Cum poţi recupera fişierele şterse – rapid şi gratis

05.02.2009
Cum poţi recupera fişierele şterse - rapid şi gratis

Ştergerea din greşeală a fişierelor sau pur şi simplu pierderea datelor din diverse cauze sunt lucruri nu tocmai plăcute, care se pot întâmpla oricui. Când survin astfel de accidente trebuie să găseşti o cale de a recupera fişierele pierdute. Acest proces depinde de modul în care au fost pierdute datele. Pentru ştergerea accidentală, soluţia este să foloseşti un program de recuperare a fişierelor.

Vestea bună este că există multe programe, unele pe bani, altele gratuite, pentru recuperarea fişierelor. Eficienţa acestora variază însă, unele sunt mai bune, altele mai proaste. Pentru exemplificare m-am oprit un program care are două auri importante: este gratuit şi foarte uşor de folosit. Se numeşte Recuva şi poate fi descărcat de aici.

Principiul ştergerii – recuperării

Vestea proastă este că recuperare fişierelor şterse este posibilă numai în anumite condiţii. Pentru cei care nu ştiu, voi explica la modul simplist cum este posibilă recuperarea fişierelor. Când ştergi un fişier, acesta nu este şters efectiv ci doar "scos din circulaţie". Aşa se face că poate fi recuperat destul de simplu.

program de recuperare a fişierelor

Condiţia principală este să încerci recuperarea înainte de a scrie alte date pe partiţia sau harddisk-ul respectiv. Cu cât apar mai multe fişiere noi, cu atât şansele de recuperare sunt mai mici, pentru că acestea vor fi copiate peste cele şterse.

program de recuperare a fişierelor

Recuva – gratuit, eficient şi simplu

Recuva poate fi folosit fie prin intermediul unui wizard, fie fără acesta, din cadrul ferestrei principale. Dacă preferi wizard-ul, trebuie să bifezi trei paşi: să specifici tipul fişierului (imagine, document, etc), să menţionezi directorul în care s-a aflat înainte de a fi şters (opţional) şi să alegi modul de scanare. Implicit, programul apelează la modul de scanare normal, acesta având avantajul de a fi foarte rapid. Alternativ, poţi alege modul Deep Scan, mod mai minuţios dar şi de durată.

program de recuperare a fişierelor

Am testat Recuva cu câteva fişiere şterse intenţionat din Windows Explorer cu Shift + Delete, pentru nu fi păstrate în Recycle Bin. Toate au fost recuperate fără nicio problemă, fiind fişiere de mici dimensiuni, şterse recent.

Experienţa cu acest gen de programe poate diferi. Nu garantează nimeni că, de exemplu Recuva, va fi la fel de eficient pe orice calculator. Dar Recuva are avantajul că este gratuit şi extrem de simplu de folosit. În plus, are şi interfaţă în limba română.

program de recuperare a fişierelor

Copyright pentru imaginea de pe prima pagină: HDD failure by ~Demineerija, deviantART

Urmărește Go4IT.ro pe Google News