Microsoft va renunţa la una dintre versiunile de Windows

Microsoft va renunţa la una dintre versiunile de Windows

Windows 8, Windows RT şi Windows Phone 8 formează un trio ce nu poate continua, spune Julie Larson-Green , vicepreşedintă a departamentului Devices and Studios din cadrul Microsoft.

În prezent, Microsoft oferă platforma Windows 8 în trei ediţii majore: Windows Phone 8 pentru smartphone, Windows 8 pentru dispozitive cu arhitectură X86 şi varianta Windows RT compatibilă cu procesoare ARM. În ciuda diferenţelor fundamentale la nivel de arhitectură şi compatibilitate, ultimele două au fost promovate ca şi versiuni Windows echivalente, în speranţa că utilizatorii vor trece cu vederea neajunsurile platformei Windows RT, iar dezvoltatorii software vor lucra pentru creşterea bazei de aplicaţii compatibile. Din păcate lucrurile nu au stat deloc aşa, potenţialii cumpărători descoperind rapid hibele noului OS şi lăsând dispozitivele ce-l folosesc să adune praf pe rafturile magazinelor. Rezultatul? Microsoft lansează o nouă serie de tablete Surface purtând o versiune actualizată de Windows RT, numită Windows RT 8.1, sperând că noua terminologie îi va atrage pe cumpărătorii mai puţin informaţi.

Microsoft va renunţa la una dintre versiunile de Windows

Cu perspectiva unei noi generaţii de chipseturi Intel x86 ce va reduce şi mai mult diferenţa de preţ între tabletele cu Windows 8.1 şi variantele cu Windows 8.1 RT, oficialii Microsoft par însă hotărâţi să renunţe definitiv la ediţia Windows RT, integrând principalele sale caracteristici cu platforma Windows Phone. Pe lângă eliminarea confuziei cu versiunea Windows 8.1 pentru PC, măsura va avea drept efect aducerea tabletelor şi telefoanelor cu sistem de operare Windows sub acelaşi ecosistem, având o bază comună de aplicaţii şi facilităţi. Lucrând cu un singur API, dezvoltatorii software vor putea crea aplicaţii care să funcţioneze pe tablete şi smartphone doar cu minime modificări la nivel de interfaţă, baza de aplicaţii disponibile ajungând astfel să fie diversificată mult mai rapid decât a fost posibil până acum. 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult