Fuchsia OS, succesorul Android şi Chrome OS, va putea rula aplicaţii de Android obişnuite

03.01.2019
Fuchsia OS, succesorul Android şi Chrome OS, va putea rula aplicaţii de Android obişnuite

Ar putea să mai dureze câţiva ani până ce Google va da undă verde folosirii la scară largă a sistemului de operare gândit acum ca o alternativă superioară pentru Android. Însă atunci când schimbarea se va produce, vom aveam puţine motive să amânăm upgrade-ul la Fuchsia OS.

Testat deja în mod public, Fuchsia OS  şi-a făcut apariţia pe un smartphone deja lansat – modelul Honor Play dezvoltat de Huawei. Gândit pentru a ţine locul atât sistemul Android, dar şi Chrome OS, Fuchsia OS vine cu o interfaţă complet nouă, însă nu acesta este motivul pentru care Google a ales să dezvolte un nou sistem de operare. Spre deosebire de Android şi Chrome OS, Fuchsia nu are la bază nucleul Linux, ci un micro-kernel proiectat de Google pentru a răspunde întocmai cerinţelor noii generaţii de dispozitive mobile. Numit Magenta, noul kernel renunţă şi la sistemul de licenţiere GPL, înlocuit cu un mix de licenţe BSD 3, MIT, and Apache 2.0.

Renunţarea la nucleul Linux este pregătită de ceva vreme, Google oprind încă din anul 2014 adaptarea noilor distribuţii Linux pentru folosire cu platforma Android. Drept consecinţă, până şi ultima generaţie de telefoane Google Pixel are la bază un kernel Linux lansat la finalul anului 2014, peticit doar cu ultimele patch-uri de securitate.

Mai bine adaptat pentru capabilităţile dispozitivelor smartphone moderne şi computere personale echipate cu procesoare rapide, Fuchsia OS va fi în cele din urmă un rival sau înlocuitor pentru platforma Android. Deocamdată, dezvoltarea noului OS se află la stadiu experimental, interfaţa şi funcţionalitatea acestuia fiind departe de forma finală.

Printre dotările Fuchsia OS mai avem un manager de fişiere optimizat pentru ecrane touch, o tastatură complet nouă şi mod split-screen pentru folosirea simultană a două sau mai multe aplicaţii.

Însă cele mai importante detalii le găsim în măruntaiele sistemului de operare, Fuchsia OS dispunând de o versiune modificată a librăriilor Android Runtime (ART), ceea ce înseamnă că dispozitivele bazate pe acesta vor putea rula în mod nativ aplicaţii de Android, fără penalizări de performanţă sau probleme majore de compatibilitate.

Proiectat să ruleze inclusiv ce PC-uri, Fuchsia OS ar putea oferi utilizatorilor de sisteme desktop o cale de acces în ecosistemul de aplicaţii Android. Ideal pentru tablete şi dispozitive cu design convertibil, Fuchsia OS pare că va fi un rival de temut pentru Windows 10, platforma Microsoft fiind puternic dezavantajată de oferta săracă de aplicaţii bine optimizate pentru ecrane touch.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult