Mouse Gestures – ce sunt şi de ce ar trebui să le foloseşti

25.08.2009
Mouse Gestures - ce sunt şi de ce ar trebui să le foloseşti

Domeniul IT este presărat cu nenumărate tehnologii şi facilităţi utile dar necunoscute marei mase a utilizatorilor. User-ul obişnuit este descurajat de regulă când se loveşte de un obstacol. Nefiind suficient de informat sau nedocumentându-se temeinic, acesta nu reuşeşte să găsească mijloacele prin care să treacă de anumite probleme. Nu că nu ar exista soluţie, ci doar pentru că el nu o cunoaşte sau nu o găseşte.

O astfel de funcţie mai puţin cunoscută este şi Mouse Gestures. Nu este sub nicio formă o noutate. A fost implementată pentru prima oară de Apple pe sistemele Machintosh şi Lisa. În domeniul navigării pe Internet, cel la care vreau să mă refer, gesturile de mouse au fost introduse în browser-ul Opera încă din 2001. Opera 5.10 a fost primul browser dotat cu Mouse Gestures.

Curios este faptul că şi în prezent Opera este singurul browser dotat cu Mouse Gestures. Funcţia poate fi implementată şi altor browsere, dar doar cu ajutorul unei extensii. Opera este singurul browser cu Mouse Gestures inclus în mod implicit.

Ce reprezintă Mouse Gestures?

Mouse Gestures se poate traduce prin gesturi de mouse. Această funcţie se realizează prin apăsarea unui buton de mouse (de regulă butonul dreapta) şi mişcarea cursorului pe anumite traiectorii. Fiecare gest de mouse poate realiza o anumită acţiune.

Mouse Gestures

Problema cea mai mare pentru un utilizator obişnuit este că, de regulă, gesturile de mouse nu oferă suport vizual. Adică traiectoria urmată de mouse nu devine vizibilă pe ecran sub forma unei linii sau ceva similar. Utilizatorul trebuie să urmeze o traiectorie imaginară.

Această problemă apare în Opera. În Firefox, de exemplu, folosind extensia FireGestures, gesturile de mouse pot fi evidenţiate printr-o linie de o anumită culoare. În acest fel, utilizatorul are reprezentarea clară a gestului. Pentru a activa această funcţie trebuie să bifezi opţiunea Mouse Trails din fereastra de configurare a extensiei FireGestures.

Exemple şi exemplificări

Pentru exemplificare o să mă refer la modul în care sunt utilizate gesturile de mouse în Firefox. În primul rând, trebuie să instalezi extensia FireGestures. Aceasta aduce suportul pentru Mouse Gestures în Firefox, fără ea în Firefox nu există Mouse Gestures.

Mouse Gestures

Pentru a vedea gesturile disponibile deschizi fereastra de opţiuni a extensiei Fire Gestures şi te duci la al doilea tab – Mappings. Acolo ai două coloane. În stânga este trecută funcţia realizată de un gest, iar în dreapta ai exeplificarea traiectoriilor atribuite gesturilor de mouse.

La început poate părea complicat, dar în realitate este foarte simplu. Explicarea gesturilor, pe coloana din dreapta, se face prin iniţialele direcţiilor: R = right, L = left, U = up, D = down.

De exemplu, în dreptul funcţiei Back este trecută litera L. Asta înseamnă că pentru a reveni o pagină înapoi (ca şi cum ai apăsa butonul Back al browser-ului) trebuie să ţii butonul dreapta al mouse-ului apăsat şi să trasezi o linie orizontală spre stânga. Alt exemplu. Închiderea unui tab corespunde gestului DR. Adică gestul trebuie să urmeze traiectoria jos – dreapta (aidoma literei L). Repet, aceste gesturi se fac ţinând apăsat butonul dreapta al mouse-ului şi urmând traiectoria indicată.

Mouse Gestures

Cu ce te ajută

La o primă vedere, pentru cei care nu au mai folosit Mouse Gestures, poate părea complicat şi chiar lipsit de sens. Adevărul este de fapt chiar contrariul. Folosind Mouse Gestures reduci distanţele parcurse de cursor pe ecran. De exemplu, în loc sa duci cursorul sus şi să apeşi butonul back este suficient să trasezi un gest orizontal spre stangă de 1-2 cm sau chiar mai mic. Gestul poate fi realizat oriunde în pagină.

Memorarea gesturilor poate fi şi ea descurajantă pentru începători. Însă după câteva utilizări vei reţine traiectoriile şi vei deprinde mişcări rapide şi precise. În plus, nici nu vei apela toate gesturile disponibile, ci doar la cele uzuale: back, forward, închiderea tab-ului, refresh etc. Gesturile au combinaţii standard, nu diferă de la un browser la altul. Gesturile pe care le-ai deprins în Opera, de exemplu, le poţi folosi şi în Firefox ori Internet Explorer.

Mouse Gestures este una din acele funcţii care, deşi o adopţi destul de greu, ajunge să facă parte din obişnuinţele tale de navigare pe Internet. Dacă o vei deprinde şi-i vei aprecia avantajele, vei ajunge să nu mai concepi utilizarea unui browser fără ea.

mouse gestures de pe tare.ro

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News