Project Astoria şi Islandwood: aplicaţiile Android şi iOS vor putea fi adaptate uşor la Windows 10

Project Astoria şi Islandwood: aplicaţiile Android şi iOS vor putea fi adaptate uşor la Windows 10

La aproape cinci ani de la lansare, platforma Windows Phone încă suferă din cauza atenţiei mai scăzute acordate de dezvoltatorii software şi a numărului mai redus de aplicaţii disponibile. Dacă a dat greş cu Windows Phone, Microsoft pare decisă să nu repete greşeala cu Windows 10, iar două dintre instrumentele cu care compania va încerca să atragă dezvoltatorii software vor permite migrarea simplă a aplicaţiilor Android şi iOS.

Sistemul de operare Windows Phone are câteva avantaje în faţa concurenţei majoritare reprezentate de Android şi iOS, acesta oferind un mediu grafic aerisit şi lizibil, performanţe bune chiar şi pe hardware ieftin şi o integrare nativă cu din ce în ce mai atrăgătoarele servicii online Microsoft. Windows Phone a fost lansat însă cu întârziere, a crescut prea încet, iar rata de adopţie nesatisfăcătoare nu i-a permis să atingă o cotă de piaţă suficient de relevantă.

În aceste condiţii, nu este de mirare că unii dintre dezvoltatorii de aplicaţii au început să acorde tot mai puţină atenţie produselor pe care le-au lansat în Windows Phone Store sau au renunţat cu totul, în timp ce alţii nici măcar nu s-au încumetat să fructifice ecosistemul Windows Phone. Microsoft pare decisă să nu repete această nedorită situaţie, iar dezvoltatorii care vor ataca viitorul Windows 10 vor beneficia de două instrumente care vor permite migrarea facilă a aplicaţiilor Android şi iOS: Project Astoria şi Project Islandwood.

Ideea implementării unui mediu software capabil să pună în valoarea ecosistemul de aplicaţii Android nu este nouă, utilizatorii BlackBerry OS 10 beneficiind de exemplu de aşa ceva de ceva vreme. Microsoft afirmă că dezvoltatorii de aplicaţii Android vor putea migra atât produsele software scrise în Java cât şi cele C++ care folosesc NDK, ceea ce le va permite să aibă o prezenţă în Windows Store fără prea multe bătăi de cap.

Compania nu a oferit prea multe detalii în acest moment, cum ar fi de pildă versiunea API Level pe care o va oferi acest mediu emulat, şi a avertizat deja că unele produse nu vor funcţiona deoarece sunt legate de servicii închise, cum ar fi de pildă Google Play Services. Rămâne de văzut cât de bună va fi această compatibilitate, utilizatorii BlackBerry OS 10 putând confirma deja că această incitantă promisiune se poticneşte uneori chiar şi în cazul unor aplicaţii simple.

Cea de-a doua unealtă de lucru pare ceva mai interesantă în acest moment deoarece nu implică emularea într-o maşină virtuală, ci chiar reutilizarea codului nativ scris pentru iOS. Denumit Project Islandwood, acest instrument va permite încărcarea proiectelor Xcode scrise în Objective C în Visual Studio, ajustarea unor diferenţe de platformă şi compilarea lor nativă pentru platforma Windows 10.

La fel ca în cazul Project Astoria, Microsoft nu a dezvăluit care va fi nivelul de compatibilitate cu mediul Xcode, însă a afirmat că inclusiv apelurile către modulele particulare iOS precum CoreAnimation vor putea fi recompilate cu succes. Mai mult, Project Islandwood va permite crearea unor aplicaţii universale cu interfeţe diferite, diferenţiindu-se astfel de Project Astoria, care doar va oferi un mediu virtualizat pentru funcţionare şi va prelua interfaţa Android originală a aplicaţiilor migrate.

Cât de bine vor funcţiona cele două instrumente noi prezentate de către Microsoft, rămâne de văzut, însă promisiunea este interesantă în acest moment deoarece ne face să sperăm că Windows 10, şi în special versiunile sale pentru telefoane sau tablete, nu vor mai suferi din cauza lipsei unor aplicaţii relevante de bună calitate.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News