Microsoft atacă indirect Google şi investeşte în Cyanogen Inc.

Microsoft atacă indirect Google şi investeşte în Cyanogen Inc.

După preluarea diviziei Devices & Services de la Nokia, Microsoft a pus capăt scurtei incursiuni pe piaţa telefoanelor Android şi a abandonat neinspiratul proiect Nokia X. Dacă Microsoft nu este dispusă să investească în hardware-ul Android, compania este în schimb foarte interesată de oportunităţile oferite de această platformă software şi se pare că a decis că este cazul să investească în celebra companie Cyanogen Inc.

Conform Wall Street Journal, Microsoft face parte dintr-un grup de companii care a decis să investească suma de 70 de milioane de dolari în Cyanogen Inc, creatorii faimoasei versiuni particularizate Android atrăgând astfel fonduri cumulate de peste 100 de milioane de dolari. Platforma software Windows Phone nu s-a bucurat de succesul scontat, Microsoft reuşind să lanseze câteva produse foarte populare dar eşuând să cucerească un segment semnificativ de piaţă în ciuda vânzărilor în creştere anunţate acum ceva vreme. Dacă Windows Phone nu a reuşit să convingă, compania îşi pune însă multe speranţe în viitoarea platformă unificată Windows 10, si este greu de crezut că Cyanogen Inc şi Android ar putea deveni un plan B. Această investiţie pare a avea însă un cu totul alt scop, Microsoft dorind nu doar să-şi lanseze propriile produse software pe această platformă, lucru pe care oricum deja îl face, ci să submineze în acelaşi timp poziţia dominantă a rivalului Google.

Apărută în vara lui 2009, CyanogenMod este o distribuţie Android alternativă care se bazează pe codul-sursă publicat de către Google în AOSP, îl completează cu opţiuni particularizate şi îl oferă sub forma unor pachete preparate pentru un număr din ce în ce mai mare de telefoane şi tablete sau chiar ca produs software OEM pentru companiile precum OnePlus. Produsul CyanogenMod a devenit din ce în ce mai popular în cei şase ani care au trecut de la lansarea sa, acesta fiind instalat în prezent pe circa 50 de milioane de telefoane şi adjudecându-şi astfel circa trei procente din numărul total de telefoane Android active. CyanogenMod, la fel ca alte distribuţii obscure precum cele chinezeşti sau cele celebre precum Amazon FireOS, nu include însă pachetul de aplicaţii Google Mobile Services.

Obişnuiţi cu sistemul de operare Android pe care-l folosim zi de zi, poate că uităm că această platformă software include două componente importante. Prima dintre acestea este sistemul de operare open-source Android propriu-zis, pe care-l poate folosi orice integrator interesat, în timp ce a doua este pachetul de aplicaţii Google Mobile Services, care include Play, Maps, Gmail şi alte produse software Google, dar care trebuie licenţiată de fiecare producător în parte.

Componenta Google Mobile Services este cea cu adevărat importantă pentru Google, aceasta alimentând cu bani imensa maşinărie publicitară care este sufletul acestei companii. Nu toate companiile sunt însă mulţumite de relaţia cu Google. În timp ce unele, precum Amazon sau Nokia, şi-au creat propriul ecosistem din care produsele şi serviciile Google au fost eliminate, alte s-au plâns de clauzele contractuale impuse de licenţierea Google Mobile Services iar posibilele abuzuri sunt în prezent investigate de autorităţi. CyanogenMod este doar una dintre companiile care au decis să-şi urmeze propriul drum şi să folosească doar codul open-source din AOSP al platformei Android, iar acest lucru este o problemă pentru Google deoarece un telefon Android fără Google Mobile Services nu le aduce nici un fel de venit. În aceste condiţii, nu este de mirare că Google a încercat să preia Cyanogen Inc în toamna anului trecut, însă compania s-a lovit de un refuz.

În acest moment, cifrele estimează că există circa 1.3 miliarde de telefoane Android active, acest număr fiind suplimentat de aproximativ 500 de milioane de telefoane care nu includ Google Mobile Services. Acolo unde Google pierde, rivalii săi au şansa să câştige, iar Microsoft se pare că a decis să investească într-una dintre versiunile alternative Android pe care îşi va putea implementa propriile servicii sau măcar pe care nu se va împiedica de serviciile rivale. Această speculaţie poate fi coroborată cu declaraţia pe care managerul Cyanogen Inc a făcut-o acum câteva zile, Kirt McMaster afirmând în cadrul unui eveniment că „încearcă să ia înapoi Android-ul de la Google”. Dacă Cyanogen Inc va reuşi să devină nucleul care va coagula opoziţia Google din domeniul telefoniei şi serviciilor online pentru acestea, rămâne de văzut în lunile şi anii care vor urma.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News