Programe, drivere, performanţe cu Windows 7

19.01.2009
Programe, drivere, performanţe cu Windows 7

Windows 7 nu este un sistem de operare revoluţionar. Din niciun punct de vedere. Repară doar câteva greşeli făcute de Vista, însă nu este o aşchie care să sară foarte departe de trunchi. Dacă te aştepţi ca Windows 7 să includă multe programe noi, vei fi dezamăgit. Pe acest domeniu, diferenţele faţă de Vista sunt minore. Există câteva mici retuşuri, însă în esenţă funcţionalitatea sistemului de operare este asemănătoare.

Windows Explorer

Din păcate, Windows Explorer este acelaşi manager de fişiere îmbătrânit şi demodat. Microsoft se încăpăţânează să nu-l îmbunătăţească. Oare e chiar aşa de greu să-l facă cu două panouri pentru o mai rapidă copiere a fişierelor?

Singurul lucru care merită menţionat este rafinarea barei din dreapta şi crearea listei Libraries. Această listă conţine 4 foldere virtuale: documente, muzică, imagini şi filme. Fiecare folder virtual poate fi configurat astfel încât să afişeze fişierele din mai multe directoare. De exemplu, dacă ai trei foldere separate cu muzică, să zicem Muzică 1, Muzică 2 şi Muzică 3, le poţi adăuga pe toate trei în folderul virtual corespunzător, astfel încât toate fişierele din acestea să apară la un loc. Nimic nu este copiat sau mutat fizic, doar afişarea conţinutului se face la comun. Lista Library nu se limitează doar la cele 4 foldere virtuale. Poţi crea oricâte vrei, pe bază anumitor criterii.

Windows 7

Chiar dacă nu e ceva revoluţionar, ideea cu lista Library este bună. E adevărat că îşi are originea în aşa-numitele search folders din Vista dar în această formă este mai uşor accesibilă utilizatorilor începători.

Control Panel

Centrul de control al Windows-ului a rămas acelaşi din Vista. Asta nu înseamnă însă că nu există opţiuni noi de configurare. Dintre acestea, poate cea mai aşteptată de utilizatori este cea care vizează infamul UAC (User Account Control), cel care apare pe nepusă masă şi cere confirmări superioare. În Windows 7 utilizatorul are posibilitatea de a alege unul din cele 4 niveluri de "stresare". Nivelul cel mai de jos opreşte toate notificările, în timp ce cel de sus este cel mai enervant. Acelaşi plus în configurare l-a primit şi sistemul de monitorizare a securităţii care poate fi constrâns să fie mai puţin insistent.

Windows 7

Sticky Notes

Una dintre puţinele noutăţi pe partea de aplicaţii este apariţia aşa-numitelor Sticky Notes. Cu ajutorul acestora îţi poţi scrie însemnările direct pe desktop. Programul este cât se poate de simplu, fără opţiuni avansate, doar postit-uri virtuale în care îţi notezi ce vrei.

Windows 7

Windows descoperă ISO

Windows 7 ştie să scrie pe discurile optice imaginile în format ISO. În sfârşit. Inscripţionare ISO-urilor este întra-devăr o funcţie nouă, însă Microsoft nu merită foarte multe laude la acest capitol. Această facilitate trebuia să facă parte din sistemul de operare încă de mult.

Windows 7

Utilizarea noii funcţii este cât se poate de simplă. ISO-ul este tratat ca orice tip de fişier şi are o anume asociere. Când dai dublu click pe un astfel de fişier se va deschide o mică fereastră cu doar două opţiuni: alegerea unităţii optice şi verificarea discului după scriere.

Drivere, compatibilităţi

Din punctul de vedere al compatibilităţii driverelor şi programelor, Windows 7 este aproape identic cu Vista. Cel puţin în cazul de faţă. Toate programele şi driverele care mi-au mers pe Vista au fucnţionat si pe Windows 7. Mai mult, toate problemele pe care le-am avut cu Vista, le am şi în Windows 7. Această constatare trădează faptul că sub capotă, cu unele modificări, a rămas Vista.

Windows 7

Un plus de viteză

Windows 7 are totuşi un atu important în faţa lui Vista: viteza. Noul sistem de operare este evident mai rapid atât la bootare, cât şi la încărcarea programelor. Micile întârziere de care Vista suferea în anumite momente s-au rărit şi ele. Windows 7 este mai fluent per total.

Windows 7

Noutăţile nu sunt multe şi cu siguranţă nu sunt esenţiale. Cu excepţia vitezei, restul adaosurilor vor avea un impact relativ mic. Însă Windows 7 se încadrează din acest punct de vedere în media ultimilor versiuni de Windows. Microsoft nu se grăbeşte să ne asalteze cu noutăţi, ci preferă să ni le administreze cu pipeta. Încă sunt multe funcţii care ar ar fi trebuit să se regăsească în sistemul de operare şi care au fost lăsate pe dinafară.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News