Microsoft dotează browserul Edge cu funcţie de sintetizare vocală care imită aproape perfect vocea umană

15.08.2019
Microsoft dotează browserul Edge cu funcţie de sintetizare vocală care imită aproape perfect vocea umană

Foarte util pentru utilizatorii cu deficienţe de vedere, Microsoft Edge va putea textul paginilor web în voce naturală, aproape identică celei folosită de o persoană reală.

Disponibilă deocamdată ca build experimental celor înrolaţi în programul Windows Insider, noua versiune Microsoft Edge poate citi orice bucată de text selectată din paginile web folosind un motor de sinteză vocală asistat cu tehnologii de procesare neurală.

Versiunea finală a aplicaţiei va include mai multe tipuri de voci feminine şi masculine dintre care să alegem. Cele bazate pe procesare neurală vor suna mult mai bine, însă vor fi marcate cu însemnul „online” indicând nevoia unei conexiuni la internet pentru folosire.

Pe lângă îmbunătăţirea adusă browserului Edge, Microsoft pune la dispoziţia dezvoltatorilor şi API-ul numit JavaScript SpeechSynthesis, care poate fi integrat în diverse aplicaţii şi chiar pagini web pentru a beneficia sinteză vocală.

Deşi se află la faza de testare, noul motor pentru sinteză vocală asistat cu tehnologii de procesare neurală funcţionează deja foarte bine, rămânând doar de văzut dacă Microsoft va oferi acest serviciu şi pentru vorbitorii altor limbi de circulaţie internaţională.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult