Windows 8 pentru tablete – cerinţe de sistem

18.01.2012
Windows 8 pentru tablete – cerinţe de sistem

Microsoft a detaliat cerinţele minime care trebuie respectate de tabletele livrate cu sistemul de operare Windows 8.

Tabletă cu Windows 8

Buna funcţionare a interfeţei Metro necesită utilizarea unui ecran cu rezoluţie minimă 1366 x 768 pixeli şi interfaţă touch cu suport pentru minim 5 puncte de contact simultane.

Tabletele şi PC-urile convertibile bazate pe Windows 8 trebuie să ofere cinci butoane hardware, corespunzătoare funcţiilor Power, Rotation Lock, tasta Windows şi clapetă pentru ajustarea volumului. De asemenea, în lipsa unei tastaturi în format PC funcţia CTRL + ALT + DEL este înlocuită de combinaţia tastelor Windows + Power.

La nivel hardware, toate tabletele Windows 8 trebuie să folosească firmware compatibil cu specificaţiile UEFI. Lista dotărilor obligatorii trebuie să cuprindă cel puţin o interfaţă WiFi, suport Bluetooth 3.0, cameră cu rezoluţie 720p, un conector USB 2.0, difuzoare, magnetometru, accelerometru şi un giroscop.

Impunând cerinţe stricte asupra specificaţiilor hardware, Microsoft încearcă să ofere utilizatorilor o experienţă convingătoare pe toate tabletele cu sistem de operare Windows 8, indiferent dacă este vorba de un model high-end sau o tabletă de buget provenită de la un producător mai puţin renumit. Din păcate această strategie, deşi necesară pentru a asigura competitivitatea cu tablete de top cum sunt cele din gama Apple iPad, riscă să blocheze pătrunderea tabletelor cu sistem Windows 8 în segmentul tabletelor de buget, dominată în prezent de soluţiile bazate pe Android.

Windows 8 pentru tablete – cerinţe de sistem

Ştiind deja că versiunile cu chipset Intel a tabletelor bazate pe Windows 8 nu vor fi mai ieftine de 599 dolari, chiar şi în configuraţie de bază, singura speranţă rămasă pentru utilizatorii cu bugete modeste rămâne versiunea cu arhitectură ARM a tabletelor Windows 8, bazată pe un hardware mai puţin costisitor, similar celui folosit de tabletele cu sistem de operare Android. Privind cerinţele minime anunţate de Microsoft, este greu de crezut că preţul hardware-ului necesar pentru tabletele cu sistem Windows 8 va putea fi coborât la un nivel suficient de mic pentru a asigura supravieţuirea într-un mediu competitiv, dominat de tabletele cu sistem Apple iOS sau Google Android.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News