Imagini şi detalii de la Microsoft despre Windows 7

29.10.2008
Imagini şi detalii de la Microsoft despre Windows 7

Iniţial, Microsoft a dorit pe cât posibil să nu dezvăluie secretele sistemului de operare Windows 7, însă până la urmă primele informaţii certe au venit chiar de la doi români, angajaţi ai companiei din Redmond. Aceştia au oferit în exclusivitate detalii despre noul proiect Microsoft pentru ziarul Clujeanul.

aboneaza-te la newsletter-ul si RSS-ul go4it.ro

După câteva luni de la primele zvonuri, Microsoft a decis să pună la dispoziţia curioşilor un blog denumit “Engineering Windows 7”, un site pe care sunt publicate noutăţi despre dezvoltarea viitoarei platforme Windows 7. Desigur, vorbele rămând vorbe şi doar proba practică (adică abia atunci când îl vom avea instalat pe calculator), ne va convinge de gradul lor de adevăr. Aceasta se va întâmpla însă nu mai devreme de 2010. Până una alta, să ne alimentăm dorinţa de cunoaştere cu câteva noi imagini (oficiale, nu fake-uri) şi informaţii despre cum va arăta şi funcţiona Windows 7.

Windows 7 Start Menu

Printre facilităţile majore merită să reamintim interfaţa tactilă (touch), consumul redus de resurse în raport cu Vista (oare aşa să fie?) şi centrul de recuperare rapidă “Recover Center” care poate fi accesat direct din Control Panel.

Ultimele detalii prezentate pe blogul oficial Microsoft fac referire la îmbunătăţirea sistemului de organizare al fişierelor (File System), dar şi a motorului de căutare intern Windows Search. În cazul File System-ului, Microsoft promite un consum redus de resurse şi performanţe sporite prin acordarea de prioritate a operaţiilor cu fişiere în faţa indexării.

Taskbar-ul a fost regândit pentru îmbunătăţirea lucrului cu programele. De exemplu, dacă dai click dreapta pe icoana Media Player-ului, vei avea acces direct la playlist fără să deschizi în prealabil aplicaţia. Trecerea cursorului peste item-urile din taskbar va genera o previzualizare a aplicaţiilor, aşa cum se întâmplă în Vista când muţi cursorul în dreptul unui program minimizat.

Windows 7 taskbar

Cât despre desktop, în momentul în care selectezi opţiunea Show Desktop (de obicei din taskbar) sau dai click pe desktop, toate ferestrele vor deveni transparente, pentru a vizualiza mai uşor sidebar-ul cu gadgeturi.

Windows 7 Desktop

Un lucru destul de controversat este legat de asemănarea unei ferestre de aplicaţii tip cu cea prezentă pe sistemul Mac OS. Enervantul UAC (User Account Control) care îţi cerea o confirmare de fiecare dată când doreai să schimbi o opţiune a fost şi el şlefuit, utilizatorul având posibilitatea să seteze în funcţie de aplicaţii nivelul de acces. Cred totuşi că UAC-ul rămâne la fel de stresant, personal eu l-am dezactivat după fiecare instalare a sistemului Vista.

Windows 7 Desktop

Recunoaşterea, conectarea şi activarea a diverse periferice în Windows 7 sunt extrem de simplificate – cu un singur click spre exemplu îţi configurezi proiectorul.

Windows 7 este prietenos cu netbook-urile şi calculatoarele modeste – mai mult ca sigur îl vom vedea inclus în configuraţiile producătorilor de mini-laptopuri (viitoarele versiuni de Asus Eee PC, MSI Wind, HP Mini etc.) . Conform spuselor lui Steve Sinofsky (şeful proiectului Windows 7), sistemul rulează fluent pe o configuraţie cu un procesor tactat la 1 GHz şi doar 1 GB RAM. Putem spune că avem de a face cu un Vista redefinit, un Vista care aşa ar fi trebuit să se prezinte încă din 2006, de când a apărut. Rămâne de văzut dacă situaţia în 2010 va fi atât de roză precum se prezintă actualmente.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News