Noi detalii despre Spartan, viitorul browser de la Microsoft

Noi detalii despre Spartan, viitorul browser de la Microsoft

Primele zvonuri care afirmau că Microsoft va lansa un browser web complet schimbat au ieşit la iveală în luna septembrie a anului trecut, însă informaţiile concrete au apărut abia în ultimele zile ale anului trecut. Chiar dacă Microsoft nu comentează în nici un fel aceste zvonuri, se pare că viitorul produs cu nume de cod Spartan va readuce Internet Explorer în rândul browser-elor moderne şi competitive.

Echipa de dezvoltare software Microsoft a depus eforturi substanţiale pentru îmbunătăţirea browser-ului Internet Explorer, versiunea cu numărul 11 fiind un produs rapid şi cu o bună compatibilitate cu standardele Web actuale. Reputaţia proastă şi lipsa unor facilităţi apreciate precum extensiile au fost însă nişte bariere mult prea greu de trecut, Microsoft hotărând în consecinţă să lanseze un browser nou care va purta un alt nume şi va oferi facilităţile dorite de utilizatori.

În acest moment, denumirea viitorului produs este necunoscută şi nu ştim decât numele de cod al acestuia: Spartan. Conform informaţiilor neconfirmate disponibile în acest moment, nucleul software Spartan va fi bazat tot pe actualul motor de afişare Trident, însă Microsoft a eliminat tot balastul care a fost păstrat pentru asigurarea compatibilităţii şi va oferi un produs cu adevărat modern.

Din acest motiv însă, sistemul de operare Windows 10 va include atât Internet Explorer cât şi viitorul Spartan, utilizatorii putându-şi alege browser-ul dorit în funcţie de necesităţi. Spartan va fi însă setat ca browser implicit, va fi disponibil şi pe versiunile pentru telefoane şi tablete ale viitorului Windows 10 şi va fi actualizat prin intermediul magazinelor de aplicaţii Windows Store, ceea ce ne sugerează că Microsoft intenţionează să adopte şi un program mai rapid de dezvoltare.

Conform unor imagini publicate de Neowin, interfaţa viitorului browser Spartan aduce mult cu mediul grafic Chrome sau Firefox, remarcându-se bara de butoane de mici dimensiuni şi spaţiul amplu de ecran. Pe lângă această schimbare, Spartan va oferi un modul de sincronizare şi suport pentru teme de interfaţă, cea din urmă opţiune putând fi însă amânată pentru o actualizare ulterioară.

Mai suplu, cu o interfaţă nouă şi opţiuni mai bogate, Spartan nu se va mulţumi doar să copieze opţiunile oferite în acest moment de către concurenţă.  Astfel, Spartan va oferi suport pentru stylus şi un motor de adnotare care se va integra cu serviciile OneNote şi OneDrive. Asistentul digital Cortana va fi şi el integrat şi va oferi funcţii pentru căutare vocală iar interfaţa va oferi un mod inteligent de grupare a tab-urilor.

Nici una dintre aceste informaţii nu este confirmată oficial în acest moment, însă mai multe detalii am putea primi în data de 21 ianuarie, când Microsoft a anunţat că va organiza un eveniment de amploare.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News