Microsoft intenţionează să ofere gratuit platformele Windows 8 şi Windows Phone 8 pentru a stimula creşterea acestora (UPDATE)

Microsoft intenţionează să ofere gratuit platformele Windows 8 şi Windows Phone 8 pentru a stimula creşterea acestora (UPDATE)

UPDATE: Microsoft a confirmat zvonul potrivită căruia platforma Windows 8 şi Windows Phone 8 vor fi disponibile gratuit pentru includerea pe tablete mici, smartphone şi dispozitive inteligente.

Astfel, producătorii de telefoane inteligente şi tablete cu ecran mai mic de 9 inch vor putea folosi platforma Windows la costuri similare, sau mai mici, celei Android. Împreună cu economiile făcute prin folosirea de hardware mai puţin costisitor, măsura anunţată de Microsoft promite să transforme sistemul de operare Windows într-o alternativă credibilă pentru Android, Chrome OS  şi alte sisteme de platforme disponibile gratuit.


La sfârşitul lunii februarie, a apărut un zvon care afirma că Microsoft intenţionează să reducă costul licenţelor pentru platforma Windows Phone cu circa 70%, scopul fiind reducerea preţurilor finale ale telefoanelor şi creşterea competitivităţii acestora pe piaţa low-cost. Zvonul era credibil deoarece apăruse în aceeaşi perioadă cu unul care afirma că aceeaşi politică va fi aplicată şi pentru Windows 8.1, însă se pare că Microsoft intenţionează să meargă şi mai departe şi să ofere gratuit platforma sa anumitor producători.

Conform publicaţiei Economic Times, Microsoft se află în tratative cu o serie de producători indieni de la sfârşitul anului trecut şi intenţionează să le ofere gratuit acces la platforma Windows Phone în schimbul angajamentului de a lansa smartphone-uri ieftine, care să poată concura cu ofertele similare bazate pe platforma rivală Android. Deoarece Economic Times este o publicaţie indiană, nu ştim încă dacă această iniţiativă este limitată doar la teritoriul acestei ţări sau sursele anonime au cunoştinţe doar despre tratativele locale.

Lumia 520 a fost un model accesibil de succes, dar este nevoie de modele mai variate şi mai ieftine

În preajma Mobile World Congress 2014, Microsoft a anunţat că pe lista partenerilor săi hardware au reapărut nume mari precum LG, ZTE sau Huawei, companii care au lansat modele Windows Phone 7 sau 8 dar nu au insistat prea mult, dar şi parteneri noi de mai mică anvergură din India sau China precum Xolo, Karbonn, Gionee sau Longcheer. Licenţele pentru sistemele de operare consumer au fost dintotdeauna o sursă importantă de venituri pentru Microsoft, fie că este vorba de vânzarea lor directă sau licenţierea OEM, însă gratuitatea platformei Android nu mai poate fi trecută cu vederea.

Pe lângă aceste posibile reduceri sau eliminări totale ale preţurilor de licenţiere, Microsoft încearcă să atace piaţa smartphone-urilor low-cost şi pe alte căi. Astfel, Windows Phone 8.1 va extinde lista de compatibilităţi hardware cu procesoarele cu cost scăzut Snapdragon 200 şi Snapdragon 400 de la Qualcomm.  Mai mult, Windows Phone 8.1 va elimina obligativitatea implementării unor butoane hardware şi va oferi alternativa butoanelor virtuale afişate direct pe ecran, ceea ce va permite reutilizarea uşoară a modelelor create pentru platforma Android. Cum Windows Phone 8.1 va oferi şi suport Dual SIM, platforma Microsoft are mai multe şanse să devină atractivă pentru integratorii care vizează pieţele emergente cu putere redusă de cumpărare.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News