Microsoft anunţă Windows 10 Anniversary Update

Microsoft anunţă Windows 10 Anniversary Update

Disponibil la exact un an după lansarea oficială a sistemului de operare, Windows 10 Anniversary Update este prima actualizare majoră adusă platformei Microsoft, conţinând o serie îmbunătăţiri care extind funcţionalitatea şi capabilităţile Windows 10.

Vorbind miilor de dezvoltatori participanţi la conferinţa Build 2016, Satya Nadella, CEO  al Microsoft şi Terry Myerson, vicepreşedinte executiv al diviziei Windows and Devices au descris activitatea desfăşurată de companie pentru a-i ajuta să adopte noua paradigmă de inteligenţă conversaţională şi pentru a crea o experienţă de computing mai personală pentru fiecare client, industrie şi companie.

Windows 10 Anniversary Update

Nadella a descris îmbunătăţirile aduse asistentului virtual Cortana şi a anunţat în avanpremieră noile servicii şi instrumente cloud, proiectate pentru a înţelege şi interacţiona cu lumea înconjurătoare şi pentru a crea agenţi digitali inteligenţi (en. Bots). Myerson a anunţat actualizarea aniversară Windows 10, care va oferi inovaţii semnificative consumatorilor şi dezvoltatorilor de pe Platforma Universală Windows.

Ca industrie, ne aflăm la graniţa unui nou domeniu – unul care alătură puterea limbajului natural uman inteligenţei automatizate,” a spus Satya Nadella, CEO Microsoft. ”Microsoft numeşte acest lucru o Platformă Conversaţională, construită pe puterea cloud-ului şi extinzând capacităţile Microsoft Azure, Office 365 şi Windows în avantajul dezvoltatorilor, oriunde s-ar afla aceştia

 „Cu Windows 10 care rulează în prezent pe mai mult de 270 milioane de dispozitive active, sărbătorim acest eveniment cu fanii noştri prin furnizarea actualizării aniversare Windows 10. Această actualizare semnificativă va ajuta utilizatorul să interacţioneze cu dispozitivele sale Windows 10 la fel de natural ca şi cu lumea din jur – folosindu-şi stiloul, prezenţa şi vocea,” a declarat Myerson. „Ne străduim să transformăm Windows în mediul de dezvoltare cel mai productiv pentru toţi dezvoltatorii, cu capabilităţi noi pentru Platforma Universală Windows şi noi unelte ce facilitează procesul de a aduce aplicaţii în Windows 10 din orice platformă.”

Windows Ink

Windows Ink este o experienţă de interacţiune nouă, care aduce toată puterea Windows în stiloul utilizatorului. Cu Windows Ink utilizatorul poate scrie pe dispozitiv aşa cum scrie pe hârtie, creând notiţe, desenând pe o tablă şi transpunându-şi cu uşurinţă gândurile analogice în lumea digitală.

Microsoft HoloLens

Microsoft a livrat pentru prima dată şi ediţia pentru dezvoltatori a Microsoft HoloLens, extinzând experienţa Windows la holograme şi permiţând dezvoltatorilor să înceapă crearea viitoarei experienţe de computing holografic.

Microsoft HoloLens

 

Servicii cloud capabile de înţelegere, agenţi digitali interactivi şi suita Cortana Intelligence

Suita Cortana Intelligence, cunoscută anterior sub numele Cortana Analytics, este rezultatul unor cercetări de ultimă oră în domeniul procesării volumelor mari de date, a învăţării automatizate, percepţiei, analizei şi agenţilor digitali inteligenţi (En. Bots). Fiind construită pe Azure, dezvoltatorii şi companiile pot utiliza aceste capabilităţi pentru a crea soluţii inteligente de tip end-to-end, incluzând noi aplicaţii care învaţă despre lume şi agenţi care interacţionează cu oamenii în moduri inteligente, personalizate.

Pentru început, au fost anunţate două funcţii noi pentru suita Cortana Intelligence, ambele aflate la stadiu de avampremieră. Prima, Microsoft Cognitive Services, este o colecţie de API-uri inteligente care permit sistemelor să vadă, să audă, să spună, să înţeleagă şi să interpreteze nevoile noastre prin metode de comunicare naturale. A doua, Microsoft Bot Framework, poate fi utilizată de dezvoltatori – prin programare în orice limbaj de programare – la crearea de agenţi inteligenţi care le permit clienţilor să discute printr-un limbaj natural, pe o gamă largă de platforme, incluzând text/SMS, Office 365, Skype, Slack, web şi altele.

Tot la capitolul AI, Microsoft a lansat SDK-ul şi API-urile pentru Platforma Skype Bot. Prin această platformă, dezvoltatorii pot crea prezenţe artificiale care să susţină multiplele forme de comunicare prin Skype, incluzând text, voce, video şi personaje interactive 3D.  Clienţii pot face cunoştinţă cu agenţii Skype descărcând ultimele aplicaţii Skype pentru Windows, Android şi iOS.  Dezvoltatorii pot începe crearea de agenţi Skype de astăzi, folosind Platforma Skype Bot şi conectându-se cu sute de milioane de utilizatori Skype.

Chiar dacă lansarea oficială este programată pentru 29 iulie, majoritatea funcţiilor incluse în pachetul Windows 10 Anniversary Update sunt disponibile imediat participanţilor înrolaţi în programul Windows Insider, instalând ultimul build Windows 10 Preview.

Citeşte şi Microsoft colaborează cu dezvoltatorul Canonical pentru a aduce experienţa Ubuntu Linux pe Windows 10

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult