Cu sau fără ajustarea setărilor pentru cofidenţialitate, Windows 10 este mereu în contact cu Microsoft

13.08.2015
Cu sau fără ajustarea setărilor pentru cofidenţialitate, Windows 10 este mereu în contact cu Microsoft

Gândit pentru folosirea cu dispozitive conectate permanent la internet, Windows 10 îşi bazează multe din funcţiile nou introduse pe servere aflate la distanţă, rezultatul fiind un schimb constant de informaţii pe care utilizatorii le încredinţează companiei din Redmond mai mult sau mai puţin în cunoştinţă de cauză. Anticipând posibile acuzaţii vizând încălcarea dreptului la intimitate al utilizatorilor, Microsoft a inclus în sistemul de operare mai multe setări care permit dezactivarea majorităţii funcţiilor controversate.

Din păcate practica ne arată că setările disponibile nu sunt de ajuns pentru a opri complet schimburile de informaţii cu serverele companiei. Spre exemplu, chiar şi după dezactivarea asistentului Cortana şi a funcţiei pentru căutare web din Start Menu, deschiderea meniului Start urmată de tastarea unui cuvânt declanşează o solicitare către adresa www.bing.com pentru obţinerea unui fişier numit threshold.appcache în care se află anumite informaţii legate de asistentul Cortana. Solicitarea pentru fişierul respectiv pare să conţină un număr de identificare generat în mod aleatoriu, care rămâne neschimbat între reporniri succesive ale PC-ului, permiţând identificarea dispozitivului.

Cu sau fără ajustarea setărilor pentru cofidenţialitate, Windows 10 este mereu în comunicare cu Microsoft

Într-o bună măsură schimbul de informaţii cu serverele Microsoft este complet inofensiv, activitatea constând doar în verificarea tipului de conexiune la internet fără a comunica identitatea PC-ului sau alte date. Totuşi, deşi inofensive, unele schimburi de date par să nu-şi aibă rostul. Spre exemplu, chiar dacă nu avem nici un Live Tile fixat în Start Menu, Windows 10 va continua să descarce periodic actualizări pentru conţinutul dinamic afişat de acestea, folosind pentru asta conexiuni HTTP nesecurizate. Nu este clar de ce sunt făcute aceste transferuri de date, din moment ce nu există nici un Live Tile activ care să afişeze informaţiile obţinute.

Alte schimburi de date trezesc însă suspiciuni. Spre exemplu, Windows 10 comunică periodic cu un server numit ssw.live.com, a cărui activitate pare legată de One Drive şi alte servicii Microsoft. Problema este că schimburile de informaţii continuă chiar şi după ce serviciul OneDrive a fost dezactivat, iar contul de utilizator a fost setat pentru autentificare locală, fără sincronizare prin Microsoft Account. Natura exactă a informaţiilor transmise nu este cunoscută, însă acestea par să aibă legătură cu serviciul telemetry, folosit pentru colectarea de informaţii despre aplicaţiile folosite pe dispozitiv.

Din păcate unele schimburi de date par complet indescifrabile, testele desfăşurate cu o copie Windows 10 instalată în maşină virtuală şi configurată în spatele unui server proxy HTTP şi HTTPS arătând că sistemul de operare trimite solicitări unei reţele de conţinut care ocoleşte serverul proxy.

Contactaţi pentru clarificări, reprezentanţii Microsoft au declarar următoarele: ˝Parte din strategia de a livra Windows 10 ca şi serviciu oferit utilizatorilor presupune ca anumite actualizări ar putea fi livrate pentru a adăuga noi funcţii în curs de pregătire în Bing search, cum ar fi noi teme vizuale şi stiluri de interfaţă, respectiv cod pentru funcţia de căutare˝.

Cert este că deşi schimbările făcute în Windows 10 dau unele motive de îngrijorare, pentru vasta majoritate a utilizatorilor preţul obţinerii unor noi funcţii utile este unul minor. Iar pentru cei care nu au nevoie de asistentul Cortana, suport pentru sincronizarea fişierelor în OneDrive, respectiv sincronizarea setărilor şi parolelor prin Microsoft Account, rămâne opţiunea dezactivării acestora din setările Windows.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult