivă pe care trebuie să o extragi într-un director. Pentru a instala programul, dai dublu click pe fişierul QTTabBar.exe. După instalare trebuie să restartezi Windows-ul (sau să dai Log off). QTTabBar poate fi folosit atât pe Windows XP, cât şi pe Vista.

Pentru a activa tab-urile, în Windows Explorer, dai click dreapta într-un spaţiu liber de pe bara de butoane şi alegi QTTabBar din meniu. Va fi afişată o bară cu tab-uri, care poate fi mutată şi aranjată la fel ca orice altă bară de butoane. Restul funcţiilor ies la iveală când dai click dreapta pe bara de tab-uri.

QTTabBar

QTTabBar oferă un număr mare de opţiuni pentru gestionarea tab-urilor. Printre acestea blocarea unui tab (rămâne deschis tot timpul pe acelaşi folder), organizarea pe grupuri, schimbarea temelor şi configurarea shortcut-urilor.

Punerea tab-urilor în slujba gestionării de zi cu zi a fişierelor în Windows Explorer se traduce printr-o productivitate sporită. În practică, timpul pe care îl aloci operaţiunilor uzuale de copiere sau mutare a fişierelor se va reduce datorită navigării rapide pe tab-uri.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News