Experimentul “Mojave” – manevra Microsoft pentru a susţine Vista

31.07.2008
Experimentul “Mojave” - manevra Microsoft pentru a susţine Vista

Recent, a avut loc un eveniment Microsoft ce va rămâne cunoscut în istoria IT drept “experimentul Mojave”. 120 de utilizatori au fost invitaţi să ia parte la un demo al aşa zisului viitor sistem de operare, nume de cod “Mojave”. Înainte de toate însă, fiecare participant a fost solicitat să dea o notă între 1 şi 10 controversatului Vista. Media finală a fost de 4,5.

Partea interesantă abia apoi a urmat. După demonstraţia de 10 minute, utilizatorii au acordat sistemului “Mojave” note frumuşele, rezultând o medie de 8,5. “Ce grozav, aşteptăm nerăbdători să apară noul sistem de operare!”, am spune noi. Doar că, pe 29 iulie, gigantul din Redmond a dezvăluit că misteriosul “Mojave” este chiar Vista. Ce a dorit Microsoft să demonstreze? Că utilizatorii de PC-uri cu sisteme Vista şi-au format o părere greşită, probabil influenţată de nişte răutăcioşi care vor să pună beţe în roate companiei sau, cine ştie, unii oameni sunt pur şi simplu refractari la nou, se adaptează greu etc.

Consider că experimentul este irelevant, mai ales că fiecare utilizator a avut doar 10 minute la dispoziţie în care să vadă de ce este capabil viitorul sistem. Să fim serioşi, nici dacă testezi ascuţitori nu poţi spune într-un timp atât de scurt cât de bun este produsul respectiv. Ce să mai spunem de un software complex.

Experimentul Mojave

Oamenii sunt pretenţioşi. Când a apărut Vista, se aşteptau să vadă o diferenţă uriaşă de funcţionalitate şi performanţe în raport cu bătrânul XP. În schimb, au descoperit multe bug-uri, dintre care unele persistă în continuare, chiar şi după instalarea Service Pack-ului. Cea mai mare problemă rămâne însă consumul de resurse, inclusiv pe sisteme de ultimă generaţie. De aici a şi rezultat această antipatie generală legată de Vista.

Experimentul “Mojave” s-a desfăşurat pe hardware HP Pavilion DV 2000 cu 2 GB de RAM. Personal, deţin un sistem Core 2 Duo cu 2 GB de RAM şi nu pot spune că sunt mulţumit de cum se mişcă Vista. În schimb, XP-ul rupe, mai ales în jocuri – acolo diferenţa este uşor sesizbilă.

Concluzia este că Microsoft a forţat cu Vista upgrade-ul la sisteme mai performante, fără să ofere şi rezultate pe măsură. Poate Windows 7 o va face.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News