HTC şi Samsung, penalizate de Futuremark pentru tentativele de trişare în testul 3DMark

HTC şi Samsung, penalizate de Futuremark pentru tentativele de trişare în testul 3DMark

În vara acestui an, Samsung a intrat sub tirul criticilor generate de descoperirea unor optimizări software care, printre altele, generau şi rezultate mai mari în testele sintetice de performanţă. Ulterior s-a descoperit că nici alţi producători nu au conştiinţa tocmai curată, iar Futuremark, producătorul celebrelor teste 3DMark sau PCMark, a decis că este cazul să penalizeze tentativele de fraudă.

Pentru cei mai mulţi dintre cumpărători, testele de performanţă sunt irelevante deoarece aceştia îşi doresc un telefon care merge bine şi cam atât. Popularitatea telefoanelor se bazează însă nu doar pe campaniile publicitare, ci şi pe prezentările făcute de publicaţii, iar testele sintetice ar trebui să fie un indicator neutru care ar trebui să arate avantajele aduse de procesoarele mai noi sau de memoriile mai rapide. Aceste teste sunt însă relevante doar în condiţiile respectării regulilor jocului, adică prin optimizarea codului pentru maximizarea performanţelor în cadrul tuturor aplicaţiilor, nu doar pentru cele folosite pentru teste.

Optimizarea pentru anumite teste este un obicei vechi cu care şi-au murdărit mâinile multe companii celebre, producătorii de telefoane nefiind nici primii şi nici singurii. În aceste condiţii, compania Futuremark a decis să penalizeze drastic producătorii care nu joacă cinstit şi a şters rezultatele obţinute de terminalele vinovate din topurile performanţelor.

În acest moment, lista produselor care afişează ruşinoasa etichetă „Delisted” cuprinde telefoanele HTC One, HTC One Mini, Samsung Galaxy Note 3 (în ambele versiuni) şi tableta Samsung Galaxy Note 10.;1 2014 (în ambele versiuni hardware). Futuremark afirmă că telefoanele mobile ar trebui să ruleze testul 3DMark în aceleaşi condiţii în care rulează şi alte produse software, fără a modifica, înlocui sau suprascrie parametrii software obişnuiţi, incluzându-se aici frecvenţa procesorului sau a nucleului grafic.

Futuremark a afirmat că producătorii incriminaţi pot face apel la această decizie, că lista produselor penalizate nu este completă şi că utilizatorii sunt rugaţi să semnaleze produsele care obţin rezultate suspect de ridicate.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News