Dispozitivele bazate pe Android Q vor primi actualizări OTA direct de la Google, cu o condiţie

Autor: Aurelian Mihai 08.05.2019
Dispozitivele bazate pe Android Q vor primi actualizări OTA direct de la Google, cu o condiţie

Exceptând câteva branduri de top şi dispozitive abia lansate, accesul la patch-uri de securitate pentru versiunea de Android continuă să fie deficitar, majoritatea producătorilor smartphone preluând cu întârziere actualizările furnizate de Google.

Încercând să rezolve această problemă, Google va livra în mod direct patch-uri de securitate pentru dispozitivele Android Q, scoţând din ecuaţie producătorul dispozitivului.

Există însă câteva limitări, impuse din considerente de siguranţă. Patch-urile livrate direct de Google nu sunt injectate direct versiunii de Android, ci instalate ca simple actualizări în spaţiul de memorie alocat utilizatorului. Astfel, dacă apar probleme de compatibilitate dispozitivul poate fi readus la starea de funcţionare iniţială cu o simplă resetare la setările de fabrică.

Avantajul este că acest mod de actualizare este mai rapid şi nu necesită repornirea dispozitivului, iar utilizatorii au acces la patch-uri de securitate importante fără să mai aştepte validarea acestora de către producătorul dispozitivului.

Actualizările de securitate livrate de Google pentru dispozitivele cu Android Q vor putea adresa 14 module esenţiale ale sistemului de operare, printre care şi pachetul de codecuri media.

Pentru ca totul să funcţioneze este nevoie ca fabricanţii dispozitivelor să accepte livrarea patch-urilor de securitate direct de la Google, un eventual refuz negând utilizatorilor acest serviciu. Din păcate, funcţionalitatea este o exclusivitate Android Q, actualele dispozitive bazate pe Android rămânând în continuare cu vechiul sistem de livrare a actualizărilor OTA chiar dacă sunt actualizate în cele din urmă la Android Q.