Aşa arată un Firefox customizat la sânge

23.06.2009
Aşa arată un Firefox customizat la sânge

Întotdeauna mi-au plăcut programele care te lasă să le modifici interfaţa şi funcţionalitatea după propriile preferinţe, care-ţi oferă un nivel ridicat de personalizare. Este important, în mod special la un program pe care îl foloseşti intens, să ai la dispoziţie mijloacele necesare pentru a-l configura aşa cum îţi place. Şi cum Firefox este de departe programul pe care îl folosesc cel mai mult, acesta este principalul vizat.

În mod implicit, Firefox oferă şi el câteva opţiuni pentru personalizarea interfeţei. Însă dacă vrei mai mult, trebuie să apelezi la extensii. Acestea îţi pun la dispoziţie mult mai multe mijloace prin care poţi interveni asupra interfeţei şi funcţionalităţii browser-ului.

Dacă e să-mi placă ceva la Google Chrome, este interfaţa curată, fără meniuri, cu mai puţin spaţiu ocupat de diverse bare şi mai mult pentru afişarea site-urilor. Aşa că am încercat să-mi fac Firefox-ul să arate, pe de o parte, ca Google Chrome, iar pe de altă parte să includă alte elemente de care am nevoie.

Iată ce am făcut şi ce am folosit pentru a-mi customiza la sânge Firefox-ul.

Fără meniuri

În primul rând am scos meniurile clasice (File, Edit etc.) care deveniseră redundante pentru că oricum nu le prea foloseam. În al doilea rând am adăugat patru meniuri în dreapta barei principale, cu funcţiile pe care le accesez frecvent. Practic am rămas cu o singură bară pe care am, de la stânga la dreapta: 3 butoane pentru navigare (înainte, înapoi şi refresh), bara de adrese, box-ul de căutare şi patru meniuri care iau forma unor butoane: bookmarks, extensii, meniul personalizat şi tab-urile închise recent. Voi reveni la aceste meniuri pentru a explica cum le-am creat.

Meniurile puteau fi ascunse şi folosind opţiunile din Firefox: View > Toolbars > Menus Toolbar debifat. Am preferat însă să folosesc extensia Personal Menu. Aceasta nu doar că ascunde meniurile clasice, dar le afişează temporar când apeşi tasta ALT. La fel ca în Windows Explorer de la Vista încoace sau la Internet Explorer, versiunile mai noi. O bară mai puţin în browser înseamnă mai mult spaţiu pentru afişarea site-urilor.

Firefox

Firefox

În al doilea rând, cu aceeaşi extensie am creat alte două meniuri (butoane) în stânga barei. Primul meniul este cel cu bookmark-uri, iar al doilea este un meniu personalizat în care am adăugat funcţiile pe care le folosesc frecvent. Practic, în acest meniu personalizat poţi include orice opţiuni doreşti din meniurile clasice.

Firefox

Bara principală este completată de alte două meniuri care îmi sunt necesare: extensii şi tab-uri închise. Meniul extensii este creat de addon-ul Mr Tech Toolkit. Această extensie este folosită în special pentru instalarea extensiilor incompatibile cu versiunile noi de Firefox. În mod normal, acest meniu nu este vizibil. Trebuie să accesezi fereastra de customizare a toolbar-ului dând click dreapta pe bară şi alegând Customize din meniu. De acolo aduci butonul de extensii pe bară printr-un simplu drag&drop.

Firefox

În fine, ultimul meniu de pe bară, cel cu tab-urile închise recent, este creat de extensia Tab Mix Plus. Această extensie aduce foarte multe opţiuni pentru controlul tab-urilor. Nici meniul acesta nu este vizibil în mod normal, dar poate fi plasat pe bară cum am explicat mai sus. Cu ajutorul acestui meniu poţi redeschide rapid ununl din X tab-uri închise cel mai recent. Poţi configura în Tab Mix Plus câte tab-uri închise să fie salvate în acest meniu.

Firefox

Ideea care stă la baza acestei organizări este aceea de a avea acces rapid la cele mai importante opţiuni, dintr-o singură bară care să includă tot ce ai nevoie, fără să devină aglomerată. O singură bară principală înseamnă mai puţin spaţiu ocupat de browser în partea de sus a ecranului şi automat mai mult spaţiu pentru afişarea site-urilor vizitate.

Bookmark-uri

Singura bară pe care o menţin vizibilă, în afară de bara principală, este cea de bookmark-uri. Obişnuiesc să accesez în mod frecvent un număr mare site-uri şi de aceea prefer să le am pe bara de bookmark-uri, pentru o deschidere rapidă. Browserele în general au obiceiul de a-ţi salva pe bara de bookmark-uri atât iconiţa site-ului (favicon-ul), cât şi titlul acestuia. Iar dacă titlul este lung ajungi să ocupi întreaga bară cu doar câteva bookmark-uri.

Pentru a putea pune cât mai multe bookmark-uri pe bară am preferat să afişez doar iconiţa acestora. Oricum majoritatea site-urilor au favicon-uri reprezentative, pentru a fi recunoscute uşor. Am realizat acest lucru ştergând practic numele site-ului: click drepta pe bookmark > Properties > şi stergi textul din câmpul Name. În acest fel pe bară rămâne doar favicon-ul şi ai loc să pui un număr mare de bookmark-uri.

Firefox

O altă modalitate de a avea mai multe bookmark-uri pe bară este gruparea acestora în foldere. Pe bara de bookmark-uri poţi crea foldere dând click dreapta pe aceasta şi alegând din meniu opţiunea New Folder. Este o idee bună să grupezi pe foldere bookmark-urile care fac parte din aceeaşi categorie. De exemplu, eu am pus într-un folder pe bară toate link-urile care au legătură cu go4it.ro.

Tab-uri mari şi tab-uri mici

Una dintre extensiile mele preferate este FaviconizeTab. O folosesc pentru a mai elibera bara de tab-uri. Dacă dai click dreapta pe un tab şi alegi din meniu opţiunea FaviconizeTab, tab-ul respectiv va fi afişat doar ca favicon, fără titlu.

Prefer această abordare pentru că lucrez cu multe tab-uri iar bara devinde de multe ori aglomerată. Site-urilor pe care le ţin deschise toată ziua (go4it.ro, Google Reader, Google Docs etc.) le dau Faviconize şi le mut în stânga de tot pentru a face loc celor pe care le deschid pe parcurs.

Firefox

Tema pe care o folosesc se numeşte Naver şi este mai puţin cunoscută. Deşi este o temă experimentală, la care încă se lucrează, o prefer pentru că degajă o eleganţă discretă. Elementul de rezistenţă este culoarea verde a tab-ului activ, dar îmi place, de asemenea, şi faptă cu meniurile sunt mai spaţiate decât în mod normal.

Meniuri contextuale

Meniul contextual (apare când dai click dreapta pe un site) este foarte important la un browser pentru că-ţi oferă acces rapid la un set de opţiuni utile. Dar ce te faci când instalezi o mulţime de extensii şi acesta devine atât de aglomerat încânt îţi ia secunde bune până găseşti opţiunea de care ai nevoie? Se pierde însăşi principiul de meniu rapid.

Din fericire şi meniul contextual poate modificat. Extensia care face acest lucru se numeşte Menu Editor. Cu ajutorul acesteia, poţi ascunde din meniul contextual opţiunile care nu prezintă interes pentru tine. Astfel, rămâi cu un meniu mai ordonat, în care găseşti mult mai rapid funcţiile de care ai nevoie.

Firefox - Menu Editor

Dacă toate aceste explicaţii par prea alambicate în scris, clipul video de mai jos ar trebui să limpezească lucrurile. Este o scurtă prezentare (screen cast) a interfeţei de Firefox prezentată în acest articol.

Fiecare utilizator are preferinţe şi nevoi proprii. Nu ezita să ne spui cum ai vrea sau cum ţi-ai personalizat deja interfaţa browser-ului tău. Dacă ai nevoie de un site unde să salvezi rapid un screenshot, poţi apela la tare.ro.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News