Microsoft pregăteşte Windows Lite, o versiune limitată care să ofere o alternativă la Chrome OS

05.12.2018
Microsoft pregăteşte Windows Lite, o versiune limitată care să ofere o alternativă la Chrome OS

Anul trecut, Microsoft a propus alături de noul sou Surface Laptop un nou sistem de operare numit Windows 10 S, o versiune limitată, care trebuia să concureze cu sistemul Chrome OS de la Google. Acesta promitea să fie mult mai sigur, acceptând instalarea exclusivă a aplicaţiilor din Windows Store, însă utilizatorii nu au răspuns foarte pozitiv la această iniţiativă, mai ales când Microsoft oferea upgrade-uri gratuite la versiunea Windows 10 Home gratuit. Se pare însă că producătorul software încă nu a renunţat la această idee, pregătind Windows „Lite”, o nouă încercare de a oferi o alternativă la sistemul de operare Google.

Windows 10 S este acum doar o simplă opţiune în Windows 10, care poate fi activată pentru a proteja computerele unor utilizatori mai puţini pricepuţi. Astfel, aceştia nu vor mai putea descărca viruşi, întrucât sistemuld e operare refuză rularea aplicaţiilor de tip „win32” şi blochează computerul numai pentru rularea de aplicaţii UWP (Universal Windows Platform) şi PWA (Progressive Web Apps) din Store.

Desigur, Microsoft vede oportunitatea unui sistem de operare mai simplu, care să ruleze foarte bine pe dispozitive ieftine, dedicate elevilor şi studenţilor, asemeni Chrome OS, unde un browser şi aplicaţiile de tip office sunt cele mai importante. Pentru a evita un nou Windows 10 S, care nu s-a bucurat de succes pentru că arăta şi funcţiona exact ca sistemul de operare complet, dar avea prea multe limitări, Microsoft se orientează către dezvoltarea noului Windows Lite folosind o bază complet diferită.

În loc să folosească deja tehnologia dezvoltată deja pentru Windows 10, Microsoft are acum în dezvoltare ceva numit Windows Core OS (WCOS), care să se bazeze în special pe aplicaţii PWA, care practic sunt containere pentru interfeţe web, într-un mod nu foarte diferit de multe dintre aplicaţiile pentru mobil.

Pe lângă studenţi şi elevi, Microsoft pare să se concentreze cu Windows Lite şi pe mediul business, unde utilizatorii nu au control asupra aplicaţiilor instalate şi doreşte să realizeze un sistem eficient pentru dispozitive „always on” precum smartphone-uri şi tablete. Nu ar fi o surpriză foarte mare dacă dispozitivul pliabil Andromeda, care pare să fie unul dedicat mediului business, ar fi primul dispozitiv de pe piaţă care rulează Windows Lite.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult