Firefox va bloca instalarea extensiilor care nu sunt semnate digital, a anunţat Mozilla

12.02.2015
Firefox va bloca instalarea extensiilor care nu sunt semnate digital, a anunţat Mozilla

Arhitecturile deschise nu fac întotdeauna casă bună cu securitatea, iar faimosul browser Firefox nu este nici el o excepţie. După ce a blocat mai întâi plugin-urile problematice şi a implementat mai apoi liste de permisii pentru plug-in-urile considerate sigure, Mozilla şi-a orientat atenţia către extensii şi a anunţat că acestea vor trebuie semnate digital de către companie pentru a putea fi instalate.

Suportul pentru extensii a fost una dintre facilităţile care i-au permis tânărului browser Firefox să se facă remarcat pe o piaţă dominată de Internet Explorer sau Opera, însă aceste module software nu au fost întotdeauna bine intenţionate. De-a lungul timpului, utilizatorii Firefox s-au lovit de extensii care modificau pagina de start, afişau reclame sau aveau alte comportamente nedorite, iar Mozilla a încercat să descopere şi să blocheze aceste extensii. Lupta aceasta a devenit însă prea dificilă, iar compania a decis că validarea şi semnarea digitală a extensiilor este singura soluţie viabilă.

La fel ca Google, Mozilla a analizat posibilitatea limitării surselor pentru extensii doar la galeria online găzduită pe site-ul său, însă a considerat că măsura este prea restrictivă şi deranjantă. Cea de-a doua cale, care a fost de altfel şi aleasă, a fost cea a semnării digitale a extensiilor şi a blocării modulelor nesemnate. Dezvoltatorii de extensii vor putea publica extensii în cadrul galeriei Mozilla, caz în care modulele vor fi verificate şi semnate, sau vor putea cere verificarea şi semnarea modulelor pe care intenţionează să le publice pe alte site-uri. În ambele cazuri, codul va fi verificat şi semnat de către companie, pentru mediul business în care se folosesc extensii particularizate urmând să fie oferită o a treia cale rămasă momentan neclarificată.

Mozilla a anunţat că Firefox va oferi o perioadă de graţie de 12 săptămâni în care utilizatorii vor fi avertizaţi dar vor putea folosi totuşi modulele nesemnate din prezent. După această dată, versiunile oficiale şi versiunile Beta de Firefox vor bloca instalarea extensiilor nesemnate. Versiunile Developer şi Canary nu vor fi afectate de această schimbare.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News