Google va renunţa la suportul software pentru Android Gingerbread şi Honeycomb

22.11.2016
Google va renunţa la suportul software pentru Android Gingerbread şi Honeycomb

Google a anunţat că va opri suportul software pentru două dintre versiunile vechi de Android lansate în urmă cu mai bine de 5 ani. Cei care încă folosesc smartphone-uri sau tablete care folosesd Android 2.3 Gingerbread sau 3.0 Honeycomb nu vor mai primi suport pentru aplicaţiile din Google Play Store, rămânând acum la latitudinea dezvoltatorilor dacă doresc sau nu să integreze versiuni mai vechi ale API-urilor Google pentru a asigura compatibilitatea. Din fericire, foarte puţini utilizatori vor fi cu adevărat afectaţi.

Popularitatea celor două versiuni de Android care rămân fără suport software a scăzut dramatic în ultimii câţiva ani. Honeycomb a fost încă de la început perceput ca un sistem de operare inferior altor versiuni de Android, fiind lansat într-un stadiu nefinisat şi fiind compatibil exclusiv cu dispozitive de tip tabletă. Acesta a fost înlocuit la scurt timp de Ice Cream Sandwich, care devine acum cea ma veche versiune a sistemului de operare Google care încă primeşte suport din partea Google. Android Honeycomb a dispărut din topul versiunilor de Android în 2014, când a ajuns să fie prezent pe sub 0,1% dintre dispozitivele active.

Android 2.3 Gingerbread este însă în continuare folosit de un număr destul de mare de utilizatori, această versiune fiind prezentă lună de lună în topul oficial al dispozitivelor cu Android conectate la Google Play Store. La ultima numărătoare, Gingerbread încă rula pe 1,3% dintre dispozitivele cu Android, fiind urmat doar de către noul Nougat cu 0,3% şi deja „bătrândul” 2.2 Froyo cu 0,1%. Această variantă a sistemului de operare este considerată în continuare una dintre cele mai robuste dintre cele lansate până în prezent, fiind adoptată de producători chiar şi după ce Honeycomb şi Ice Cream Sandwich au ajuns pe piaţă.

Suportului software pentru Honeycomb şi Gingerbread va înceta odată cu lansarea unui nou update pentru API-ul Google Play Services, care va fi lansat în prima parte a anului 2017.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult