Google Chrome va afişa alerte pentru parolele furate

11.12.2019
Google Chrome va afişa alerte pentru parolele furate

Google a îmbunătăţit ultima versiune a browserului Chrome cu suport pentru alertarea utilizatorilor atunci când parolele folosite au fost compromise în atacuri informatice.

Nu mereu mediatizate, incidentele de securitate în care atacarea unui serviciu online foarte popular conduce la furtul a milioane de parole vor fi anunţate direct din browserul Chrome, dacă oricare dintre conturile folosite de utilizator a fost implicat în incidentul respectiv.

Tot pentru îmbunătăţirea nivelului de securitate, Google va evidenţia mai bine conturile de utilizator autentificate în browser la momentul respectiv.

Conturile online pot găzdui numeroase informaţii despre utilizatorii acestora, cum ar fi obiceiurile de cheltuieli, date medicale, preferinţele de divertisment şi multe altele. De asemenea, anumite conturi pot conţine informaţii personale foarte valoroase pentru orice hacker, cum ar fi adresa de domiciliu şi numărul cardului bancar, deschizând opţiuni aproape nelimitate pentru fraudare.

Nu de puţine ori aceste date sunt furate în timpul atacurilor de tip phishing, victimele descoperind că au fost păcălite abia când rămân fără bani pe cardul bancar. Însă furtul parolei pentru un cont valoros, cum sunt cele înregistrate pe unele magazine online care permit salvarea cardului bancar, poate fi la fel de periculos.

Mesajul de alertare afişat în browserul Chrome în cazul parolelor potenţial compromise include un link pentru confruntarea parolei respective cu o bază de date în care sunt detaliate conturile de utilizator afectate.

Tehnologia a fost introdusă mai întâi sub forma unei extensii opţionale numită Password Checkup, devenind acum parte integrantă a browserului Chrome.

Pe lângă alertele legate de furtul parolelor, versiunea Chrome pentru PC oferă de acum şi protecţie în timp real împotriva atacurilor de tip phishing, Google duplicând una dintre funcţiile de bază întâlnite la produsele antivirus comerciale.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult