Datele utilizatorilor, ascunse sau şterse definitiv după aplicarea unei actualizări Windows 10

Urmând experienţei de anul trecut, când o altă actualizare Windows 10 a cauzat pierderi de fişiere pe PC-urile utilizatorilor, am putea crede că Microsoft acordă mai multă atenţie descoperirii bug-urilor strecurate în patch-uri Windows aparent inofensive.

Lansat pe 11 februarie, KB4532693 trebuia să fie o actualizare minoră, corectând câteva probleme de securitate şi bug-uri anterioare. Dar, aşa cum au demonstrat şi în trecut, inginerii Microsoft au „obiceiul” de înlocui problemele remediate cu altele, eventual mai grave, rezultând o serie de patch-uri distribuite pentru a remedia actualizări Windows anterioare.

Rezultatul, uşor predictibil, este că încrederea utilizatorilor în procesul de actualizare a produselor Microsoft este la un nivel foarte scăzut, mulţi alegând să dezactiveze cu totul funcţionalitatea Windows Update, în ideea de a evita surprizele neplăcute.

În urma aplicării patch-ului, o parte dintre posesorii ce PC-uri cu Windows 10 au semnalat dispariţia contului de utilizator din lista de login, sistemul de operare pornind configuraţia în configuraţia „de fabrică”, fără nici una dintre personalizările făcute anterior.

Investigaţii făcute de utilizatori au relevat faptul că actualizarea KB4532693 foloseşte un profil temporar de utilizator în timpul procesului de instalare, iar la final nu mai reuşeşte să restaureze profilul folosit anterior. Unii utilizatori mai experimentaţi au reuşit să-şi restaureze profilurile şi fişierele ascunse operând modificări destul de complexe în regiştrii Windows şi readucând manual fişierele mutate în locaţiile corecte. Însă alţii au fost mai puţin norocoşi, nereuşind să găsească fişierele abandonate în locaţii temporare în timpul procesului de instalare. Exceptând situaţiile în care există un punct de restaurare Windows creat înainte de aplicarea patch-ului KB4532693, fişierele şterse accidental sunt ca şi pierdute.