Malware preinstalat, descoperit pe multe telefoane Android de buget

30.05.2018
Malware preinstalat, descoperit pe multe telefoane Android de buget
Furnizorul de soluţii de securitate Avast a descoperit că multe modele de telefoane ieftine cu Android vin cu malware preinstalat. Software-ul periculos se numeşte „Cosiloon” şi afişează reclame pe ecranele telefoanelor atunci când este folosit browserul implicit. De multe ori aceste reclame promovează alte aplicaţii periculoase. 
 
Cosiloon a fost descoperit pe telefoane de la mărcile ZTE, Archos, Qlive (Auchan) sau Prestigio. În listă apare şi un model Allview (AX4 Nano). 
 
Deşi acest malware nu este nou, el a început să se răspândească în ultima vreme şi afectează aproximativ 1.000 de dispozitive ieftine din 90 de ţări, majoritatea care nu sunt certificate de Google, adică folosesc sistem de operare bazat pe AOSP (Android Open Source Program). 
 
 
Avast şi Google lucrează la o soluţie permanentă pentru Cosiloon. 

Vestea bună este că aplicaţiile antivirus populare pot dezactiva acest malware, dar mulţi utilizatori nu ştiu că telefoanele lor sunt compromise şi cred că este normal să apară astfel de reclame. 

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult